SANG: Barna synger på 50-årsfeiringen. FOTO. Privat

Barnehagen som fylte 50

Det er ikke så mange barnehager som er 50 år, men Nesttun indremisjons barnehage nådde halvveis til hundre i august i fjor og feiret det nå i februar.

Styrer Sissel Kandal i Nesttun indremisjons barnehage har sett i den første årsmeldingen til barnehagen som nylig har feiret 50-årsjubileum. Barnehagen ble opprettet i august 1973, men 50-årsfeiringen ble markert lørdag 17. februar 2024.

– Det er ikke så mange barnehager i Bergen som er 50 år. Vi er en gammel bedehusbarnehage. Dessverre er det ikke så mange bedehus-/menighetsbarnehager igjen, konstaterer Kandal overfor sambåndet.no.

VIKTIG: Styrer Sissel Kandal i Nesttun indremisjons barnehage mener det er viktig å ivareta menighetsbarnehagene. FOTO: Privat

Utvikling
Ifølge årsmeldingen fra 1973 var det 20 barn fra 4-7 år og tre ansatte i barnehagen. Åpningstiden var 10.00-14.00 og 09.00-15.00 for barn med begge foreldre i arbeid. I dag er det 19 barn fra 0-6 år og fire voksne, og åpningstiden er 07.15-16.30.

– Det har skjedd en utvikling i retning av lengre åpningstid og at også de aller yngste barna går i barnehagen. I 1973 var det ikke så mange kvinner som jobbet full tid, framholder Kandal.

Prisen har også endret seg. I 1973 var den 170 kr i måneden, i dag koster det 3000 kr i måneden.

Styreren har prøvd å regne ut hva prisen i 1973 utgjør i dagens kroneverdi. Ifølge Statistisk sentralbyrås priskalkulator tilsvarer 170 kr i 1973 1429,30 kr i dag.

– Det var rimeligere, men det var også kortere åpningstid den gangen, resonnerer Kandal.

Feiring
– Hvordan feiret dere 50-årjubileet?

– Vi hadde en komité med foreldre som var hovedansvarlig for jubileumsfeiringen. Tidligere barn, ansatte og foreldre var invitert. Barna sang. Det var en skikkelig bursdagsfest med pølse og kake og ballonger og vimpler og bananbåt. Jeg tror både barn og voksne koste seg, rapporterer Kandal.

JUBILEUM: Nesttun indremisjonsbarnehage er 50 år. FOTO: Privat

Eier, Nesttun indremisjon, var representert og kom med en gave på 5000 kr.

– Det har vi brukt på utstyr til rolleleker, som blant annet utkledningsklær.

Fremtiden
– Hvordan er det å drive en bedehusbarnehage?

– Det er litt utfordrende å være en så liten barnehage. Jeg håper vi får nok tilskudd til å kunne drive videre.

– Hvordan ser fremtiden ut?

– Menighetsbarnehagene er avhengig av tilskudd med tanke på å klare lønnskostnadene. Det er helt avgjørende for hvordan det går fremover. Vi har rikelig med søkere og lang venteliste for plass for barn under 3 år, så det er ikke noe problem.

Fornøyde
27. februar i år skrev sambåndet.no om Bedehusbarnehagen som gjorde det veldig bra i Utdanningsdirektoratets foreldreundersøkelse. Nesttun indremisjons barnehage var ikke med i undersøkelsen, men de har hatt interne undersøkelser blant foreldre.

– Generelt er foreldrene fornøyde. Barnehagen betyr masse for foreldre, ikke bare for de som har valgt oss bevisst på grunn av vår kristne formålsparagraf, men også for de som har valgt oss fordi vi er i nærmiljøet, sier styrer Sissel Kandal og legger til:

– Vi håper barnehagen vil eksistere i nye 50 år, for menighetsbarnehagene er viktige å ivareta.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.