Driftige damer på fest

Det er en vanlig tirsdag og fest i Bibelskolehallen på Bildøy Bibelskole. Fest for kvinner. Kvinnefest.

Bibelskolehallen er full av festkledde kvinner. Det er tid for Indremisjonsforbundets (ImF) kvinnefest, som er en årlig tradisjon.

Daglig leder Britt Helen Nerheim Opstad i Bergen Kristne Bokhandel, Merethe Kjelby fra Åpne Dørers kvinnebevegelse Women to Women og daglig leder Elbjørg Therkelsen i Israelsmisjonens bruktbutikk Mamilla benytter alle denne anledningen til å ha stand for å fremme sine hjertesaker.

IMG_2287

På menyen står kyllinggryte med ris og salat.

Flere kunder
– En kunde fortalte om kvinnefesten. Jeg ringte til Anja Ulveseth Heggen for å høre om jeg kunne komme og ha stand. «Er du ikke invitert? Jeg hadde tenkt å gjøre det, sier hun», forteller Nerheim Opstad til sambåndet.no.

Hun har solgt litt allerede før festen er begynt og har også fått noen minutter under festen til å reklamere for bokhandelens nyeste bøker.

– De siste ukene har vi hatt flere kunder enn vanlig på grunn av nyheten om konkursrammede Vivo. Folk har blitt mer bevisst på å handle hos oss, sier hun.

55+ og noen få menn
Inne i det festpyntede lokalet er de fleste kvinnene 55+, men her og der er det også noen yngre damer. Her er også noen få menn. Sambåndet.no lurer på hva de gjør her, men det blir raskt klart. De er med i koret Bless, som skal stå for kveldens musikalske innslag. Vi blir ønsket velkommen av administrasjonsleder Anja Ulveseth Heggen i ImF og Lisbeth Hjortland, tidligere barne- og familieleder i Bergens Indremisjon, mens et par bibelskolestudenter leder allsangen.

Kongens fortjeneste medalje
På menyen står kyllinggryte med ris og salat. Kvinnene ved bordet har ikke så lyst til å si så mye til sambåndet.no – og hvert fall ikke få navnet sitt nevnt. Ved et annet bord sitter det noen damer som ikke er fullt så beskjedne. Det er Fjell-ly-bordet. Kvinnene er med i Fjell-ly-foreningen. En av dem, Borghild Nesse (84), viser stolt frem et bilde på mobilen sin. På bildet står hun sammen med selveste kong Harald på slottet.

IMG_2291

Borghild Nesse viser stolt frem bildet av seg og kongen.

– For et par år siden fikk jeg kongens fortjenstmedalje i sølv med invitasjon til slottet. Jeg fikk det for frivillighetsarbeid på Fjell-ly og for at jeg har vært husmorvikar og hjemmehjelp, forteller Nesse.

Hun har vært med på kvinnefest siden det begynte på 80-tallet.

– Det er så interessant. Folk samles og man blir velsignet.

Driftige damer
Et annet medlem i Fjell-ly-foreningen, Benny Eide, liker seg også godt på kvinnefesten.

– Det er så fint å være her, fin sang og det er godt å få et gudsord, synes hun.

Og sangen er fin. Koret Bless og deres a cappella er virkelig en velsignelse å høre på og lyder veldig proft.

– Benny har vært leder i Fjell-ly-foreningen i over 40 år, opplyser Fjell-ly-foreningsmedlemmet Gerd Vik.

– Det er driftige damer, sier den yngste kvinnen rundt bordet, som er sammen med sin mor.

IMG_2300

Kveldens hovedtaler, Jorunn Godø.

For en tid som denne
Tema for kvelden er «For en tid som denne».  Hanne Marie Ruud begynner med sine tanker. Hun får frem hvor hektisk livet som småbarnsmor kan være.

– Det er viktig å være der man er, sier hun og minner om Guds nåde i en travel og hektisk hverdag og Guds fred som overgår all forstand.

Kveldens hovedtaler er Jorunn Godø fra Jesuskvinner og pastor i Filadelfia i Ålesund. Hun tar utgangspunkt i Esters bok. Da dronning Ester nølte med å gå inn til kongen for å redde sitt eget folk, fikk hun følgende melding fra sin fetter Mordekai: «Og hvem vet om det ikke er nettopp med tanke på en tid som denne at du har fått dronningverdigheten».

– Løft perspektivet og se hva som er viktig. Det er ikke bare meg og mitt. Se hvem du har rundt deg og hva som er hensikten med ditt liv. Hva er det som gjør at du er i den jobben eller i den situasjonen? Den Hellige Ånd vil kanskje fortelle deg at det kanskje er for en tid som denne at du er der hvor du er nå, sier Godø og fortsetter:

– Jesus sier: Kom til meg dere som strever, og jeg vil gi dere hvile. Det å komme til Jesus, er å finne hvile for en tid som denne. Det er et krevende samfunn, særlig for kvinner. Vi skal være perfekte og klare alt mulig.

Margunn Nord-Varhaug er den siste som deler sine tanker om «For en tid som denne».

– Hva betyr det i den store sammenhengen at vi er litt uheldige og at ikke alt blir som vi har tenkt? Bryr Gud seg om det? Bryr du deg om hva du betyr for andre? Hva betyr det at du er her, spør hun.

IMG_2311

Elbjørg Therkelsen fra Israelsmisjonen i samtale med Merethe Helene Clausen.

Indremisjonskvinne
Festen er offisielt avsluttet, og Ulveseth Hegen og Hjortland oppfordrer kvinnene til å benytte siste anledning til å kjøpe noe fra de ulike standene.

Merethe Helene Clausen tar utfordringen og går bort til Elbjørg Therkelsen i Israelsmisjonen.

– Jeg er her fordi jeg er indremisjonskvinne. Det har vært fantastisk. En opplevelse. Det er godt med Ordet og sterkt å bli minnet på å ha Jesus med i hverdagen. Så var det nydelig musikk, sier hun.

– Jeg har fått bra respons, og det har vært bra salg, sier Therkelsen.

Merethe Kjelby har også fått bra respons.

– Men vi kunne fått tilbakemelding fra enda flere. Vi er en bønnebevegelse, og vi spør etter forbedere Det er et gap mellom den frie kvinnen og den forfulgte kvinnen. Vi ønsker å bygge en bro og berøre hjertene slik at vi lider med de som lider. Vi har et stort ansvar. Det har aldri vært mer forfølgelse enn i dag, forteller hun.

Etter festen
Rett etter festen er ikke noe godt tidspunkt for å spørre Ulveseth Heggen om hva hun synes om kvelden.

– Jeg er inhabil, siden jeg har ledet kvelden, og det har vært så intenst at jeg ikke har hatt tid til å kjenne etter hvordan det har gått. Men min opplevelse er at det var bra, er hennes første kommentar.

Hun er overbevist om at det er viktig at der et forum for bare kvinner.

– Det er bra med en arena hvor en kan kjenne på fellesskapet og ha et godt måltidsfellesskap, et måltid som man ikke har laget selv. Og selv om de fleste er 55+, så begynner det å komme yngre kvinner til, sier Anja Ulveseth Heggen.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.