GUDS ORD: – Inspirasjonen gjør hele Bibelen til en levende bok, mener informasjonsleder i Misjonssambandet, Espen Ottosen. FOTO: PETTER OLSEN

Skremt av kristnes bibelsyn

Langt inn i bedehusmiljøer utfordres tanken om at Bibelen er øverste autoritet i spørsmål som angår lære og liv, tro og teologi, konstaterer informasjonsleder Espen Ottosen i Misjonssambandet. 

 – Jeg blir av og til overrasket og litt småskremt når noen kristne sier noe slikt som at «Bibelen er en gammel bok som må leses med korrekturblyant», eller at «Det er så mye vanskelig i Det gamle testamente at det leser jeg ikke». Da sier de egentlig at Bibelen ikke er øverste autoritet, påpeker Ottosen. 

Sammen med Dagen-kommentator Sofie Braut var informasjonslederen i Misjonssambandet foredragsholder på forsamlingsnettverket på ImFs lederkonferanse 2023. Temaet var hvordan vi kan bygge forsamlinger «som frimodig forkynner og lever ut Guds gode ordninger i en etterkristen kultur».  

Anklager 

Lørdag 4. november underviste Espen Ottosen om grunner til at vi kan stole på Bibelen. Det settes spørsmålstegn ved det ut fra flere vinklinger. Noen spør om vi kan stole på Bibelen dersom den inneholder feil. Kan vi stole på en bok som er gitt oss i en helt annen tid? 

– Den nye anklagen mot Bibelen er at den inneholder så mye umoral, så som folkemord i GT, polygami, kriger og fysisk avstraffelse av barn. Noen vil også si at forsoningen er umoralsk ved at Gud mishandler sin sønn, atter andre at Bibelen er fordømmende med tanke på homofili. Hva hjelper det å si at du kan stole på Bibelen når det i praksis viser seg at den tolkes veldig ulikt, spurte Ottosen. 

Den vanligste måten å svare på, framholdt samfunnsdebattanten, er å trekke fram tekster fra Bibelen som sier at den er Guds ord. – Men det kan oppleves som et «god dag mann, økseskaft»-svar. Løsningen er å håndtere hver anklage for seg, mente Ottosen. 

Makt 

Han ga det han kalte «et negativt svar»: – Alternativene til å stole på Bibelen er så utrolig mye verre. Det kan være vanskelig å stole på Bibelen, men dersom vi skal velge ut hva som er rett der, gir det mennesker stor makt. Hva er poenget med å si at du tror på den kristne Gud hvis du må innrømme at det ikke er sikkert at det er Bibelens Gud du vil tro på, spurte Ottosen retorisk. 

I tillegg til utfordringen med sviktende bibeltroskap også i bedehusmiljøer, konstaterte informasjonslederen at det er vanskelig å få norske teologer og kirkeledere til å innrømme at Bibelen ikke er øverste autoritet for dem.    

– I Danmark er det mer vanlig å si at man ikke har et konservativt bibelsyn. Det er ærligere enn å tviholde på, slik liberale krefter i Den norske kirke (DNK) gjør, at de bare «tolker Bibelen annerledes», observerer Ottosen. 

Undergrave 

Han mener det som er mest krevende i dag, er hva som egentlig er forskjellen på å si at man bare tolker Bibelen forskjellig, og det å undergrave Bibelens autoritet. Et eksempel på det siste er å si at Bibelen inneholder motsetningsfylte ting i tekster som berører liv og lære.  

– Noen ganger tolker vi ikke ulikt, men har likevel en helt annen holdning til Bibelen. Vi må undersøke grundig hva slags argumenter vi møter. Er det et tolkningsargument eller der det undergraving av Bibelens autoritet? 

Det mest opplagte eksempelet på undergraving i dag er ifølge informasjonslederen påstanden om at Bibelen er så variert og sammensatt og selvmotsigende at vi velge hva vi skal tro på og hva vi skal forkaste.  

– For eksempel tror jeg ikke en eneste teolog vil si at det ikke står noe om fortapelse i Bibelen. Man sier i stedet ting som at «det er så mange perspektiver i Bibelen». 

Kjennetegn 

En annen tendens i dag er å holde menneskers erfaring opp mot Bibelen. – Jeg har merket meg at når teologer bruker uttrykket «det bibelske materialet», kan du være sikker på at du står overfor en liberal teolog. Da har de for sin egen del sortert ut fra Bibelen det de oppfatter som problematisk, framholdt Ottosen. 

Uttrykket «dobbelt forfatterskap» betyr at Bibelen består av Guds ord og menneskers ord.  

– Liberale teologer mener de kan skjelne mellom de to. Men jeg tenker at inspirasjonen gjør hele Bibelen til en levende bok, framholder Espen Ottosen, som for øvrig selv er utdannet både teolog og filosof. 

Først publisert i Sambåndet nr. 8/23, som kom ut 20.12.23.

Det ble debatt om denne artikkelen på ImFs Facebook-profil.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.