BLIKK PÅ NY SJEF? Torgeir Lauvås (t.v.) blir ny generalsekretær etter Erik Furnes (t.h.) dersom Lauvås selv vil, tror Sambåndet-redaktøren. FOTO: PETTER OLSEN

En av disse kan bli «fast» general

KOMMENTAR  Her er min liste og vurdering akkurat nå over kandidater til stillingen som generalsekretær i ImF fra 2025. Én person peker seg ut.

Erik Furnes går av som generalsekretær i ImF til våren. Sambåndet har skrevet at ImF-styret har hatt et dusin navn på blokka som de ønsket å spørre om å bli ny general. Styreleder Gabriel Pollestad bekrefter at styrets ansettelsesutvalg så langt ikke har fått positive svar.  

Oppdatert: 21. desember gikk styrelederen ut med en midlertidig løsning.

For hva det er verdt, kommer jeg med noen tips fra redaktørkrakken, vel vitende om at noen på den følgende lista allerede kan ha blitt spurt og kanskje også sagt nei. Her får de muligheten til å ombestemme seg.

Her får de muligheten til å ombestemme seg   

I om lag to og et halvt år var daværende leder for ImF-Ung, Andreas Evensen, assisterende generalsekretær i ImF. Han ville åpenbart ha blitt vurdert for et opprykk nå, men på Erik Furnes’ anbefaling søkte han – og fikk – den viktige rektorjobben på Bildøy bibelskole. Jeg holder det for utelukket at Evensen skulle kunne vende tilbake til ImF etter noen få måneder i rektorstolen.

Jeg holder det for utelukket at Andreas Evensen skulle kunne vende tilbake til ImF etter noen få måneder   

Da er min soleklare favoritt nåværende kretsleder i ImF Rogaland, Torgeir Lauvås. Han nyter den nødvendige tillit både «på grasrota» og blant tillitsvalgte og ansatte i alle ledd. Han var i mange år omreisende forkynner, og han står fortsatt på talerstolen. Han er solid plantet i lokalt forsamlingsliv og har vist seg som nytenkende og modig.

At kretslederne valgte Lauvås til å takke av Erik Furnes på deres vegne under Lederkonferansen (bildet), sier også sitt. Aldersmessig er Torgeir Lauvås i begynnelsen av 50-årene og er dermed yngre enn Furnes.

Om Torgeir Lauvås selv vil, tror jeg han blir den nye generalsekretæren i ImF  

Når styreleder Gabriel Pollestad bekrefter at flytting til bergensområdet ikke vil bli satt som et ufravikelig krav, er et mulig slikt hinder ryddet av veien. Om Torgeir Lauvås selv vil, tror jeg han blir den nye generalsekretæren i ImF. 

Om Lauvås ikke vil, er situasjonen vidåpen. Jeg mener det likevel vil være umulig for styret å ansette en mann – for det er det vi snakker om – som er uenig i ImFs nå video-understrekede syn på menn og kvinners tjeneste. Det ville ha diskreditert både Erik Furnes, styret selv og lære- og tilsynsrådet. Alene det gjør at en markant person som kretsleder i ImF Sunnmøre, Johan Halsne, er uaktuell for stillingen som generalsekretær.

Alene det gjør en markant person som Johan Halsne uaktuell  

Ser vi på resten av kretslederkorpset, kan Vegard Hetlebakke i Nordhordland nevnes. Han har bred erfaring innen ImF og er en godt likt forkynner. Sondre Johannes Orrestad i Sogn og Fjordane kan være en joler. Han har markert seg på de to siste generalforsamlingene og har uttalt endringsvilje.

Jeg er uenig med ham i hans iver etter å slå ImF sammen med Misjonssambandet  

Torgeir Skrunes er tidligere, og påtroppende, kretsleder i ImF Sør, og han har ellers vært tilknyttet ImF som forkynner. Jeg er uenig med ham i hans uttalte iver etter å slå ImF sammen med Misjonssambandet, men vil ikke utelukke ham av den grunn. 

Jarle Mong var 1. varamann til ImF-styret i forrige periode og er gjenvalgt til lære- og tilsynsrådet. Han har også vært med i kretsstyret for ImF Rogaland. Læreren på Framnes KVGS er en dyktig forkynner og ditto skribent. Hans fortid som fotballspiller gir ham innpass i miljøer også på utsiden av misjonen, og han har barn i «Awana-alder». 

Høyt utdannede Vegard Soltveit har sagt opp stillingen som generalsekretær i Israelsmisjonen. Han har vært ungdomsarbeider og styremedlem innen ImF og sitter på svært nyttig erfaring fra en beslektet organisasjon. Han har riktignok fått seg ny jobb, utenom kristensektoren.  

Fra forsamlingsnivået vil jeg trekke fram Svein Arne Fasseland. Han har fortid som forkynner og var leder for ImF-arbeidet på Bryne i en periode med betydelig endring. Fasseland har et stort kontaktnett. 

Skolesektoren

Assisterende rektor på Sjøholt folkehøgskole, Ruben Lie Monsen, var i noen år forkynner i ImF og tok på alvor tanken om å bosette seg på et sted med mindre kristen virksomhet. I likhet med Mong kan han appellere til det viktige familiesegmentet. 

Fra skolesektoren trekker jeg også fram Øystein Engås. Han er kjent som tidligere leder for NLM Norge – og som «tapende finalist» da Øyvind Åsland ble generalsekretær i Misjonssambandet – men er i dag rektor på indremisjonseide Møre barne- og ungdomsskule Ålesund. Engås har erfaring fra endringsprosesser i NLM, noe som kan være svært nyttig i det arbeidet ImF nå er inne i.

En annen skolemann er Reidar Røyland. Han hadde en tydelig stemme som nestleder i ImF-styret, men har vært mindre synlig etter at han gikk ut av styret. 

Tor Helge Fagermoen er et NLM-navn som jeg vet er spilt inn til styret. Han har internasjonal erfaring, fra lagsbevegelsen, og vil også i større grad enn andre kunne se på ImF med friske øyne. 

To bunnsolide ImF-ere er Asle Hetlebakke og Kjell Hauan, sistnevnte nettopp gjenvalgt som nestformann i ImF-styret. De har begge erfaring som kretsledere.

Erfarne er også Fredheim-pastor Runar Landro og tidligere Bildøy-rektor Gunnar Ferstad, men alder og uttalte personlige preferanser taler imot. (Se lenke øverst i artikkelen.)    

Dagen-redaktør Tarjei Gilje er spilt inn til ImF-styret. Gilje er analytisk og klartenkt og har også erfaring som eldste.  

I Laget og Ungdom i oppdrag er henholdsvis Karl Johan Kjøde og Andreas Nordli generalsekretærer. Nordli er mye brukt som taler og mentor i ImF-sammenheng, mens Kjøde har god kontakt med ungdom og viktig erfaring med tenkning rundt tros- og ytringsfrihet.  

Daglig leder for Tro & Medier, Jarle Haugland, var i åtte år ansatt i Bergens Indremisjon og er en strateg med gode evner innen kommunikasjon. At han nylig har flyttet til Sørlandet trenger ikke å utelukke ham.     

ImF-styret lar seg bistå i rekrutteringsarbeidet av Edvard Thormodsæter i Human. Kanskje den tidligere styrelederen i Bergens Indremisjon, og nåværende styreleder for Bildøy bibelskole, i stedet kan spørres om selv å ta jobben? 

I ledergruppa i ImF sentralt finner vi Kenneth Foss.  Den tidligere ImF-Ung-lederen har et stort kontaktnett og god oversikt. Han har evne til å organisere og også til å tenke strategisk.  

Endringsprosessen i ImF gjør det ikke enklere å ansette ny toppleder. Vi må be høstens herre om å drive arbeidere ut til sin høst.  

Først publisert i Sambåndet 12/22, som kom ut 21.12.22. Bladet ble sendt til trykking 14.12.22, og artikkelen er ikke endret når den nå publiseres digitalt.                 

5 replies
 1. Torgeir Skrunes says:

  Hei sann, du:-)

  Du må ikke glemme at det stod en luring ved min side og talte for sammenslåing da vi ble intervjuet i Utsyn. Sammenslåingspratet var vel mest for å løfte opp tanken som et mulig alternativ. Å si at jeg ivrer for sammenslåing med NLM vil nok være en sterk overdrivelse.

  Å si at jeg ivrer for sammenslåing med NLM vil nok være en sterk overdrivelse

  Satser på det heller skal komme frem gjennom det kommende virke i Sør at jeg ivrer for å drive indremisjon, få frem nye generasjoner av ledere og bygge lokale fellesskap.

  Guds fred!

  Fra red.: Om referansen til Utsyn: https://sambaandet.no/2016/11/19/ny-tid-krever-ny-tenkning/

  Svar
 2. Geir Inge Fuglestad says:

  ImF har fått en meget god lederduo som overgangsløsning til en ny permanent ImF-leder.

  Men i romjulen leste jeg helt tilfeldig Petter Olsens kommentar datert 23.12.22 om mulige kandidater til stillingen som ny generalsekretær. Midtveis i kommentaren satte jeg gløggen i halsen …

  Midtveis i kommentaren satte jeg gløggen i halsen …

  Kommentaren bestod av en opplisting av og Petter Olsens egen vurdering av de forskjellige mulige kandidatene. Sånne kommentarer er ikke uvanlige når det skal rekrutteres ledere til profilerte stillinger. Men så måtte det jo komme;

  Sitat: «Jeg mener det likevel vil være umulig for styret å ansette en mann – for det er det vi snakker om – som er uenig i ImFs nå video-understrekede syn på menn og kvinners tjeneste. Det ville ha diskreditert både Erik Furnes, styret selv og lære- og tilsynsrådet. Alene det gjør at en markant person som kretsleder i ImF Sunnmøre, Johan Halsne, er uaktuell for stillingen som generalsekretær».

  Dette overrasker meg egentlig ikke. Så pass mye har jeg diskutert dette temaet med Petter Olsen opp gjennom tiden. Men likevel kan det ikke så uimotsagt. Kommentaren er ikke en kommentar om kvinners mulige roller i ImFs øverste organ, men formuleringen er likevel gjennomsyret av Olsens holdninger i denne saken.

  Selv blir jeg matt og nærmest pinlig berørt når jeg leser sånne formuleringer

  Det er fortsatt mange i ImF som mener at alle kvinner er diskvalifisert til generalsekretær-rollen. Kun fordi de er kvinner. Men det er heldigvis svært mange i ImF som ser dette helt annerledes. Selv blir jeg matt og nærmest pinlig berørt når jeg leser sånne formuleringer, uten å gå mer inn på saken i denne kommentaren.

  Jeg vil appellere til lederne i ImF; velg den beste kandidaten til generalsekretær, uavhengig av om det er en mann eller kvinne. Og dersom dere velger en kvinne, vil det være svært positivt for hele organisasjonen og ikke minst den generasjonen som utgjør fremtiden i ImF. Det vil være et sterkt signal til de som mener at ImF er utgått på dato.

  Dersom dere velger en kvinne, vil det være svært positivt for hele organisasjonen og ikke minst den generasjonen som utgjør fremtiden i ImF

  For Imf består egentlig av gode forsamlinger med mange unge og frigjorte mennesker, og som har et helt annet syn på kvinners plass i forsamlingen enn det Petter Olsen og hans meningsfeller står for i denne saken.

  Svar
  • Petter Olsen says:

   Aller først vil jeg takke for at du engasjerte deg, Geir Inge Fuglestad!

   En liten presisering: Du nevner at artikkelen er datert 23. desember. Som jeg skriver nederst, ble den først publisert i papirutgaven, som ble sendt til trykking 14. desember. Av respekt for våre betalende abonnenter publiserte jeg den ikke digitalt før både papirbladet og e-bladet var ute, og innholdet er uendret. Da jeg skrev kommentaren, var jeg ukjent med at styreformannen ville presentere en midlertidig løsning samme dag som mange av abonnentene fikk bladet i postkassen.

   For meg som redaktør er det åpenbart at styret ikke kan ansette en kvinne som generalsekretær

   For meg som redaktør er det åpenbart at styret ikke kan ansette en kvinne som generalsekretær. Dette fordi styret og lære- og tilsynsrådet har stilt seg bak videoserien som bekrefter og underbygger ImFs syn om at bare egnende menn kan han den tilsynsfunksjonen som generalsekretæren har. Styrelederen bekreftet da også at i den duoen som skal lede ImF fra 1. mars 2023 til 1. mars 2025, er det Runar Landro som har det åndelige ansvaret. Med dette klarlagt støtter jeg fullt og helt at Anja Ulveseth Heggen inntar en operasjonell rolle i Landros lederskap. Jeg tror hun vil gjøre en god jobb.

   Så har du helt rett i at min kommentar denne gangen ikke handlet om menn og kvinners tjeneste, men bare var en konstatering av ImFs syn. I en Synspunkt-artikkel i juninummeret i 2021 oppsummerte jeg undervisningsserien fra ImF-ledelsen. Den gir også uttrykk for mitt syn i saken.

   Svar
   • Geir Inge Fuglestad says:

    Takk for raskt svar, Petter Olsen!

    Jeg er smertelig klar over det offisielle synet ImF-styret har på kvinners rettigheter når det kommer til åndelig ansvar i ImF.

    Samtidig så vet vi begge to at store deler av grasroten i ImF har et helt annet synspunkt på dette enn ImF sitt offisielle ståsted. Organisasjoner som ImF liker å sammenligne seg med, har allerede endret sitt syn på kvinners rettigheter, trygt teologisk forankret. Derfor er det grunn til å håpe og tro at også ImF kan revidere sitt ståsted. Det ville gjort ImF godt, ikke minst for de neste generasjonene.

    Dersom ledelsen har vilje til endring og fornyelse, er det alltid et godt utgangspunkt

    Spørsmålet er om styret i ImF sentralt er sammensatt av personer med de samme meningene, eller om de gjenspeiler hele medlemsmassen. Det vet jeg ingenting om, men dersom ledelsen har vilje til endring og fornyelse, er det alltid et godt utgangspunkt.

    Svar
    • Kjell Hauan says:

     Takk for dine refleksjoner og ditt engasjement, Geir Inge Fuglestad.

     Da du i dine innlegg også henvender deg til ledelsen i ImF, vil jeg som nestformann i ImF-styret gi en kommentar.

     Vi er enige i at ImF har fått en god lederduo som overgangsordning til en ny permanent ImF-leder. For ordens skyld nevner jeg at ImF-styret ikke har ansatt to generalsekretærer, selv om Runar Landro og Anja Ulveseth Heggen er presentert som en duo. De er ikke likestilt i ansvar og arbeidsoppgaver. Runar er øverste leder med det åndelige ansvaret og det helhetlige ansvar som ligger til generalsekretæren, og det er han styret formelt vil forholde seg til. Anja skal komplementere Runar (og øvrig ledergruppe) med kapasitet og egenskaper som en har sett et behov for. Dette er utdypet i Sambåndets nyhetssak 21.12.22.

     De er ikke likestilt i ansvar og arbeidsoppgaver.

     Selv om ImF-styret formelt forholder seg til generalsekretæren, er det også viktig for oss å ha et nært og godt samarbeid med hele ledergruppen rundt generalsekretæren. De er viktige medarbeidere både i forberedelse av saker og gjennomføring av vedtak. Styret har tillit til at både Runar og Anja vil bidra positivt til dette samarbeidet.

     Så til din reaksjon på redaktør Petter Olsens kommentar. Du satte gløggen i halsen selv om du like etterpå skriver at «dette overrasker meg egentlig ikke». Hva er dette et uttrykk for? Hvis ting som egentlig ikke overrasker, likevel gjør at du setter gløggen i halsen, bør du kanskje vurdere å la være å drikke gløgg mens du leser Sambåndet.

     Du bør kanskje vurdere å la være å drikke gløgg mens du leser Sambåndet.

     Petter Olsen har full frihet til å tenke høyt om aktuelle kandidater som fremtidig generalsekretær i ImF. I sitatet, som du reagerer på, henviser han til det arbeidet som er gjort for å belyse spørsmålet om menn og kvinners tjeneste, og som er offentliggjort som ImFs offisielle syn. Dette synet er dokumentert i «Veiledning fra ImF om menn og kvinners tjeneste» fra ImFs Lære- og tilsynsråd (2014), og videoserien om menn og kvinners tjeneste i ImF (2021).

     ImF-styret har også gitt sin tilslutning til konklusjonene

     Bak denne dokumentasjonen ligger et grundig arbeid fra generalsekretæren og ImFs Lære- og tilsynsråd, og drøftinger og tilbakemeldinger i ulike fora i organisasjonen. ImF-styret har også gitt sin tilslutning til konklusjonene. Dette forholder nåværende ImF-styret seg til.

     Dokumentene som jeg henviser til ovenfor, legger ikke skjul på at det er ulikt syn på menn og kvinners tjeneste både blant medlemmer og til dels også blant ledere i ImF. Veiledningen retter seg både mot de som vil fjerne alle ulikheter mellom kvinner og menn, og mot de som vil avgrense kvinners tjeneste utover det vi mener det er dekning for i Bibelen.

     Mitt bilde av grasrota er nok litt mer nyansert enn det du beskriver.

     Etter over 40 års engasjement på ulike nivå i ImF er nok mitt bilde av grasrota litt mer nyansert enn det du beskriver. Blant de «gode forsamlinger med mange unge og frigjorte mennesker», finner vi også de som avgrenser kvinners tjeneste mer enn ImFs veiledning anbefaler.

     Du skriver om «kvinners rettigheter». I dagens samfunn er det et kjent uttrykk, og på mange områder kjempes det for «retten til å …». Bibelens uttrykk i det spørsmålet vi her omtaler, er «tjeneste». Herren kaller og utruster med nådegaver så vi kan tjene Gud og hverandre. Det er dette vår veiledning tar utgangspunkt i.

     Ingen av oss sitter der på grunn av en rettighet vi måtte ha.

     Når det gjelder sammensetningen av ImF-styret, er det følgende å si: Ingen av oss sitter der på grunn av en rettighet vi måtte ha. Med utgangspunkt i hele medlemsmassen og etter dialog med kretser og forsamlinger, har valgkomiteen foreslått kandidater. Generalforsamlingen har så blant disse valgt styremedlemmer og varamedlemmer. Vi sitter i ImF-styret grunnet den tillit Generalforsamlingen har gitt oss, og jeg tror jeg har dekning for å si at ingen av oss har kjempet oss til dette vervet. Om vi gjenspeiler hele medlemsmassen, vil hele tiden være et spørsmål om hvor vidt medlemmene stiller på Generalforsamlingen og deltar i valg av styre.

     Nå er det andre spørsmål enn menn og kvinners tjeneste som står på sakskartet

     Styret har vilje til endring og fornyelse. Men nå er det andre spørsmål enn menn og kvinners tjeneste som står på sakskartet. Generalforsamlingen har bedt oss gjennomføre en organisasjonsprosess som innebærer en sterk involvering av kretser og forsamlinger. Denne prosessen er også grunnen til at ImF-styret nå har ansatt en lederduo som en overgangsordning.

     Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.