HELGATUNLIA: Forsidebildet viser dem som står i spissen for prosjektet. Fra venstre: John Morten Espevik, Per Ivar Kjærgård, Marianne H. Aarbø og Nils Tveite, alle fra styret for Helgatunlia borettslag, Odd Inge Austevoll (prosjektleder) og en av initiativtakerne, Bjarte Tolaas. På bildet over tar Bjarte Tolaas første gravetak i utbyggingen av Helgatunlia. Alle foto: Brit Rønningen

Første gravetak for Helgatunlia

Når starten på Helgatunlia-prosjektet skal markeres, er det ikke nok med en spade. Det må en gravemaskin til.

VOSS: Bjarte Tolaas, gründer og næringslivsmann fra Voss, har fått det ærefulle oppdrag å sette første spaden i jorden i prosjektet Helgatunlia i Myrkdalen, Indremisjonssamskipnadens (IMS) storsatsing på leiligheter ved Helgatun fjellpensjonat.

‒ Styret for Helgatunlia Borettslag fant at han var mannen til å ta det første spadetaket, forteller leder i styret, Nils Tveite, til de inviterte gjestene som er styret for Helgatun, Helgatunlia Borettslag, entreprenører og IMS-styret.

Mye jobb
Men først tar Tveite en kort gjennomgang av prosessen som ligger bak. Det startet med kommuneplanen i 2010, og at man ikke fikk bygge hytter før planen var ferdig. I 2011 tok blant andre Tveite og Tolaas initiativ for at Helgatun kunne dra fordel av dette.

‒ Det var delte meninger om det vi holdt på med, men mange var positive. Det var mange møter og mye jobb. Vi tenkte først på et AS, så landet vi på borettslag. Vi tok kontakt med IMS-styret, og de opprettet en prosjektgruppe, sier Tveite.

Både han og Tolaas har vært med i prosjektgruppen.

Gravemaskin
Den 17. juni 2016 skrev sambåndet.no om det som er tenkt som fase 1 prosjekt i utbyggingsplanene. I første byggetrinn er det søkt om bygging av 42 leiligheter.  Sambåndet.no kunne den 15. februar 2019 melde at kommunestyret på Voss har sagt ja til prosjektet. Mandag 5. august startet grunnarbeidet. Dagen før, søndag 4. august, ble det altså invitert til første spadetak.

Men det blir ikke noe spadetak i vanlig forstand denne dagen. I stedet står en gravemaskin klar. Tolaas henter hjelm og gul refleksvest, setter seg i førerhuset og graver vekk det første laget med jord til stor jubel fra gjestene.

BYGGESTART: Nå er arbeidet med Helgatunlia Burettslag i gang. 74 nye leiligheter skal på plass før våren 2022. ILLUSTRASJON: MAGNUS HISDAL/HARDANGERFJORD MEDIA AS

Et under
‒ Jeg har vært med fra begynnelsen av da Helgatun åpnet i 1973, og jeg har vært styreleder i over 10 år. Helgatun er et under. Det ikke noe logikk i at det skal gå økonomisk. Stedet har vært avhengig av gaveinntekter. Det kommer inn en halv million kroner hvert år fra misjonsfolket, sier Tolaas til sambåndet.no.

Han har fulgt en rivende utvikling.

‒ Da Helgatun ble bygd, var det ingen hytter i området. Man måtte flytte bommen lenger opp for at bussene skulle kunne komme dit, forteller han.

I dag planlegger altså IMS å bygge 74 boenheter tett på Myrkdalen fjellandsby, leiligheter med alle moderne fasiliteter og garasje, skibod og heis – og til en salgsverdi på kr 320 millioner.

Inspirasjon
‒ Husene vil bli bygd i tre, og det arkitektoniske uttrykket har hentet inspirasjonen sin fra snøfangere langs Bergensbanen. Vi skal gjøre utearealet attraktivt med klatrepark og lekeplass, forteller prosjektleder Odd Inge Austevoll.

‒ IMS eier alle andelene som ikke blir kjøpt. Som borettslag slipper vi å betale skatt av overskuddet, legger han til.

Helgatun skal stå for vaktmestertjenester til borettslaget og vil få kapital ved å formidle utleie av leilighetene til eiere som ønsker det.

‒ Driften av Helgatun kommer utenom. Det betyr at vi må ha flere ansatte, sier Austevoll.

Leilighetene ble lagt ut for salg den 27. juni. I skrivende stund er fire leiligheter solgt for kr 19 millioner.

‒ For å få lånegaranti tidlig fra banken har vi har tre måneder på å selge 27 leiligheter. Det er framdriftsplanen vi la sammen med Kaland & Partners, men det er ikke et krav , sier Austevoll.

Vann
Helgatun skal også søke om å utvide eksisterende vannverk og bygge 200 kubikkmeter vanntanker som skal forsyne Helgatun og Helgatunlia med vann. Det er beregnet at Helgatun vil få kr 150 000 i inntekter hvert år fra Helgatunlia i vannavgift. Når det gjelder finansiering, har prosjektet fått midlertidig lån fra Sparebanken Sør.

Motivasjon
Austevoll minner om motivasjonen for prosjektet.

‒ Grunnen til at vi gjør dette, er at det skal tilføre Helgatun kapital, og at vi med utgangspunkt i Helgatun kan skape et kristent tilbud, en fjellmenighet, for folk som er her i helgene, sier Odd Inge Austevoll.

Noe av det samme sier formann i IMS-styret, Ole Bernar Innvær, i sin appell.

‒ Vi gjør ikke dette fordi vi vil bygge leiligheter, men for at Helgatun kan utvikles.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.