MØTEBORD: Janne Ferstad gleder seg til å kunne samle folk til arrangementer rundt dette bordet i Bergen Kristne Bokhandel. ALLE FOTO: Brit Rønningen

Spesielt år for Bergen Kristne Bokhandel

For Bergen Kristne Bokhandel har salget økt det siste året på tross av korona, men eksterne inntekter fra deltakelse på arrangementer har uteblitt.

Det er ikke mange kunder innom når Sambåndet besøker Bergen Kristne Bokhandel en onsdag i april. En dame kommer ut fra butikken i det vi går inn. I tillegg har de en bestilling på telefon. Ellers er det stille denne formiddagen.

– Det har vært et spesielt og innholdsrikt år, sier daglig leder Janne Ferstad om det siste året.

Hun tenker på at de flyttet i nye lokaler i april i fjor, ikke lenge etter koronapandemien kom til Norge og førte til nedstenging av samfunnet. De nye lokalene ligger i Kong Oscars gate ikke så langt unna de gamle lokalene i Øvre Korskirkeallmenning.

Ny lokaler
–  Hvordan fungerer de nye lokalene?

–  Vi er glade for at vi flyttet, og vi er veldig fornøyde med lokalene som er større enn de vi hadde før. Vi har bygd kontorplass og lagerplass, og vi har fortsatt et antikvariat. Det er også positivt at vi er mer synlig.

Vi setter oss ned ved et langbord.

–  Dette bordet kjøpte vi for å kunne tilby noe mer enn bare en butikk. Når ting åpner opp igjen, vil vi tilby arrangementer som lesekvelder, presentasjon av bøker og forfattere og tema, sier Ferstad.

Bergen Kristne Bokhandel er nå Bergens eneste kristne bokhandel, og de tok inn større vareutvalg da de flyttet inn i de nye lokalene.

Savner
Frivillig medarbeider Halldis Pollen er også på jobb. Som Ferstad er hun fornøyd med de nye lokalene.

–  Men det har vært utfordrende og mye arbeid med flytting til nye lokaler, og vi må ta hensyn til koronarestriksjonene, sier Pollen.

Hun er ikke i tvil om hva som er det beste med å være frivillig i Bergen Kristne Bokhandel.

– Det er samtalene du får med kundene som gjør det givende og meningsfylt, sier hun og føyer til:

–  Jeg savner å være ute på arrangementer og selge. Gleder meg til det blir mulig.

KASSEN: Janne Ferstad ved kassen.

Økonomi
At de nye lokalene gjør dem mer synlige, tror Ferstad er noe av grunnen til at.de har hatt en liten økning i salget på tross av korona.

–   Vi vet selvfølgelig ikke hvordan det ville vært i normale tider. Det vil ta noen år før vi kan si noe om effektene av at vi har flyttet. Men vi har gått glipp av eksterne inntekter fra bokstand og deltakelse på ulike arrangementer, noe som utgjør en viktig del av inntekten vår, fortsetter Ferstad og legger til:

– Det å drive butikk i en stor by under korona betyr at vi har hatt strengere restriksjoner enn det har vært på mindre steder. Etter nyttår har det vært stille i byen og stille i butikken, men det gjelder ikke bare vår butikk. Sett under ett er vi tålelig fornøyd.

Da tar hun med i betraktningen ombyggingskostnader og kostnader i forbindelse med pandemien.

– Vi har vært heldig på den måten at vi bare har hatt stengt kun en uke da de nye restriksjonene kom i vinter, synes Ferstad.

– Og hva sier kundene?

– Kundene er en gave. De setter pris på at vi finnes og at vi er kommet inn i et større lokale. Vi merker at folk har behov for å snakke, og noen opplever det godt å komme innom for å slå av en prat. Her er god plass og mulighet til å holde avstand, og det kommer ikke så mange innom på en gang, så her kan folk være trygge selv om det er korona.

Relasjonsbygging
 Hvordan har det ellers vært å drive butikk under korona?

– Menighetslivet har ligget litt nede. Det har gjort det vanskelig å planlegge når det gjelder for eksempel salg i forbindelse med konfirmasjon. Inntekter vi har forventet, har blitt utsatt. Men inntekter fra salg av konfirmasjonsgaver kommer igjen til høsten. Vi har sendt mail til menighetene med forespørsel om de kan spre innkjøpene slik at ikke alt foregår til høsten.

En viktig del av jobben for bokhandelen er å knytte til seg menigheter både i Den norske kirke og frimenigheter med tanke på bestilling av materiell til trosopplæringsformål. I tillegg har de også kontakt med kristne barnehager og kristne skoler.

– Vi må jobbe med relasjonsbygging, konstaterer Ferstad.

Bergen Kristne Bokhandel åpnet i 2015, men fortsatt opplever Ferstad at folk ikke er klar over at de finnes.

– Nylig hadde vi en kunde innom som ikke hadde hørt om oss før. Det tar tid å bli kjent, forteller hun.

Netthandel
Hva slags muligheter har dere til å drive med handel på nye måter?

– Vi tilbyr å bringe hjem gratis til folk som bor i byen. Til resten av landet sender vi i posten. Kunder kan bestille varer på Facebook-siden eller på nettsiden vår, som vi fikk ny i fjor sommer, men vi har ikke hatt noen markert økning i handel på nett. Folk har kunnet hente varer i døra. Før jul hadde vi en annonse i Dagen om at vi bringer varer. Det var ikke voldsom respons på den.

– Hva med netthandel?

– Vi har ikke ordinær netthandel. Netthandel krever ressurser og kompetanse til å drive det. Det har vi ikke nå.

For at Bergen Kristne Bokhandel skal klare seg videre, har Janne Ferstad en oppfordring.

– Det er verdifullt at Bergen har en kristen bokhandel for enkeltpersoner og menigheter, og det er viktig at dette tilbudet benyttes aktivt. Bare på en slik måte kan bedriften få et solid fundament og vi kan vi bidra til å spre et godt budskap til barn, unge og eldre.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.