ENDRING: sambåndet.no måtte tåle nedgang i antall sidevisninger og brukere fra 2016 til 2017. ILLUSTRASJON: ImF MEDIA

Første år uten rekord

2017 ble det nest beste året for sambåndet.no siden målingene startet.

Jeg skrev det i fjor på denne tiden: «For hvert år blir det stadig vanskeligere for sambåndet.no å konkurrere med fjoråret.» 2017 skulle da også vise seg å bli det første året siden redaksjonen i 2013 startet en bevisst nettsatsing, at nettavisen til Sambåndet ikke kan vise til rekord. 

Sterk vekst siste fem år

I 2017 hadde sambåndet.no 127.769 sidevisninger (2016: 153.159), en nedgang på 17 prosent fra 2016. Antall brukere var på 46.051 (2016: 57.518), en nedgang på 20 prosent fra 2016. Tallene for 2017 er likevel bedre enn for 2015 (henholdsvis 101.028 og 40.976), og sammenlignet med 2012 er antall sidevisninger økt med 667 prosent og antall brukere med 924 prosent. Sett over en femårsperiode er det dermed fortsatt rimelig å si at nyhetsnettstedet er i voldsom vekst om vi måler i prosent. 

Årsaker til nedgang

Jeg tror det i alle kan pekes på to grunner til at vi ikke klarte å øke fra 2016 til 2017. For det første var det to arrangement i 2016 som skapte mye trafikk – ImFs generalforsamling i juli og åpningen av Straume Forum i september. Som det går fram av nettanalysen for 2016, førte disse to begivenhetene til mye trafikk. I 2017 var det ingen hendelser som på en særlig måte løftet trafikken.

Den andre årsaken er en omlegging av de matematiske formlene (algoritmene) som Facebook bruker til å styre hva brukerne ser i nyhetsstrømmen. Fra våren 2015 har publisering fra nyhetsleverandører (som også sambåndet.no er et eksempel på) blitt prioritert lavere til fordel for publiseringer fra venner. «Henvisninger fra Facebook til medier har blitt mer enn doblet de siste 18 månedene», konstaterte produktsjef Max Eurlenstein på Facebooks offisielle blogg i forbindelse med omleggingen i april 2015. At vi siden 2013 i stor utstrekning har delt artiklene på sambåndet.no på Facebook har vært en hovedårsak til den sterke trafikkveksten på sambåndet.no. Nå har endringene i algoritmene slått ut også for oss, noe også tallene viser. I 2016 kom nesten 59 prosent av «trafikken» fra Facebook, mens dette tallet sank til 46,8 prosent i fjor. I 2015 var tallet 49,4 prosent. Søk er i vekst med nesten 29 prosent av totalen mot 19 prosent i 2016.

Sponset innhold

De siste månedene av 2017 ble også Facebook merkbart mer ivrig enn tidligere på å oppfordre oss som publisister til å annonsere for de artiklene vi lenker til på Facebook, altså at man betaler for at Facebook skal vise artiklene fram til flere brukere enn de ellers ville gjort. I oktober 2017 kom nyheten om at Facebook hadde satt i gang en test i flere land (ikke Norge) med at innhold fra nyhetsleverandører blir plassert i en egen nyhetsstrøm og dermed blir mindre tilgjengelig. Testen førte til sterkt redusert trafikk for flere nyhetsleverandører i de aktuelle landene. Dette er trolig også et forsøk på å få flere av mediene til å betale for at Facebook skal vise fram innholdet til flere. Dette vil selvsagt ramme medier med små budsjetter (som sambåndet.no). Facebook er avhengig av at brukerne finner godt innhold på nettsamfunnet, så la oss håpe at denne algoritmeskruen ikke strammes til.

Geografi

Innholdet på sambåndet.no leses fortsatt mest på mobiltelefon (52 prosent), deretter pc med 31 prosent og nettbrett med 17 prosent. Fortsatt befinner 95 prosent av leserne seg i Norge. Brutt ned på fylker viser det seg at Rogaland og Oslo i fjor tok inn på Hordaland i kampen om førsteplassen. Deretter er det et stykke ned til fjerde og femte plass, der henholdsvis Vest-Agder og Møre og Romsdal byttet plass i fjor. Faktaboksen viser fordelingen på byer. Bergen har tilsynelatende detronisert Oslo som den byen som har flest lesere av sambåndet.no. (Her skaper imidlertid en ny inndeling av Oslo i by og kommune litt forvirring.) Time og Karmøy er i vekst. Trondheim og Ålesund er ute av ti-på-topp-lista sammenlignet med 2016.    

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.