Roald Evensen får endelig napp. Trude Lie kjøper Barnehelg. Alle foto: Brit Rønningen

Barnehelg til folket

Indremisjonsforbundets forkynner Roald Evensen har som førjulstradisjon å selge ImF-Ungs julehefte Barnehelg utenfor Strusshamn Senter på Askøy.

ASKØY: Evensen har stått der i et par timer allerede når Sambåndet kommer. Han står utenfor Coop Prix på Strusshamn Senter på Askøy. Temperaturen er under null grader denne fredagen midt i desember, så det må være en kald fornøyelse. På en benk står en eske fra Bodoni som inneholder 100 eksemplarer av ImF-Ungs julehefte Barnehelg som selges for 45 kroner pr stykk. I en pepperkake-boks er det ikke pepperkaker, men Twistbiter til gratis utdeling for forbipasserende.

Tradisjon
− Det er blitt en tradisjon. Jeg har stått her i en del år. Det er greit å komme ut av bedehusboblen, sier Evensen.

− Hvorfor bruker du adventstiden på å selge Barnehelg?

− Det er et fantastisk julehefte som jeg er stolt og kry av, og som er en fin ting å gi barn og barnebarn. Det er nesten det eneste juleheftet for barn. Tidligere solgte jeg tre julehefter – Barnehelg, Sambåndet og Bildøy Bibelskoles julehefte.

Treigt salg
Dette er hans første salgsdag i år. Foreløpig har salget gått treigt.

− I dag har jeg ikke solgt så mange hefter. Det er best å stå ut på ettermiddagen, slår Evensen fast.

Det har han nok rett i. Det er ikke som mange folk som har ærend på Coop Prix akkurat nå, i 13−14-tiden.

− Hvor mange har du solgt, da?

− Jeg har så langt solgt cirka 10 stykker. Du må få med at alle som selger Barnehelg, får provisjon. Mitt overskudd går til et hjem for handikappede i Kairo.

Ivrig ambassadør
Marit Andresen Røen er en annen ivrig ambassadør for Barnehelg. Hun har begynt tidligere med salget enn Evensen, og hun har allerede fått ut de 80 eksemplarene hun har bestilt selv. I tillegg har hun overtatt heftene som er kommet inn til Indremisjonssamskipnaden. Til sammen regner hun med å ha delt ut og solgt cirka 100 Barnehelg. Og da har hun ikke telt med de som hun har delt ut på leirer.

− Jeg er veldig tent på Barnehelg, for jeg synes det er veldig viktig at barn og foreldre får vite hvorfor vi feirer jul. Det er en fin og glad måte å få inn evangeliet på, og barna synes det er kjekt. Jeg prøver å bruke alle anledninger til å få det ut, for eksempel på butikken, legekontoret, hos fysioterapeuten, på formiddagstreff og møter på bedehuset, og jeg vil inspirere troende til å bruke anledningene vi får til å dele evangeliet, sier en oppglødd Andresen Røen på telefon til Sambåndet.

Sosial sak
For Evensen handler det ikke bare om å selge Barnehelg.

− Det er fint å treffe folk. Du kan si det er en sosial sak. Her treffer jeg folk jeg ikke har sett på år og dag. Du får greie og personlige samtaler.

En dame slår av en prat med Evensen. De kjenner hverandre. Hun sier nei til å kjøpe Barnehelg, og hun vil heller ikke bli tatt bilde av.

− Jeg går ikke på bilde på grunn av disse rynkene rundt øynene. De gangene jeg har prøvd å ta bilde av meg selv med mobiltelefon, har det vært forferdelig, forklarer hun.

En annen kvinne kjøper et Barnehelg, men heller ikke hun vil bli fotografert.

Roald Evensen i samtale med nabo Bjarte Botnevik. Hunden Stella er ikke så interessert i samtalen.

Samtale
Evensens nabo Bjarte Botnevik er ute og lufter elghunden Stella og har også tid til en samtale.

Innimellom prøver Evensen å få til et salg.

− Vil du ha Barnehelg, spør han folk på vei inn og ut av Coop Prix.

− Jeg kjøpte det i fjor, svarer en dame.

− Jeg har ikke barn, og ikke har jeg barnebarn. Alt er for stort, sier en mann.

Til slutt får Evensen napp hos Trude Lie, en tidligere nabo. Hun kjøper et Barnehelg og er til og med villig til å bli fotografert av Sambåndet.

− Noen ganger har jeg hatt med barnebarna. De synes stort sett det er kjekt å være med, selv om de ikke er så utholdende, forteller Evensen.

Julens budskap
− Hva er det med Barnehelg?

− Det er en flott blanding av julens budskap, aktiviteter, konkurranse hvor du kan sende inn svar og vinne, oppskrifter og bilder fra leirer. Jeg synes det er en tiltalende layout med fint fargevalg. Det er viktig å spre et budskap som har med jul å gjøre, og ikke bare fjas.

Et eldre par og en mann stopper opp. Paret kjøper et hefte. Evensen kjenner disse også, og det blir en ny prat, denne gangen om slektninger som reiste til USA og som sendte penger hjem.

− Min mor fikk en konvolutt med dollar fra Amerika. Hvis en driver slektsgransking, så vil en finne at det var mange på Vestlandet som dro til USA, forteller Evensen.

Når samtalen er over, vil Evensen gi seg om liten stund og komme sterkere tilbake dagen etter.

− Jeg oppfordrer folk til å gjøre det samme. Hvis flere hadde gjort det samme, kunne vi solgt langt flere Barnehelg, sier Roald Evensen og lanserer også en idé:

-Det burde være solgt digitalt.

 

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.