FESTSTEMT: Nesten 300 gjester var til stede da Evje bedehus ble innviet 30. april. ALLE FOTO: RAGNAR RINGVOLL

Glede i Setsedal – Evje bedehus innviet

På den gamle dyrskueplassen i Evje sentrum er Evje bedehus nå innviet og tatt i bruk.

Innvielsen fant sted lørdag 30. april med nær 300 gjester til stede. En synlig stolt og rørt møteleder, Terje Greibesland, ønsket den store forsamlingen velkommen til festdekket bord.

Et stort og flott bedehus, oppført på den gamle dyrskueplassen i Evje sentrum, var klar til innvielse. Eiere med 50 % andel hver, er Evje og omegn ImF-forsamling og Evje kristelige ungdomsforening. Sistnevnte forening er ikke tilknyttet noen organisasjon.

Tiden på gamle Tryggheim bedehus var over etter 118 år i misjonens tjeneste.

Det var mye synlig og berettiget stolthet å møte i bedehuset under festen. På en dag som denne var det på sin plass å løfte fram både innsats og dugnadsånd. Jeg blir imponert over vilje til satsing og evne til gjennomføring hos en flokk som ikke hører til blant de største i ImF-sammenheng.

MØTELEDER: Terje Greibesland ledet åpningsfesten. Han har vært formann i Evje og omegn bedehusforsamling de siste seks årene, men ble ved siste årsmøte avløst av sin sønn, Tommy Greibesland.

Prosessen

Formannen i byggekomiteen, Sigurd Wiberg, tok oss med på en spennende reise fra prosjekt til ferdig bygg, og han presiserte sannheten i Salme 127,1: Dersom Herren ikkje byggjer huset, arbeider bygningsmennene forgjeves.»

Tomten til bygget hadde vært øremerket til misjonsformål i flere år, men først i 2015 vedtok grunneieren – Evje og Hornnes kommune – å selge tomta til Evje Bedehus.

Visjonen for bygget har hele tiden vært: «Vi vil at bedehuset skal være en felles storstue for hele bygda med en matstasjon der vi deler gudsord og menneskelig fellesskap.» Foruten ordinær møtevirksomhet skal barne- og ungdomsarbeidet ha sentral plass i arbeidet.

Dugnad

Bygget er på rundt 1350 kvm. fordelt på tre etasjer. Kjelleretasjen inneholder aktivitetsrom, verksted, gymsal, samt tekniske rom og toaletter. Hovedplanet er på 650 kvm og rommer møtesal, matsal, kjøkken, foaje, kafékrok og lager. Loftet er på 310 kvm og inneholder galleri, barnerom, kontor, møterom, grupperom, vaskerom og gang.

Lokale kontraktører har vært engasjert, og arbeid og mye av materialene ble levert til «misjonspris.» Dugnadsarbeid ble utført der det var mulig, og Wiberg antok i sin redegjørelse at det var utført 13.000–15.000 dugnadstimer. Han framhevet særlig det gode samholdet mellom de ulike generasjoner.

26 millioner

Etter prosjektarbeid og forberedelse ble byggearbeidene igangsatt i april 2020, og bygget ble tatt i bruk knapt to år senere. Første møteuka ble gjennomført i mars 2022. Det kom tydelig fram at koronapandemien hadde vært til hjelp ved at frivillige kunne prioritere dugnad framfor andre oppgaver.

Totalkostnadene for bygget er beregnet til 26 millioner kroner. Egenkapital, som blant annet inkluderer salg av gammelt bedehus og dugnad, utgjør til sammen 13,5 millioner kroner.

Les også: Bygger for 100 millioner.

Totalt lån er på 12,5 millioner. Dette finansieres gjennom fast givertjeneste.

Visjon

EKSTERIØR: Slik ser bedehuset ut utvending. Tegning: RJA Bygg og prosjektering

Åpningsfesten understreket sterkt visjonen til bygget. Barne- og ungdomsarbeidet skal stå i sentrum. Vi ble møtt med barn og ungdom som på hver sin måte speilte det bygget ønsker å være: Et bygg for framtiden og kommende generasjoner. En rekke barnefamilier har funnet sin plass i bedehuset på Evje – en styrke for fellesskap og framtid.

Mange hadde ordet til hilsener.  Deriblant ordfører, representanter for andre menigheter, entreprenører m.m. Kretsleder Ragnar Ringvoll hadde andakt og hilste fra ImF og ImF Sør. Flere gaver ble overrakt husets eiere – fra kontantgaver til blomster, bilde mm.

Gaver

Det gikk et sukk gjennom forsamlingen, etterfulgt av varm applaus, da Else Norunn Greibesland tok ordet på vegne av Evje og Hornnes Sparebank og overrakte en gave på kr. 500.000 til det nye bedehuset. Det ble også særlig nevnt at SG-Agentur, Lillesand, har gitt alt av kontakter, brytere og lamper med tilbehør.

På vegne av Evje og Hornnes Sparebank overrakte Else Norunn Greibesland en gave på kr. 500.000 til det nye bedehuset. Leder for byggekomiteen, Sigurd Wiberg. var glad mottaker.

Det er ingen tvil om at Setesdalsregionen har fått en ny storstue i Evje bedehus. Flere gav også uttrykk for at dette var en stor dag for Setesdal. Jeg er av den oppfatning at dette var en stor dag for bedehusbevegelsen i Norge.

Så godt å få være med på en dag med så mye glede og takknemlighet.

Artikkelen er skrevet av Ragnar Ringvoll, kretsleder i ImF Sør, etter avtale med Sambåndet-redaksjonen. 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.