HAMAS: Osama Hamdan fotografert i Libanon i 2009. FOTO: Sebastian Baryli/WIKIMEDIA COMMONS

To stater er ingen løsning

KOMMENTAR Hvem er det egentlig som vil ha en tostatsløsning mellom Israel og palestinaaraberne? I alle fall ikke Hamas.

75 år etter at staten Israel ble gjenopprettet snakker Norge og mange andre land fortsatt om to stater som løsning på konflikten i Midtøsten. Palestinaarabernes stat er i hovedsak tenkt å bestå av området som kalles Vestbredden – vest for Jordaneleven – og Gazastripen.

Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, anklages for å ødelegge for dette på grunn av de jødiske bosettingene i det som historisk er de jødiske kjerneområdene Judea og Samaria. Dette til tross for at bosettingene ligger i det området (C) som etter Oslo-avtalen skulle være under israelsk kontroll.

Intervju

På Dagsrevyen på NRK1 torsdag 16. november kunne vi lytte til et intervju med terrorbevegelsen Hamas’ internasjonale talsmann, Osama Hamdan, som også er medlem av politbyrået til den islamistiske bevegelsen. Intervjuer var NRKs Midtøsten-korrespondent Yama Wolasmal. Jeg vil gi Wolasmal ros for at han uredd stilte kritiske spørsmål og flere ganger avslørte Hamas-toppen som en løgner.

Jeg vil gi Wolasmal ros for at han stilte kritiske spørsmål og flere ganger avslørte Hamas-toppen som en løgner.

Mye kunne vært sagt om det som kom fram, men den kanskje mest interessante delen kommer på slutten. Her er de transkriberte utgavene (se lenken over) som NRK har publisert av intervjuet, ufullstendige.

Charter

– Ifølge Israel vil Hamas fjerne Israel fra verdenskartet. Mener dere fremdeles det, spør Yama Wolasmal.

Osama Hamdan innleder svaret med å si at israelere prøver å fjerne palestinaaraberne, og at Israel sier at palestinaaraberne ønsker å fjerne dem.

Wolasmal viser så til Hamas’ charter eller program. Hamdan slutter seg til NRK-journalistens ordbruk om at Hamas i det reviderte programmet fra 2017 tar til orde for å «dismantle» – plukke fra hverandre – den israelske staten. Hamdan mener dette er noe annet enn å utslette Israel.

Det som ikke blir nevnt, er at også det reviderte Hamas-charteret definerer Palestina geografisk på en måte som gjør at det ikke er plass til Israel (fra Jordanelven i øst til Middelhavet i vest).

Én stat

Hamdan gjør det i NRK-intervjuet klart at det kun er én stat, en palestinsk, Hamas er villig til å anerkjenne: «Én palestinsk stat for palestinere. Alle kan bo der, enten som utledninger eller som innbyggere. Men de må vite at det er Palestina, en palestinsk uavhengig, suveren stat, sier Hamdan.

NRK-journalisten blir enda mer konkret:

– Så dere er ikke villig til å dele landet med jødene, i en tostatsløsning?

– Vi er villige til å ha vårt eget land og bygge vår egen stat. Alle som vil respektere og leve under kontroll av palestinsk lov … hvorfor ikke, svarer Hamdan i en setning han ikke fullfører.

– Så ikke noe Israel?

– Det har aldri vært og vil aldri være noe Israel, lyder det avslørende svaret fra Osama Hamdan.

Avvist tilbud

Hamas vil altså ikke akseptere en tostatsløsning i det området bevegelsen beskriver som Palestina. Den andre delen av det splittede palestinaarabiske lederskapet, PLO/Fatah-partiet med president på overtid Mahmoud Abbas i spissen, har flere ganger avvist tilbud fra Israel om tilnærmet full tilbaketrekking fra «Vestbredden».

Det tyder på at Fatah og Hamas i alle fall er enige om dette – det finnes bare plass til én stat «mellom elven og havet», og den skal være palestinaarabisk.

Fortsatt arbeid for to stater i det historiske Israel er etter mitt syn nytteløst.

Jordan

Ingenting tyder på at Israel kan akseptere en slik løsning. Fortsatt arbeid for to stater i det historiske Israel er etter mitt syn nytteløst. Som jeg har skrevet før, fikk palestinaaraberne i praksis en stat da Jordan ble opprettet fra 1923 av. Palestinaarabere som flyktet eller frivillig dro fra Israel, «Vestbredden» inkludert, mellom 1947 og -49, fikk jordansk statsborgerskap og utgjør sammen med sine etterkommere allerede en betydelig del av befolkningen.

Når Hamas’ mulighet til å utgjøre en fortsatt militær trussel mot Israel er eliminert, er det på tide at det internasjonale samfunnet innser realitetene som 75 år med status quo har vist. Milliardene som årlig har strømmet inn til de selvstyrte palestinaarabiske områdene på Vestbredden og Gazastripen, bør heller brukes til å skape en framtid for palestinaaraberne i det arabiske landet Jordan. Som det gjeldende programmet til Hamas slår fast, er palestinaaraberne nettopp det – arabiske.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.