PROTEST: Fra en demonstrasjon i Tel Aviv i mars i år. KILDE: Lizzy Shaanan, Pikiwiki Israel

Ufrivillige redskaper i Hamas’ hånd?

KOMMENTAR Demonstrasjoner i Israel som krever at regjeringen skal avslutte forsvarskrigen mot Hamas, kan motivere terrororganisasjonen til å drepe enda flere gisler.

«Nå må israelerne samle seg», var overskriften på kommentaren min 7. oktober i fjor, dagen for det bestialske terrorangrepet på det sørlige Israel. Jeg viste til demonstrasjonene mot den israelske regjeringen som hadde pågått hele året, i forbindelse med en foreslått reform av rettssystemet, og mente at protestene hadde svekket årvåkenheten i Israel mot landets fiender på alle kanter.

Samling ble det da også, men nå er det igjen protester i gatene.

Demonstrasjoner og streik

Søndag 1. september anslås det at en halv million israelere – 300.000 av dem i Tel Aviv, var ute i gatene for å forlange at det israelske forsvaret (IDF) skal slutte å kjempe mot Hamas på Gazastripen. Mandag 2. september er arbeidere gått til streik.

Mens regjeringen har som mål å fjerne Hamas som en militær trussel og utfri gislene som et ledd i det, mener demonstrantene og de streikende at en våpenhvileavtale er det som vil sikre løslatelsen av gjenværende gisler (se faktaboks).

Jeg mener det kan oppmuntre og motivere terroristene i Hamas.

Det er fullt forståelig at gislenes pårørende reagerer slik. Om jeg hadde vært far eller nær beslektet til et gissel, ville jeg også ha kastet alle andre hensyn til side. Når jeg ikke er det, kan det nok virke arrogant av meg – sittende trygg bak et skrivebord i Norge, men jeg vil likevel gi uttrykk for at jeg mener dette er uklokt.

I tillegg til at protester igjen svekker israelsk årvåkenhet og forsvarsvilje – og streik også svekker en hardt presset økonomi ytterligere – mener jeg at det kan oppmuntre og motivere terroristene i Hamas.

Drepte seks gisler

Det som utløste den nye runden av protester, var funnet av seks drepte gisler i en tunnel i Rafah lørdag ettermiddag 31. august. Obduksjon viser, ifølge Times of Israel, at de ble drept mellom torsdag 29. og fredag morgen 30. august. De ble skutt på gjentatte ganger fra kort hold, noe som indikerer en henrettelse.

Dette skjedde altså kort tid før israelske soldater nådde fram til stedet mens de kjempet mot Hamas-terrorister. En talsmann for IDF har opplyst at tunnelen der likene ble funnet, ligger om lag en kilometer fra tunnelen der IDF berget ut gisselet Farhan al-Qadi noen dager i forveien. En vurdering er at de seks ble drept fordi Hamas fryktet at gisselet som ble reddet ut, skulle gi opplysninger som kunne føre til at israelske soldater lokaliserte flere gisler.

Våpenhvile vil tjene Hamas

Effekten av at Hamas drepte seks gisler, er altså nå at hundretusener av israelere tar til gatene og krever en våpenhvile som i lengden først og fremst vil tjene Hamas. Terroristgruppen vil kunne starte en gjenoppbygging som vil styrke deres mulighet til nye terrorangrep mot Israel.

Protestantene kan bli ufrivillige redskaper i terroristenes hånd.

Jeg tror Hamas observerer protestene med tilfredshet, og at det kan oppmuntre dem til å drepe enda flere av gislene for å få Israels egne innbyggere til å øke presset mot den israelske regjeringen til å avslutte forsvarskrigen. Protestantene kan dermed bli ufrivillige redskaper i terroristenes hånd.

Går over lik

En talsmann for IDF sa i helgen at forsvarsledelsen ikke visste nøyaktig hvor de seks gislene var, men at de hadde indikasjoner på et område hvor de kunne befinne seg. Derfor hadde soldatene ordre om å operere med ekstra stor forsiktighet i området.

Hamas er villig til å gå over så mange lik som de har tilgjengelig.

Det må være et håp og en bønn at gislene som fortsatt lever, kan bli utfridd i live av israelske soldater, og at Hamas må settes ut av stand til noen gang å kunne ta flere. Hamas er, bokstavelig talt, villig til å gå over så mange lik som de har tilgjengelig, av egne eller andres befolkning, i kampen for å utslette Israel.

Gislene på Gazastripen

  • Israelske myndigheter antar at 97 av de 251 gislene som ble tatt av Hamas 7. oktober, fremdeles befinner seg på Gazastripen.
  • Inkludert i de 97 er 33 som er bekreftet døde.
  • Åtte gisler er blitt reddet ut levende av IDF.
  • 109 gisler er blitt løslatt av Hamas som del av avtaler.
  • 37 gisler er hentet ut døde.

Kilde: Times of Israel.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.