FRA 1. MARS: Runar Landro og Anja Ulveseth Heggen skal lede ImF sentralt i en overgangsperiode. FOTO: ERIK FURNES

Duo skal lede ImF i to år

Runar Landro og Anja Ulveseth Heggen skal lede ImF i en toårig periode fra 1. mars 2023.

Publisert 21. desember kl. 14.32.

Det ble gjort kjent for ansatte i ImF-sentralt onsdag 21. desember. Det var styreleder Gabriel Pollestad i ImF og innleid konsulent Edvard Thormodsæter fra rådgivningsbyrået Human som overbrakte nyheten. Det skjedde først i et møte med ledergruppa og deretter for øvrige tilstedeværende ansatte i ImF sentralt i forbindelse med lunsjen.

– De to skal sammen utgjøre den nye ledelsen av ImF, sier Pollestad.

Her kan du lese hvem Sambåndet-redaktøren mener kan bli ny generalsekretær på mer permanent basis.

Roller

Landro skal jobbe i 60 prosent stilling, mens ImF-styret ser for seg 80 prosent stilling for Heggen. Mens Heggen vil være fysisk til stede på Straume, vil Landro i mindre grad være det.

Pollestad beskriver rollefordelingen mellom Landro og Heggen slik:

– Runar Landro skal ha den åndelige lederskapsfunksjonen og den synlige eksterne rollen, og han skal lede prosesser og personaloppfølging, mens Anja Ulveseth Heggen skal ha den administrative delen. Hun skal komplementere Runar i alt det han ikke skal gjøre og være en del av Runar sitt lederskap.

– Krevende

– Dette er ikke en reserveløsning. Organisasjonen kan være krevende å lede i den fasen vi er i, blant annet med utfordringer med tanke på økonomi. Vi har et misjonsfolk som trenger en sterk og god organisasjon i ryggen i det arbeidet de står i. Parallelt vil ImF-styret fortsette arbeidet med å få på plass en permanent generalsekretær, utfyller Pollestad.

Styrelederen bruker uttrykket «operasjonell leder» om Heggens funksjon. Han ser for seg at det blir noen spørsmål om nettopp dette med rollefordelingen.

– Det må vi derfor ha gode svar på, vedgår han – og legger til: – Vi er klare på hvem som er åndelig leder, og samtidig er det viktig å få et nytt moment i organisasjonen og det å kunne se ting litt utenfra, sier Pollestad.

Oppgaver

At toppledelsen nå skal utgjøres av to personer i inntil 1,4 stilling er blant annet basert på en liste som Erik Furnes har levert over hvilke oppgaver han har hatt i sin tid som generalsekretær. Disse oppgavene er fordelt mellom Landro og Heggen i et foreløpig arbeidsdokument.

– ImF-styret ser av de oppgavene Erik har hatt, at vi kanskje skal tenke nytt om hva en generalsekretær skal håndtere av oppgaver. Det er utfordrende å kalle folk til en altoppslukende lederrolle. Man skal kunne ha familie og et liv utenom også i en stilling som generalsekretær. Vi øker lønnskostnadene i en periode med denne løsningen, men vi tenker at det likevel er nødvendig å gjøre det, sier Pollestad.

Kjent

I den nye lederduoen er Runar Landro godt kjent for misjonsfolket som pastor i Fredheim Arena og innleid forsamlingskonsulent i ImF sentralt i 20 prosent. Sistnevnte rolle skal han ikke lenger ha, og disse 20 prosentene kommer derfor «til fratrekk» i de 140 prosentene lederduoen utgjør. Landro skal fortsette i en deltidsstilling i forsamlingen i Sandnes.

Anja Ulveseth Heggen er godt kjent blant ImF-ansatte etter blant annet to perioder som henholdsvis administrasjonsleder og personalleder. Hun var også fungerende generalsekretær mens Erik Furnes hadde studiepermisjon.

Utsatt

Varigheten på to år fra 1. mars har sammenheng med at ImF er inne i en prosess med tanke på omorganisering av organisasjonsstrukturen. Det som har vært offentlig kjent fram til nå, er at den nye strukturen skal vedtas på en ekstraordinær generalforsamling (GF) i november neste år.

– Det kan ligge an til at dette vil ta noe lengre tid enn det vi har sett for oss. Og styret ønsker å ha en styringsdyktig ledelse på plass fram til dette er mer avklart, påpeker Pollestad.

To år fra 1. mars 2023 bringer oss fram til 1. mars 2025. Da kan en se for seg en ekstraordinær GF i november 2024 og vedtak på kretsårsmøtene våren 2025.

Endret strategi

Gabriel Pollestad beskriver en rekrutteringsprosess som startet på møtet i ImF-styret 16. september. Her ble navn på mulige kandidater notert. Human ble så engasjert i månedsskiftet september/oktober. Sambåndet.no meldte 1. november at styret hadde et dusin navn på blokka.

– Disse har vi snakket med. Noen svarte at de ikke hadde mulighet til å gå inn i rollen som generalsekretær, mens andre så seg ikke selv som den kandidaten andre vurderte dem til å være, sier Pollestad.

I starten av november endret styret strategi til å lete etter en slik overgangsløsning som nå er presentert.

– Forberedt

På lunsjmøtet onsdag var både Runar Landro og Anja Ulveseth Heggen til stede. Landro, som blir 65 år i januar, har vært 30 år i forsamlingen i Sandnes. Han fortalte at han allerede for tre år siden hadde sagt på Fredheim at han ønsket en endring i sin stilling. Det var i retning av å være mindre lokalt og mer sentralt, det vil si å være disponibel for mer reising. For om lag et år siden hadde han også formidlet til leder og nestleder i ImF-styret at han var disponibel for å bruke mer tid i ImF, for eksempel i en tilsynsfunksjon.

– Det som nå ligger på bordet, var ikke i min tanke da, men noe var likevel forberedt i meg og gjorde at da spørsmålet kom, var det både overraskende og ikke overraskende på samme tid, sier Landro.

Han viser til Efes 2 om å vandre i ferdiglagte gjerninger.

– Trygghet

– Jeg er veldig klar over mine svakheter, og kanskje også noen sterke sider. Det er positivt at jeg kjenner ImF og er kjent i ImF. Bevegelsen vår trenger trygghet nå, og jeg tror jeg kan representere det. Det kan hjelpe folk til å takle endringer som må komme, og jeg vet hvordan det er å stå i en storm, sier Landro.

Den påtroppende ImF-lederen tror han er god på strategi, formidling og det å skape engasjement, men trenger hjelp til «å gjøre mine tanker gjennomførbare». Han forteller at han derfor stilte som betingelse at det kom en person ved hans side som kan «tette mine hull», som han uttrykker det.

– Anja og jeg kommer som et team utenfra, men samtidig kan vi nesten si at vi er innenfra, påpeker han.

Landro understreker at han vil finne en god balanse mellom de nære relasjonene i hjem og storfamilie og arbeidet som nå venter.

– Det er viktig å modellere at lederskap kan kombineres med å ta ansvar for det viktige som skjer på hjemmebane, både med tanke på tilstedeværelse og troverdig trosformidling, understreker han.

– Tillit

– Jeg sitter her på grunn av tillit fra ImF-styret og fra Runar, sa Anja Ulveseth Heggen i sin hilsen til de ansatte.

Hun gikk ut av vikariat som personalleder i august og hadde ikke sett for seg verken å være tilbake så raskt eller i en slik rolle.

– Jeg avsluttet et av mine engasjement et annet sted i november, og vi satt hjemme og snakket om hva jeg nå skulle gjøre. Ved siden av min egen bedrift har jeg kapasitet til annet arbeid. Jeg ble positivt overrasket av den modellen som Gabriel presenterte for meg, og jeg er beæret over å ha blitt spurt. Det er med stor respekt jeg nå trer inn i denne oppgaven, sier Heggen.

Hun forteller om «mye tankekjør og bønner» i første halvdel av desember, og at hun svarte styrelederen lørdag 17. desember.

Andre boller

– Jeg har jobbet med Runar i mange år, men ikke så tett som det vil bli nå, sier Anja Ulveseth Heggen.

Den påtroppende operasjonelle lederen i ImF har en Circle K-stasjon i familien og kom med følgende løfte til de ansatte:

– Bollefaktoren kommer til å gå opp igjen!

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.