SKOLESTART: Ålesund folkehøgskole kan vise til sterkest vekst i skoleslaget fra høsten 2023 til høsten 2024. FOTO: ÅLESUND FHS

Doblet elevtallet i Ålesund

OPPDATERES Ålesund folkehøgskole gikk fra vel 50 elever ved skolestart høsten 2023 til 103 ved oppstart i helgen.

Publisert 13. august 2024. Oppdatert 16. august 2024. Oppdatert 19. august 2024. Oppdatert 26. august 2024.

Helgen 24.-25. august var det folkehøgskolenes tur til å motta elever. Ålesund folkehøgskole (FHS) starter skoleåret med 103 elever, som er nær en dobling fra høsten 2023.

– Vi er tilbake der vi skal være, sier rektor Sven Wågen Sæther ved Ålesund FHS til sambåndet.no.

Pandemi

For i fjor høst var situasjonen en helt annen. Antall elever var da nede på rett over 50 da skoleåret startet.

– Vi jobbet med å være reiseskole gjennom en pandemi. Det var ikke enkelt, påpeker Wågen Sæther.

Ålesund FHS har i mange år profilert seg som reiseskole. Gjennom hele forrige skoleår har de jobbet med å rendyrke denne profilen.

– Vårt mål er generelt at vi skal være førstevalget for flere av de som søker seg til folkehøgskole, og vi skal spesielt være førstevalget for de som ønsker å reise, sier Wågen Sæther.

Reiseprofil

Og denne jobben har Ålesund FHS lykkes med fram mot høsten 2024.

– Vi er den folkehøgskolen som har hatt størst vekst fra i fjor til i år. Vi har tatt tilbake reiseprofilen, framholder Wågen Sæther.

Når det gjelder reising opp mot klima og miljø, er rektor klar på at dersom man skal reise, må det være til noe viktig.

– Vi sender ungdommer ut på dannelsesreiser. I vår tid trenger vi det mer enn noen gang, og det er også når man reiser at man oppdager den kloden vi skal bevare, understreker rektor Sven Wågen Sæther ved Ålesund FHS.

SJØHOLT: – Vi har et tilbud som vi håper å nå fram til fortvilte foreldre og besteforeldre med, sier rektor Lars Johan Klokk ved Sjøholt folkehøgskole. Her intervjues han av Gunnar Ferstad på Lederkonferansen i 2023. FOTO: PETTER OLSEN

Sjøholt

ImFs heleide folkehøgskole, Sjøholt FHS på Sunnmøre, har akkurat nå 49 elever «på tunet».

– Vi har noen på vei inn, så vi håper å komme over 50, sier rektor Lars Johan Klokk.

Ved oppstart av skoleåret 2023/24 hadde skolen 47 elever. Året før det igjen var tallet 61.

– Vi har budsjettert med 60 elever, men har tilpasset bemanningen, opplyser Klokk.

Det er skjedd ved at en ansatt som er i permisjon, ikke er erstattet.

Fra 16 år

– Vi lå lenge an til 30 prosent økning, men så stoppet det opp i mai, juni og juli, opplyser Klokk.

Sjøholt FHS tar opp elever fra 16 år og oppover og retter seg særlig mot ungdommer som enten har falt ut av videregående opplæring eller som trenger litt motivasjon for å komme videre på utdanningen sin.

– Vi har et åpent tilbud til disse som vi håper å nå fram til fortvilte foreldre og besteforeldre med, understreker rektor Lars Johan Klokk.

Nordmøre

Nordvestlandet FHS i Gjemnes på Nordmøre opplevde nedgang i høst, fra 80 elever ved oppstart de to foregående skoleårene til 67 nå i helgen. Det er en nedgang på 16 prosent.

– Vi har plass til flere og skulle gjerne hatt flere. Neste år er vi nok oppe i hundre, sier en optimistisk rektor Bjarte Grøteide.

Erfaringen viser at det kan dukke opp etternølere også i september. Rektoren viser til at det har vært en litt nedadgående trend for folkehøgskolene, men at den nå generelt har stoppet opp.

– Foreløpig går vi «all in» for de 67 som har startet. Vi hadde åpningsfest lørdag kveld og en flott fjelltur søndag, forteller Grøteide.

NORDMØRE: Nordvestlandet FHS fikk en nedgang i år sammenlignet med skoleåret 2023/24. FOTO: SAMBÅNDET ARKIV

Romsdal

70 elever møtte opp til skolestart ved Molde FHS i helgen. Det er samme antall som ved skolestart i 2023.

– Så ser vi at det er noen flere på vei inn, for det er ikke for sent å søke om skoleplass, sier rektor Oddvar Sæter jr. til sambåndet.no.

Over halvparten av fjorårets kull søkte på de ledige plassene på lederlinja på skolen.

– Vi tar dette som et tegn på at læringsgleden og trivselen er på topp, sier Sæter.

Optimist

Selv om 70 er ti færre enn antall elever som startet skoleåret 2022/23, er rektoren optimistisk.

– Vi gleder oss over årets kull og tror på utvikling for folkehøgskolene og positive tall i fremtiden.

Rektoren mener at et år på folkehøgskole er viktig både for ungdommens løsrivelse og som forberedelse for studielivet.

– Her på skolen får mange et nettverk og får utfordre seg fysisk og psykisk og leve tett på jevnaldrende. Friksjonen som oppstår, er med på å utvikle og danne hele mennesker, framholder Sæter

Rektoren understreker at de som skole ser framover og tenker på utvikling.

– Vi tror på elevene når de sier at året hos oss er det beste de har hatt, understreker Oddvar Sæter jr.

Nordhordland

Nordhordland FHS er landets største, og i helgen var det 175 elever som møtte opp. I fjor høst var tallet 171, og skoleåret 2022/23 var det 172 som ankom Frekhaug.

Assisterende rektor Ronald Øyen kan dermed konstatere at skolens kapasitet nok en gang er på det nærmeste sprengt.

– Det virker til å være en fin gjeng. Søndag var det dårlig vær, men det var ikke til hinder for at mange av elevene tok utfordringen med et sjøbad, forteller Øyen.

Alta

Ved skolestart skoleåret 2024/25 på Alta folkehøgskole møtte totalt 60 elever på helårskurset. Regner en med halvårskurset var det i overkant av 80 elever som møtte. I fjor var det nesten 70 elever som møtte opp og 57 av disse var på helårskurset.

– Vi er veldig glad for at trenden har snudd og at søkningen til folkehøgskolene har stabilisert seg, Så er det veldig positivt at det er flere gutter enn på lenge som har søkt, slik at det er jevnt med gutter og jenter, sier rektor Andreas Granerud.

Sørlandet

Folkehøgskolen Sørlandet startet opp med like under 70 elever i år, opplyser rektor Lars Saaghus. Det er en liten økning fra i fjor.

– Vi ser at det er en tendens til lavere søkertall generelt i folkehøgskolene, og spesielt siste del av sommeren var det svært stille mot tidligere år da der ofte er kommet flere på slutten. Kullene er mindre nå, noe som trolig også slår ut. Vi håper årets oppgang vil fortsette, sier Saaghus.

Bildøy

Lørdag 17. august var det skolestart på Bildøy bibelskole. Rektor Andreas Evensen kunne ta imot 115 studenter. I fjor møtte 106 studenter opp. Økningen er på 8,5 prosent. Fordelt på liner er det 39 på Krik (Kristen Idrettskontakt), 23 på Tjeneste, 18 på Lovsang og 15 på Internasjonal.

– Det er utrolig gledelig og inspirerende at så mange vil investere i et år på bibelskole. Det er stor sannsynlighet for at dette er det største kullet i bibelskolens historie, og det gir håp for fremtiden, sier Evensen til sambåndet.no.

Framnes

Framnes kristne vidaregåande skule (KVGS) opplevde full skole ved skolestart 17. og 18. august. Skolen er godkjent for 270 elever, og alle de som hadde tatt imot plass, møtte. Det samme skjedde i fjor, opplyser rektor Harald Voster. I år har skolen 90 elever på idrett og 188 på studiespesialisering.

– Det er svært gode tal. Me opplever at fleire enn tidlegare held på plassen sin. Det medfører venteliste og ein del søkjarar som ikkje får tilbod om plass. Det er relativt nytt. Tidlegare år har alle som søkte om plass, fått tilbod om plass, om ikkje i første opptaket så i løpet av sommaren fram mot skulestart, skriver Voster i en e-post til sambåndet.no.

Lyngdal

Ved skolestart på KVS Lyngdal onsdag 14. og torsdag 15. august møtte det 403 elver. Det er et par flere enn antallet ved starten av forrige skoleår.

– Det er en veldig god start, sier rektor Ståle Andersen til sambåndet.no.

Skolen har dermed nesten fullt belegg og lang venteliste.

– Det er to klasser som ikke er helt fulle, forteller Anderssen.

Bygland

KVS Bygland hadde skolestart mandag 12. august. Da møtte 86 elever opp.

– Det ser ut som om det er en fin gjeng, sa rektor Steffen Røykenes til sambåndet.no.

KVS Bygland er godkjent for 60 elever på byggfag og 65 på naturbruk. Det er til sammen 85 senger på internatene, inkludert sju dobbeltrom.

Venteliste

86 elever, inkludert noen få hjemmeboende, betyr dermed at internatene er så godt som fulle.

– Vi har to senger ledige på gutteinternatet, sier Røykenes.

Skolen har også venteliste, men der er det stort sett jenter. Dermed kan ikke de ledige internatplassene fylles på den måten. Om skolen skal kunne ta imot flere elever, vil den være avhengig av å få på plass modulbygg.

STABILT: Rektor Steffen Røykenes ved KVS Bygland kan melde om så godt som fullt hus på den ImF-eide skolen i Setesdal. FOTO: SAMBÅNDET ARKIV

Over budsjett

Antall elever som starter skoleåret 2024/25, er nøyaktig det samme som ved oppstart høsten 2023. Skoleåret før det igjen var antall elever på tunet 77. Antall søkere som hadde KVS Bygland som førstevalg, var 151 per 11. mars, noe som var det høyeste søkertallet noen gang.

– Vi har budsjettert med 85 elever for regnskapsåret 2024. I vår talte vi 86 elever. Dermed ligger vi godt an, bekrefter Røykenes.

Snudde dårlig trend

Rektor opplyser at skolen tidligere ofte mistet en del elever i løpet av vinteren. Forrige skoleår snudde dette, noe rektor er veldig glad for.

– Vi hadde 86 elever hele fjoråret, påpeker han.

Det er denne høsten flere elever på naturbruk enn på bygg. Tilskuddssatsen fra staten er høyere på naturbruk enn på bygg, så også det teller positivt økonomisk.

Investeringer

Bedre økonomi de siste årene har gjort at KVS Bygland nå planlegger en utvidelse av kjøkkenet. Konkret gjelder det kjø- og frysekapasitet.

– Vi er i ferd med å legge dette ut på anbud, og det vil gi bedre arbeidsforhold for de ansatte. Ellers har vi også fått kjøpt inn en ny lastbærer til skogfag, sier Steffen Røykenes.

Petter Olsen har bidratt til denne artikkelen.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.