LEIRVIK: IMS-huset er til salgs. FOTO: Øyvind Eikre, Meglerhuset Rele Haugesund AS

Samskipnaden selger huset sitt

Indremisjonssamskipnaden (IMS) ønsker å bruke mer ressurser på misjon og er derfor på jakt etter kjøpere av IMS-huset der Sunn Bok er en av leietakerne.

På finn.no ligger IMS-huset i Leirvik sentrum til salgs med en prisantydning på 7,5 millioner kroner og totalpris på 7,7 millioner kroner. Sambåndet skrev i april (4/24) at det var aktuelt å selge huset. Det har også vært omtalt i en artikkel i lokalavisen Sunnhordland.

Indremisjonssamskipnaden eier huset, og den kristne bokhandelen Sunn Bok leier deler av arealet.

– Gjennom det siste halvåret er det flere som har ringt om huset, og det er flere som har sett på det etter at artikkelen sto i Sunnhordland. Det kommer en som skal se på huset i dag etter respons på annonsen på finn.no i går, forteller daglig leder Marit H. Ådnanes i Indremisjonssamskipnaden til sambåndet.no (som intervjuer henne 29. august).

Ingen innvendinger
Hun forteller videre at de fikk en tilstandsrapport på huset i forrige uke. Saken om salg av IMS-huset var oppe på årsmøtet i april.

– Hvordan stilte årsmøtet seg til denne saken?

– Der var det ingen innvendinger mot at vi skal selge og gå videre med prosessen.

Historien
I saksutredning til saken som står å lese i Indremisjonsvenen – Nr. 01 – 2024, går det frem at IMS-huset ble Indremisjonssamskipnadens eiendom i 1946. Før det var huset hotell. Arnt N. Dahl bygde «Gjestgiveriet» om til hotell i sveitserstil i 1889. Det var først «Dahls hotel» og senere til «Grand hotel».

Etter krigen var huset nedslitt, og hotelldrift var forbudt. IMS og Stord indremisjon kjøpte det for 70 000 kroner og gjorde hotellet i stand, og det nye Grand Hotel åpnet i 1959. I 1974 tok Sunnhordland, Bok og Misjonssentral, nå Sunn Bok, til med bokhandel i bygget.

I dag har bygget tre etasjer med butikker og restaurant i 1. etasje og kontorer i 2. etasje.

Mer misjon
– Hvorfor selger dere?

– Dette noe vi har luftet og vurdert før, uten at vi har slått til på mottatte tilbud. Gjennom ImF-prosessen ble det mer tydelig for oss at vi vil gå i gang med en aktiv prosess for å prøve å få solgt huset. Slik vil vi få mer tid til misjon og det som ligger i kjernevirksomheten vår. Å eie et slikt hus binder opp ressursene våre, og det er en del jobb og utgifter med å eie et så stort hus.

Ådnanes nevner som eksempel at hvis de skal male og ruste opp huset utvendig, betyr det kanskje en halv million kroner i utgifter. I tillegg nevner hun at tredje etasje står ledig og kan ikke leies ut i den tilstanden den er.

– Det vil koste oss mye å pusse den opp. Det er bedre at andre med kapital, og som ser muligheter med huset, kan fikse det opp til et ærverdig hus midt i sentrum av byen, og at større deler av huset kan tas i bruk. Vi ønsker å bruke tiden på misjon.

Sunn Bok
– Hva med bokhandelen Sunn Bok?

– Vi er i dialog med dem. De har i dag en rimelig husleie. Vi har sett på alternative lokaler i sammen med dem for å leie, men vi vil ikke gå inn på avtale før vi vet hvordan det går med huset.

– Vil dere å kjøpe noe nytt eller leie?

– Vi har mest tenkt på å leie, men dette er noe vi må vurdere når vi får solgt huset. Da vurderer vi skikkelig hva slags alternativer vi har.

Lokaler
– Har dere funnet noen aktuelle lokaler?

– Vi har sett på et alternativ. Det finnes flere alternativer for IMS-kontoret sin del. Så jeg tenker det er ikke problem. Men vi må jo også tenke på Sunn Bok. De må ha lokaler som har en egnet plassering med tanke på kunder. Her er det færre alternativer.

– Så dere ønsker å leie sammen med Sunn Bok?

– Økonomien og husleien spiller jo mye inn, så hvis vi kan avhjelpe og ha lokaler i lag, så vurderer vi selvsagt det som førsteprioritet. Hvis vi får det til, er vi begge interessert i det, svarer Marit H. Ådnanes.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.