LEDERKONFERANSEN: Inga B. Sætre Knutsen (t.v.) og Sofie Braut talte begge ut fra profetbøker på Lederkonferansens første dag. FOTO OG MONTASJE: PETTER OLSEN

På profet-sporet

KOMMENTAR Hvorfor minner Gud forkynnere på ord fra Bibelens profetbøker i våre dager? Det er åpenbart helt "gudfeldig".

Profeten Haggais bok fyller to kapitler i Bibelen. Laget-medarbeider Sofie Braut tok utgangspunkt i denne boken fredag formiddag, på den første samlingen under årets lederkonferanse.

«Er det tid for dere til å bo i bordkledde hus, mens dette hus ligger i ruiner», utfordret Haggai (1,4) med tanke på det nedrevne tempelet i Jerusalem. Folket er tilbake fra fangenskapet i Babel, men i stedet for å gjenreise Herrens hus, hadde de det «travelt hver med sitt hus» (1,9).

Hosea, en annen av de 12 såkalte småprofetene i Bibelen, virket et par hundre år før Haggai. Ord fra hans bok var del av forkynnelsen til bibelskolelærer Inga B. Sætre Knutsen på kveldsmøtet. «Mitt folk går til grunne fordi det ikke har kunnskap», fastslår Hosea (4,6a).

Samme funn

Begge profetene taler her høyaktuelt og klart også inn i vår tid. Vi lever i et samfunn som snart ikke har noe å finne sammen lenger, og som derfor per definisjon er på vei mot oppløsning. Normer og sannhet vi i årtider hadde sammen, bygd på kristendommens tusenårige innflytelse, avløses av kamp mellom mennesker som plasserer seg selv inn i bokser. Herfra krever de å bli behandlet etter sine egenskapte rammer og sin selvkonstruerte, utskiftbare «sannhet», og setter hat-stempelet på alle som ikke omfavner det hele.

«Legg merke til hvordan det går dere!», understreker Haggai, og fortsetter: «Dere sår mye, men høster lite i hus. Dere eter, men blir ikke mette. Dere drikker, men slukker ikke tørsten. Dere kler dere, men ingen blir varm. Og den som tjener for lønn, får lønnen i en pung med hull i. (…) Dere venter mye, men se, det blir til lite. Og når dere bærer det i hus, blåser jeg det bort.» (1,5-9).

Håp

Sofie Braut oppfordret, med Haggais to kapitler i hånd, til å ta Bibelen på alvor, til å beundre dens budskap i stedet for å beklage det. Og Inga B. Sætre Knutsen var i en drøm blitt minnet om to kapitler i en langt mer kjent profetbok I Jesaja 60 lyder profetien om at hedningene – ikke-jødiske folkeslag – skal søke til Jerusalem, der Herrens lys skal skinne. Og i starten av kap. 61, ord som Jesus innledet sin tjeneste med og anvendte på seg selv: «Han har sendt meg til å forbinde dem som har et sønderbrutt hjerte, til å utrope frihet for de fangne og frigjørelse for de bundne, til å utrope et nådens år fra Herren».

Knutsen understreket at vi som kristne i dag lever i en tid der folk trenger håp, og at vi kan formidle det. Én utfordring for oss kan være at grobunnen i folket synes å være skrinn. Men som Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk påpekte da han på en nettverkssamling ble intervjuet om deltakelsen i realityserien «Farmen» på TV2, var han nummer to i rekken av tre kristne som har takket ja til invitasjon om å være med. Selbekk mente det var signal om at kristne og kristen tro blir betraktet som interessant, og at mulighetene for å nå fram med troverdige vitnesbyrd, er til stede.

Bygge

Så formidler da også profeten Sakarja dette fra den allmektige Gud (8,23): «Så sier Herren, hærskarenes Gud: I de dager skal det skje at ti menn av alle hedningefolkenes tungemål skal gripe fatt i kappefliken til en jødisk mann og si: Vi vil gå med dere, for vi har hørt at Gud er med dere!»

På profetordens grunn må vi oppfordre hverandre til billedlig talt å være med og bygge Herrens hus, slik at de kan høre det fra oss!

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.