Betlehem blir parfymefritt

Parfymeallergi er et økende problem i Norge. Bergens Indremisjon Betlehem har nå bestemt seg for å gjøre lokalene sine parfymefrie.

– Vi gjør dette fordi flere av medlemmene våre har gitt utrykk for at det er vanskelig å gå på møtene når det blir for mye parfymeduft. De får allergiske reaksjoner, og blir rett og slett syke, forklarer administrasjonsleder Kenneth Hjortland.

– Dette vil vi prøve å gjøre noe med. Vi ønsker at renholdet i lokalene skal bidra til at folk kommer på møtet, ikke holder seg hjemme, utdyper han.

Alle såper og rengjøringsprodukter er nå byttet ut med fullgode parfymefrie produkter.
– Heldigvis finnes det alternativer på markedet, og de er lett tilgjengelige hvis man ønsker det. Vaktmesteren vår tok tre telefoner, så var det i orden.

Forsamlingens medlemmer er informert om endringen.
– Vi har informert medlemmene på møtene våre, og hengt opp plakater på alle toaletter og oppslagstavler. Allikevel er det vanskelig å få kommunisert dette tilstrekkelig ut. Det er vanskelig å endre inngrodde vaner, mener Hjortland.

– Vis hensyn
Besøkende oppfordres til å unngå bruk av sterkt parfymerte produkter. Ledelsen har også vurdert å innføre parfymefri sone i lokalene.
– Vi oppfordrer våre medlemmer og gjester til å vise hensyn. After-shave og sterke parfymer kan gjerne spares til andre anledninger enn samlinger på Betlehem. Men jeg kan forsikre deg om at ingen vil bli avvist i døren på grunn av parfymebruk. Hos oss er alle velkomne, smiler han.

– Vi ønsker å være et inkluderende fellesskap, og da vil vi ta dette på alvor og imøtekomme behovet. Reaksjonene har også vært utelukkende positive, folk synes det er flott at vi tar tak i dette, avslutter Hjortland.

– Veldig gledelig

Tonje W. Gamst, kommunikasjonssjef i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), ønsker endringen velkommen:
– Dette synes vi er veldig gledelig. NAAF jobber for at offentlige miljøer skal bli parfymefrie. Responsen har ikke vært den helt store i Norge, men for eksempel ser vi at sykehus i utlandet tar helseproblemene til etterretning og blir parfymefrie.

Er folk generelt mer klar over parfymeallergi i dag i forhold til tidligere?

– Ja, vi opplever at det er en økende forståelse for at ting som lukter godt også kan være et problem. Man har lenge visst at sigaretter, eksos eller skorsteinsrøyk ikke er helsefremmende, men parfyme har det vært annerledes med. Tidligere var det luksusbeskatning på parfyme, og hvilken parfyme du bruker skal si noe om deg som person og din identitet. Etter hvert har man forstått at det også er en cocktail med kjemikalier som kan gi andre mennesker helseproblemer, påpeker Gamst.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.