PLUSSREISER: Daglig leder Aud Kindervåg Halsne i Plussreiser håper at Israel kan komme tilbake som viktig reisemål. FOTO: PRIVAT

Dette er Plussreisers nye strategi

Siden 7. oktober i fjor har Plussreiser kansellert 20 reiser til Israel og vært nødt til å legge om strategien ved å trekke inn andre misjonsrelaterte reisemål.

Plussreiser har Israel som et viktig reisemål. Ifølge daglig leder Aud Kindervåg Halsne er de antagelig den største reisearrangøren til Israel i Europa. Derfor har Hamas sitt angrep i Israel 7. oktober i fjor fått ganske store konsekvenser for reiselskapet.  

Siden 7. oktober 2023 har Utenriksdepartementet (UD), gjennom sitt reiseråd, frarådet alle «ikke strengt nødvendige reiser»til Israel. 2. august ble reiserådet skjerpet til at de «fraråder alle reiser» til Israel. 

Vi følger UD sine reiseråd og har ikke turer så lenge det er reiseråd om Israel og forsikring ikke gjelder, sier Kindervåg Halsne til Sambåndet.

Les også: Slutter som daglig leder i Plussreiser.

Nedbemanning
– Hva er konsekvensen av at dere må ta ned Israel som reisemål? 

Når vi tar ned et så stort reisemål som Israel er for oss, har vi måtte nedbemanne. Noe har vært naturlig avgang som vi ikke har erstattet. Men noen er blitt sagt opp. 

Kindervåg Halsne bekrefter at de har nedbemannet med tre årsverk, slik avisen Vårt Land skrev 4. august, og at styret har vedtatt et negativt resultat for dette året for å prøve å beholde flest mulig av bemanningen. 

– Hvordan påvirker det som skjer i Israel, strategien til Plussreiser? 

Etter at krigen kom til Israel, har vi prøvd å satse på nye ting. Vi har satt opp nye typer turer og har begynt med litt arrangementer som «Sang over grenser». Det har vært vellykket. Så har vi begynt å selge Ahava-produkter for å dra litt Israel til Norge når vi ikke kan reise ned til Israel.

Erstatninger
– Hva slags erstatninger for Israel som reisemål har dere? 

Vi har prøvd å tenke: «Hva vil kundene ha når de ikke kan reise til Israel?» Og da har vi laget noen turer med utgangspunkt i misjonshistorien i Hellas og i Tyrkia, der du reiser i Paulus sine fotspor, og også Johannes’ Åpenbaring med Patmos og Samos. 

I tillegg nevner Kindervåg Halsne at Plussreiser har misjonshistoriske reiser til Kypros, og at de har satt opp litt flere misjonsturer både til Tanzania og Peru. 

Det er kanskje litt erstatning, men det kan ikke erstatte Israel.

Tilbake?
– Kan Israel komme tilbake igjen som et viktig reisemål for Plussreiser? 

Det håper vi, men ingen vet når. Jeg våger ikke å spå noe om det, men vi håper at vi kan komme tilbake igjen høsten 2025. I det øyeblikket det er fred, og UD opphever reiseråd, så har vi lyst til å være klare, svarer Kindervåg Halsne og legger til:

I fjor høst trodde vi jo at turen i slutten av november kom til å gå. Vi har tatt ned hele våren, og nå må vi sikkert ta ned hele høsten også. 

Hun forteller at de har kansellert 20 turer til Israel siden 7. oktober i fjor. Vanligvis har de 30 turer til Israel i året. Israelsturene utgjør over en tredjedel av omsetningen til Plussreiser. 

De fleste av turene ser dere ikke på nettsiden vår. Vi har mange bestillingsturer til Israel for skoler og grupper, sier Aud Kindervåg Halsne. 

Først publisert i Sambåndet nr. 6/24, som kom ut 28. august.   

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.