Dette ble mest lest i 2016

Oversikten fra Åpne Dører som viste at forfølgelsen av kristne øker, ble - noe overraskende - den mest leste artikkelen på sambåndet.no i året som gikk.

Ti på topp-listen som Sambåndet-redaksjonen setter sammen hvert årsskifte, baserer seg på hvor mange som har trykket på «del»-knappen på en artikkel og dermed bidratt til å spre den på nettsamfunnet Facebook. Gjennomgangen av de 302 artiklene vi publiserte i 2016, viser da følgende liste:

Nr. 1 (14. januar): Forfølgelse av kristne øker (675 reaksjoner på Facebook per 2. januar 2017)

Nr. 2: (1. november): Andreas Evensen ny leder av ImF-Ung (608)

Nr. 3 (7. september): Medierosen til Andreas Håtveit (569)

Nr. 4 (9. desember): Inviterer til fellesskap på julaften (559)

Nr. 5 (10. mars): Velger å synge om Jesus (515)

Nr. 6 (17. november): Distanserer seg fra Visjon Norge (458)

Nr. 7 (24. september): Såret som ble leget (433)

Nr. 8 (20. oktober): Asle Ystebø skal lede Danielsen-skolene (419)

Nr. 9 (28. oktober): – Ingen er født homofile (363)

Nr. 10 (16. oktober): Plusser på med nytt navn (315)

Når vi tar det generelle mediebildet i betraktning, burde det ikke være uventet at en artikkel som omtaler Åpne Dørers årlige undersøkelse av hvordan forfølgelsen av kristne utvikler seg, ble mest lest i 2016. Det som likevel gjør det overraskende, er et annet tall som sier noe om utbredelsen, nemlig hvor mange som er «nådd» på Facebook. Delingen av artikkelen på Sambåndets Facebook-profil ble nådd av 546 brukere av det sosiale nettsamfunnet. Tallet viser ikke nødvendigvis hvor mange som leste saken, men hvor mange som fikk den inn i nyhetsoppdateringen sin og dermed fikk mulighet til å lese artikkelen. Tallet 546 er beskjedent og svært mye lavere enn artikler som har fått langt færre trykk på «del»-knappen (se senere).

Andre plass på lista er ikke overraskende. Vi vet fra før at saker som handler om folk, blir mye lest. Men heller ikke her står antallet personer som ble «nådd» på Facebook, helt i stil: 1169.

Andreas Evensen kan nok ikke regnes som en «kjendis» i vanlig forstand, men det kan derimot de som inntok henholdsvis tredje («Mesternes nesten-mester» Andreas Håtveit) og femte (Oline Meland fra Norske Talenter) plass på lista. Og her samsvarer «nådd»-tallene bedre. Algoritmene til Facebook viste fram artikkelen om Andreas Håtveit for 5716 personer, mens Meland ble nådd av 2745 brukere.

KPK kom sterkt

Nytt av året er at av de fem øverste artiklene på lista er nr. 1,3 og 5 levert av Kristelig Pressekontor (KPK). Den unge tomannsredaksjonen i Oslo har hatt økt gjennomslag de par siste årene, og det slår altså nå også ut på sambåndet.no. Nå skal det legges til at de KPK-sakene vi publiserer, er utvalgt av Sambåndet-redaksjonen med tanke på hva vi mener vil være interessant for våre lesere. I enkelte tilfeller gjør vi også tilpasninger i KPK-artiklene for å gjøre dem enda mer rettet inn mot Sambåndet-leserne. Uansett: Sterkt av KPK å sette så stort preg på ti-på-topp-lista! Også artikkelen på sjuende plass – et intervju med et par som giftet seg på nytt med hverandre etter at de en periode var skilt, er hentet fra KPK (nådd av 1357 Facebook-brukere).

Fjerde plass inntas av en artikkel som ikke har hatt lang tid på seg til å gjøre inntrykk. 9. desember fortalte vi om dem som inviterte mennesker som trengte noen å feire jul sammen med, til Straume Forum. Artikkelen med 559 trykk på del-knappen ble nådd av 2204 på Facebook.

Artikkelen på sjette plass representerer Sambåndets «vri» på debatten som ble skap av Brennpunkt-programmet om Visjon Norge. Tallenes tale er 458 del-trykk og 778 nådd på Facebook. Denne saken skapte også noe debatt, både i artikkelens kommentarfelt og på flere Facebook-profiler.

Listas femte sak med tydelig vekt på person, er nyheten om ansettelsen av ny daglig leder for friskoleeier Egill Danielsen Stiftelse. 419 ulike reaksjoner på Facebook holdt til 8. plass på lista og førte til at saken ble nådd av 3847 brukere.

Niende plass inntas av artikkelen som skapte suverent mest oppmerksomhet i kommentarfeltet på Facebook, forhåndsomtalen av et arrangement i regi av Bergens Indremisjon om kjønnsidentitet. 363 del-trykk ble nådd av 1347 brukere av Facebook.

Nådd på Facebook

Næringslivsnyheten om at Si-Reiser skifter navn til Plussreiser, fikk sisteplassen på den etter hvert eksklusive Sambåndet-lista – regnet i antall trykk på del-knappen. Mens det for 2015 holdt med 170 del-trykk for å komme med, gikk altså grensen nesten dobbelt så høyt i 2016. Ser vi derimot på hvor mange som ble nådd, har denne artikkelen det suverent beste resulatet av alle ti: Nøyaktig 8000 fikk den inn i nyhetsoppdateringen sin etter at vi delte denne artikkelen seint på kvelden 16. oktober. Det holder til tredjeplass når vi bruker dette målekriteriet.

For dersom vi rangerer utfra hvor mange som fikk artiklene inn i nyhetsoppdateringen sin på Facebook, er det en helt annen liste som framstår:

2. juni ble et rekordhøyt antall av 12.735 personer nådd av nyheten om at elever ved KVS-Lyngdal var pågrepet i en narkotikaaskjon. Dette var en sak vi oppdaterte flere ganger (men beholdt samme nettadresse – URL). Svært få (21) trykket på del-knappen, kanskje fordi det var en negativ nyhet for Indremisjonsforbundet som eier.

En artikkel som både fikk godt med del-klikk (188) og ble nådd av svært mange, var nyheten 1. februar om at leirstedet Orreneset (Sunnmøre Indremisjon) hadde fått en stor testamentarisk gave. 188 del-klikk nådde fram til hele 9485 brukere på Facebook.

En sak vi skrev mye om i 2016, var striden om momskompensasjon for internatskolene. Artikkelen 30. mai som omhandlet løsningen, fikk «bare» 151 delinger men ble nådd av hele 6236 på Facebook.

21. mai skrev vi om et ung par som skulle jobbe for Nordmøre og Romsdal Indremisjon. 103 trykk på del-knappen holdt ikke til den offisielle ti-på-topp-lista, men saken ble nådd av hele 6035 på Facebook.  

To av artiklene fra generalforsamlingen sommeren 2016 kom også inn i nyhetsstrømmen til mange Facebook-brukere. Referatet fra den store debatten nådde 3764 (65 del-trykk), og avskjedstalen til Sverre Dag Ljønes (89 del-trykk) fant veien til 3173 brukere av det sosiale nettsamfunnet.

22. mars publiserte vi ImFs veiledningsdokument om kirkesituasjonen som vedlegg til en redaksjonell omtale. Dette ble nådd av 2273 på Facebook, noe som også er høyt i vår sammenheng (66 del-klikk).

Det får holde om enkeltsaker. Senere i uken kan du lese om hvordan det gikk med sambåndet.no som helhet i 2016.

Les mer: Lenker til hvordan det gikk i årene 2013-15

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.