Fra protestene i vår på grensen mellom Gaza og Israel. Kilde: Fars News Agency/Wikimedia Commons

Hamas-ledere saksøkt for krigsforbrytelser

Israelske bønder har saksøkt Hamas-ledere for den internasjonale straffedomstolen i Haag og anklager dem for krigsforbrytelser.

Bakgrunnen for den rettslige anklagen er de mange brannene forårsaket av brennende drager sendt fra Gaza i perioden etter 30. mars.  Den internasjonale straffedomstolen (ICC) er opprettet for å straffeforfølge enkeltindivider for blant annet krigsforbrytelser (se også faktaboks).

Roma-vedtektene

Domstolen henter sitt mandat fra de såkalte Roma-vedtektene. Anklagen retter seg mot tre navngitte Hamas-ledere. De israelske bøndene mener at disse ledet en terrorkampanje som brøt forbudet i vedtektene mot drap på ikke-stridende, ødeleggelse av sivil eiendom i ulovlig hensikt og bruk av sivile som menneskelige skjold. 

For kort tid siden sto en talsmann for Hamas fram i Dagen og hevdet at steiner og branndrager var fredelige verktøy. De tre Hamas-lederne er jordanske statsborgere, og Jordan er medlem av ICC, noe blant annet Israel ikke er.

Ifølge den israelske avisen The Jerusalem Post er anklagen også signert av 50.000 personer over hele verden. 

10.000 bildekk

Normalt er forbrytelser mot menneskeheten forbundet med massedrap. Men ICC har uttalt at i noen tilfeller kan det å ødelegge eiendom også utgjøre en forbrytelse mot menneskeheten, så som i Mali. Anklageskriftet framholder blant annet at «Hamas transporterte sivile til grensen i den hensikt å brenne 10.000 bildekk og kaste bensinbomber, så vel som åpent å publisere propagandavideoer som forklarte at hensikten med de brennende bildekkene var å skjule bevegelsene til bevæpnede militær , som var blitt beordret til å drepe israelske sivile.»

Anklagen nevner også flere eksempler på at bevæpnede Hamas-krigere brøt seg over grensen – eller forsøkte å gjøre det – og satte fyr på dyrket mark eller forsøkte å angripe sivile israelere. 

«Hykleri»

Shurat Hadin, som har ført klageskriftet i pennen, uttaler at «i mange måneder har israelske bønder måtte utholde tusenvis av tilfeller av ildspåsettelse og raketter fra Gaza, mens verden stilltiende har sett på. Underlig nok har Hamas, samtidig som de har stått bak denne terrorkampanjen, anklaget Israel og IDF for unødvendig maktbruk. Vi forlanger at ICC får en slutt på dette hykleriet og gjennomfører en grundig etterforskning av disse palestinske krigsforbrytelsene. Roma-vedtektene, som palestinerne så kynisk undertegnet, kan ikke tjene som et ensidig skjold for Hamas’ morderiske terrorisme.»

Ifølge Hadin skal Hamas og andre i Gaza ha avfyrt 250 raketter eller granater inn i Israel siden mai, med mål om å treffe sivile. 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.