Anjas vanskelige valg

For Anja Ulveseth Heggen var det rart og tungt, men riktig å si opp stillingen som administrasjonsleder i Indremisjonsforbundet (ImF).

 FJELL: − Det var et veldig vanskelig valg. Jeg hadde på mange måter lyst til å fortsette, begynner Anja Ulveseth Heggen.

1. april i fjor tok hun ut et års permisjon fra stillingen som administrasjonsleder i ImF. Nå har hun bestemt seg for å si opp stillingen (intervjuet ble første gang publisert i januarutgaven av Sambåndet, red.anm.). Det er likevel et «men» når hun fortsetter for å forklare hvorfor hun har gjort det:

− Jeg er en voksen mor som har behov for følge opp ungene mer, særlig når jeg til høsten får to skolebarn. Jeg ønsker å ha mer tid til ungene og ha en annen puls i hjemmet.

Bensinstasjon
Sambåndet treffer henne på bensinstasjonen Circle K Fjell. 1. august i fjor overtok mannen Steinar som eier av bensinstasjonen. Av og til jobber også Anja der. Derfor er det et naturlig møtepunkt når Sambåndet skal ha et slags avskjedsintervju med henne.

− Så dukket den bensinstasjonen opp. Det var Steinar som var giret på å overta som eier. Jeg støttet ham i det. Ellers kunne han ikke gjort det. Jeg må trø til her innimellom, men jeg er ikke ansatt, understreker Anja.

− Vi er opptatt av å være der Gud vil vi skal være, og vi liker begge å jobbe med mennesker selv om vi nå vil jobbe med noe annet. Det viktigste vi gjør, er å bygge relasjoner. Å være den man er, der man er.

Vi er opptatt av å være der Gud vil vi skal være, og vi liker begge å jobbe med mennesker

Mary Kay
Hun reiser seg fra bordet på lunsjrommet og går til vinduet for å sjekke om Steinar kommer seg av gårde for å hente datteren Herdis på skolen.

I KASSEN: Anja har sin egen bedrift å lede, men hjelper også av og til ektemannen med driften av Circle K Fjell. FOTO: BRIT RØNNINGEN

− Han glemmer ikke barna, men han glemmer lett klokken, avslører Anja og forteller om da de hadde en feier på besøk og mannen var så opptatt med det at han glemte at det var han som skulle hente på skolen. Plutselig kom det en telefon fra skolen. Det var gått en halv time siden Herdis skulle vært hentet.

− Hva skal du ellers gjøre fremover?

− Jeg har hjemmekontor og min egen bedrift, Mary Kay, som selger blant annet hudpleieprodukter.

− Hvordan går det med bedriften?

− Det går sakte men sikkert fremover.

ImF og reiseliv
Igjen reiser Anja seg. Nå ser hun at mannen har dratt, og hun kan puste ut.

Anjas første jobb i ImF var på Bibelskolen, først som husmor-assistent og så på kontoret som kontorassistent og etter hvert kontorsekretær. Så ble hun kontorsekretær på hovedkontoret. I 2007 begynte hun som markedskonsulent i ImF Media, og i 2009 rykket hun opp til administrasjonsleder i forbundet. Ulveseth Heggen har også bodd et halvt år i Israel, nærmere bestemt på Beit Scandinavia i Haifa.

− Det var på grunn av det at jeg fikk jobb i reiselivet, forteller hun.

Først jobbet hun i Oslo i Sabra Tour med ansvar for Israel og Midtøsten. Da hun ville tilbake til Vestlandet, ble hun daglig leder i Tour Africa Safaris hvor hun jobbet fra 2003 til 2007.

− Jeg liker å reise. Det ligger i blodet.

ImF er en organisasjon som jeg kan identifisere meg med, og som er både tydelig og visjonær og samtidig nytenkende og ser fremover

Variert
− Hvordan har det vært å jobbe i ImF?

− Det har vært spennende, og ImF har vært en raus arbeidsgiver. Jeg har hatt gode ledere og kolleger og spennende og varierte arbeidsoppgaver. Så har det skjedd veldig mye i ImF som har gått i rett retning, som satsingen på Awana og forsamlingsbygging, og det er kjekt at det ble noe av Lederkonferansen, og at vi fikk fornyet Laksevåg Betania og startet et kristent studentfellesskap der. Og det har vært kjekt å være med på flyttingen til Straume Forum. ImF er en organisasjon som jeg kan identifisere meg med, og som er både tydelig og visjonær og samtidig nytenkende og ser fremover og ikke stivner i gamle former.

Det beste
− Hva har vært det beste med å jobbe i ImF?

− Det er så mye. Lyngdal Bibelcamp har vært en viktig del av min jobb. Jeg har satt pris på å være leirsjef der og det å være der. Det er et kjempeviktig og flott arbeid. Så husker jeg forbundsstyremøtet i Finnmark, studietur til Roma og generalforsamlingen. Og det er flott å treffe misjonsfolket på ulike arenaer. ImF er også forbilledlig på å ta vare på sine ansatte med å ha blåtur, personaldager, arbeidermøter og julemiddag. Du får se flere sider ved dine kolleger, og du blir kjent på en annen måte. Det er enormt meningsfylt å være en del av det. Det er et privilegium å få så mye tillit og å få være leder og være med i et fellesskap som har noe å være stolt av. Vi har omsorg for hverandre, et felles anliggende for misjon og en himmel over livet, også med mye humor, latter og selvironi, og mange strekker seg langt.

Det er et privilegium å få så mye tillit og å få være leder og være med i et fellesskap som har noe å være stolt av

En livsstil
− Og hva har vært mest utfordrende med å jobbe i ImF?

− Personlig har det vært utfordrende at jeg gjerne skulle gjort mer. Jeg ser behovene. Ellers har jeg sett en del i kulissene som ikke var så bra, som tar oppmerksomheten vekk fra det som er det viktigste − Guds ord til folket. Men der det er mennesker, der er det litt av hvert.

LUNSJBORD: Den dagen Sambåndet møtte Anja Ulveseth Heggen til avskjedsintervju, spiste familien lunsj på bensinstasjonen som ektemannen Steinar driver. FOTO: BRIT RØNNINGEN

Mann og datter ankommer og setter seg ned for å spise lunsj.

ImF har vært en livsstil. Det ligger i blodet. Jeg har vært med i ImF fra jeg var 19 år. Det å slutte er en sorg

− ImF har vært en livsstil. Det ligger i blodet. Jeg har vært med i ImF fra jeg var 19 år. Det å slutte er en sorg, sier Anja.

− Det er rene skilsmissen, skyter Steinar inn.

− Det er veldig rart og tungt, men det er riktig. Vi jobber fortsatt mye, men vi jobber annerledes. Nå ser vi hverandre oftere, fortsetter Anja.

Kvinner
− På Lederkonferansen hadde Erik Furnes et seminar om «Ikke ypp deg med damene våre!» på bakgrunn av meldinger om at enkelte studenter på Bildøy Bibelskole har fremmet tanker om at kvinner ikke skal være talere. Hvordan har det vært som kvinne å jobbe i en organisasjon som har et konservativt syn på kjønn?

− Jeg har personlig aldri opplevd annet enn tillit. For meg har tilliten fra mine ledere vært viktigere enn hva folk sier eller hva som står i mediene. Debatten om kvinners og menns tjeneste har ikke begrenset meg. I ImF har jeg blitt heiet på. Tidligere generalsekretær Karl Johan Hallaråker har vært en pådriver for å få kvinner opp og frem, og Erik Furnes har også fokusert på å gi kvinner mye tillit. Det å ansette meg som administrasjonsleder var ett eksempel på det. 

Debatten om kvinners og menns tjeneste har ikke begrenset meg. I ImF har jeg blitt heiet på

Da hun i en kort periode var konstituert daglig leder mens generalsekretær Erik Furnes hadde permisjon, grep mediene tak i nettopp det, men hun synes ikke det er noen sak å nevne. 

− Jeg opplevde det helt uproblematisk, og jeg fikk ingen direkte negative tilbakemeldinger.

Ulveklubben
At Ulveseth Heggen slutter som ansatt i ImF betyr ikke at hun slutter helt med ImF.

− Vi går i ImF Straume, og ikke minst for barna sin del er det viktig. Awana-opplegget der er veldig bra.

Annenhver onsdag har Anja og Steinar en barneklubb.

− Ulveklubben, en klubb for ungene i nabolaget. Vi har lek, sang, andakt og kveldsmat. Det varierer hvor mange som kommer, fra åtte til seksten stykker.

− En gang var vi fire, minner datter Herdis om og illustrerer med fire fingre i været.

Så må Anja videre. Herdis skal i bursdagsbesøk, og mor og datter må til Sartor Senter for å kjøpe bursdagspresang.

− Jeg er veldig glad i ImF og ønsker ImF alt godt. Jeg er stolt av å være en del av det. Jeg er stolt av ImF, runder Anja Ulveseth Heggen av.

K: Mens ektemannen driver Circle K, driver Anja Mary Kay. FOTO: BRIT RØNNINGEN

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.