Statsforvalter Bent Høie mener Klepp kommunes retningslinjer for kulturstøtte er lovlige. FOTO: John Gunnar Skien/Statsforvaltaren i Rogaland

Statsforvalteren har konkludert i Klepp-saken

Statsforvalteren i Rogaland mener Klepp sine retningslinjer for kulturstøtte er lovlige.

Publisert 14. juli 2022 kl. 13.50.

Tirsdag denne uka gjorde Statsforvalteren vedtak i saken der fire politikere i Klepp kommune krevde lovlighetskontroll av kommunestyrets vedtak om retningslinjer for tildeling av kulturstøtte. Lokalavisa Jærbladet var først ute med denne nyheten, onsdag 13. juli.

Retningslinjene innebærer at Klepp kommune ikke deler ut kulturstøtte til organisasjoner som stiller krav til kjønn, legning, religion, etnisitet eller samlivsform. De fire politikerne som har meldt saken til lovlighetskontroll, mener dette er diskriminering av organisasjonene som stiller slike krav.

Konklusjon
I Statsforvalterens vedtak av 12.07.2022 er konklusjonen at Klepp kommunestyre sitt vedtak av 13.12.21 i sak 65/21 er lovlig. Det avgjørende for Statsforvalterens konklusjon er at det er tale om retningslinjer og ikke konkrete realitetsavgjørelser. Derfor har Statsforvalteren valgt å være varsom med å gå langt inn i den materielle prøvingen.

Prøving
Statsforvalterens prøving har dreid seg om vedtaket har blitt til på lovlig måte, og om innholdet i vedtaket er lovlig. Når det gjelder det første, mener Satsforvalteren at vedtaket har blitt til på lovlig måte og henviser til komunneloven § 27-3 første ledd bokstav c).

Når det gjelder det andre, påpeker Statsforvalteren at retningslinjene må fortolkes og anvendes i kontekst, noe som betyr at kommunen ved sin fortolkning av retningslinjene, må sørge for at praktiseringen av dem samsvarer med ufravikelige menneskerettslige prinsipper.

Råd
Så sent som 13. juli skrev sambåndet.no at Kultur- og likestillingsdepartementet (KUD) skulle gi Statsfovalteren råd i saken. Det framgikk av et brev datert 30. juni. Per 13. juli var det ikke loggført noe dokument som viste at Satsforvalteren hadde konkludert en dag før artikkelen på sambåndet.no.

På spørsmål fra sambåndet.no om Statsforvalteren ventet på råd fra Kultur- og likestillingsdepartementet (KUD), svarer statsforvalter Bent Høie i en e-post at de har rådført seg med Kommunal- og distriktdepartementet (KDD) som så har videresendt det til KUD for faglig veiledning.

Det er ikke uvanlig at Statsforvalterne har dialog med fagdepartementer i ulike sakstyper. Tilbakemeldingen fra KUD var at de støttet våre vurderinger. Det er likevel slik at selve saken er behandlet og avgjort av Statsforvalteren i Rogaland, skriver Høie.

Han nevner videre at KUD støttet Statsforvalterens vurderinger og ikke hadde ytterligere merknader.

Habilitet
I den nevnte artikkelen 13. juli vises det til at Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen allerede i fjor tok stilling i saken, til fordel for Klepp kommune.

Hva tenker dere om statsråd Trettebergstuens habilitet i saken?

Statsråden har ikke behandlet saken. Eventuelle spørsmål om statsrådens habilitet i en situasjon der departementet skulle ha behandlet saken, må rettes til departementet, svarer Bent Høie.

1 svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.