PRESSEKONFERANSE: Utenriksminister Espen Barth Eide og statsminister Jonas Gahr Støre under pressekonferansen da de kunngjorde at Norge anerkjenner Palestina. Foto: Mathias Rongved/UD

Kommentar: Regjeringen gjør opp regning uten vert

KOMMENTAR Når Støre-regjeringen nå vil anerkjenne "Palestina" som stat, tar den ikke på alvor at noe slikt ikke finnes.

På en pressekonferanse onsdag morgen kunngjorde statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) at «regjeringen har besluttet at Norge vil anerkjenne staten Palestina». Den territorielle avgrensningen «skal basere seg på grensene fra 4. juni 1967» – altså før seksdagerskrigen – «med Jerusalem som delt hovedstad, med åpning for avtaler om landbytte».

Todelt

I pressemeldingen og i statsministerens innledning henvises det til «den palestinske myndigheten under statsminister Muhammed Mustafas ledelse». Det åpenbare problemet med dette er at denne regjeringen kun utøver innflytelse på den ene delen av den tenkte «staten», nemlig i Judea og Samaria («Vestbredden»).

På Gazastripen, som er den andre delen, er det noen helt andre som styrer, nemlig terrororganisasjonen Hamas. Vi vet at de bare har interesse av en énstatsløsning, og at den skal strekke seg «fra elven til havet». Hamas har ikke plass til en israelsk stat.

Det åpenbare problemet er at denne regjeringen kun utøver innflytelse over den ene delen av den tenkte «staten».

Dette innrømmer da også statsminister Jonas Gahr Støre. Med referanse til 7. oktober i fjor sier han at «Terroren ble begått av Hamas og andre militante grupper – som ikke er tilhenger av noen totstatsløsning – og som heller ikke anerkjenner Israel«.

Senere i talen legger han til: «vi ser det alle ser: En anerkjennelse (av en palestinsk stat, min anm.) vil ikke føre til etableringen av en velfungerende palestinsk stat i overskuelig framtid».

Hamas

Det er dette jeg mener med at regjeringen gjør opp regning uten vert. Det er Hamas som er den sterke parten på den palestina-arabiske siden, og – som Støre selv sier – er ikke de tilhenger av noen tostatsløsning. De vil utradere Israel og sitte igjen med hele området – eller opprettholde status quo med stadige terrorangrep.

Når det i pressemeldingen heter at «palestinske myndigheter» er informert om anerkjennelsen, er det bare én del av disse «myndighetene» man har i tankene.

Paradoksalt nok trenger den norske regjeringen at Israel oppnår sitt mål om å knuse Hamas før man i det hele tatt kan drømme om at Fatah igjen får kontroll over Gazastripen.

Men her har regjeringen Støre store mål: «Vi må bidra til at de (den palestinske myndigheten på Vestbredden som springer ut av PLO/Fatah, min amn.) også kan styre i Gaza etter en våpenhvile», sier utenriksminister Espen Barth Eide.  Jo, vi så hva som skjedde da Hamas kastet Fatah ut fra Gaza i 2006/2007 og deretter ble valgt av folket på Gazastripen til å styre. Men dette skal altså Støre-regjeringen kunne bidra til å ordne opp i.

Paradoksalt nok trenger den norske regjeringen at Israel oppnår sitt mål om å knuse Hamas før man i det hele tatt kan drømme om at Fatah igjen får kontroll over Gazastripen. Tror man virkelig at Hamas vil «demobilisere» seg selv?

Base for angrep

Vi så også hva som skjedde da Israel trakk seg ut av Gazastripen i 2005. Fra da av har landområdet blitt brukt til en base for angrep mot Israel. Hva som vil skje dersom Iran-styrte Hamas også får betydelig innflytelse over Vestbredden, med langt kortere avstand til folkerike deler av Israel, har vi grunnlag for å tenke oss til.

Jeg tror vi kan se langt etter noe realisme i utenriksminister Eides påstand i pressemeldingen om at «En palestinsk stat vil også styrke sikkerheten for israelerne».

Igjen sier jo egentlig statsministeren det selv i sin innledning på pressekonferansen: «Vi har sett at terror og vold fra Hamas og andre militante grupper har undergravd den tilliten som trengs for en varig fredsløsning.»

Dersom Israel skal kunne leve innenfor sikre grenser, er det ikke mulig å gå tilbake til situasjonen før 1967.

Dersom Israel skal kunne leve innenfor sikre grenser, er det ikke mulig å gå tilbake til situasjonen før 1967. Og Israel vil aldri gå med på at Jerusalem igjen skal bli delt.

Se til Jordan

Jeg er enig med statsminister Støre i at «Både israelere og palestinere har rett til å leve i fred», og at dette må skje «i hver sin stat». Men en tostatsløsning slik den norske regjeringen og svært mange andre ser for seg, er illusorisk.

En statsløsning for palestina-araberne må søkes oppnådd i samtaler med eksisterende stater som Jordan og eventuelt også Egypt.

En statsløsning for palestina-araberne må søkes oppnådd i samtaler med eksisterende stater som Jordan, som et stykke på vei er en palestina-arabisk stat allerede, og eventuelt også Egypt, som tidligere okkuperte Gazastripen.

Tidligere kommentarer/analyser etter krigsutbruddet 7. oktober 2023:

Begår Israel krigsforbrytelser? (03.04.24)

Arabiske land må åpne grensene (12.02.24)

Samme gamle lekse mens palestinaarabere dør (15.01.24)

To stater er ingen løsning (18.11.23)

Hamas’ dager er talte (10.10.23)

Nå må israelerne samle seg (07.10.23)

1 svar
 1. Lasse says:

  Jeg er blitt skikkelig lei av Støre-regjeringen overordnet, statsministeren har lite kontakt med velgerne og virker til å regjere veldig ovenfra og nedover.

  Selv Erna hadde bedre kontakt og så til at folk flest levde av deres små forretninger på rimelig måte.

  Hva Spania og Norge ønsker på dette tidspunktet (i samarbeid med den irske regjeringen som lener seg på en historie med terror for å få Nord-Irland med i den irske republikk), er jeg usikker på. Det virker som et temmelig anti-semittisk utspill som vil fortsette terrorisme, og som anerkjenner Fatah/PLO som er en terrororganisasjon, som et regjeringsorgan.

  Grensene

  Denne pressemelding som oppfordrer terrorister til å fortsette og gir mer ved på bålet, er helt forferdelig. Når man sier man vil ha grensene tilbake til grensene før 4. juni 1967, betyr det tilbake til situasjonen Israel stod i før en forsvarskrig mot alle arabiske stater som landet var omringet av, nemlig Hezbollah, Syria, Jordan og Egypt.

  For å se hva vi taler om, kan vi gå til https://snl.no/Fredsprosessen_mellom_Israel_og_Syria. Her nevnes det at Syria stadig har erklært krig med Israel og ikke fastsatt en fred. Fra Golanhøydene er det lett for Syria eller arabiske terroristgrupper som Hezbollah, å angripe Tel Aviv og andre store byer. Israel er et lite landområde og skal forsvare sivile jøder mot Hezbollah. De opererer med å krige inne i Israel i dag, tross FN-styrker som skulle sikre en demilitarisering i Sør-Libanon og forhindre at Israel igjen må gå inn i en offensiv krig for å stoppe angrep utenfra.

  Golanhøydene

  At Israel tidligere har vært villig til å trekke seg fra Golanhøydene, virker som en naiv tanke og selvmordserklæring med tanke på historien om hvordan de med rent hell forsvarte seg mot overlegne syriske angrep. At Israel som det minste landet må være i stand til å forsvare seg og ikke bli overløpet at større militære styrker, virker helt naturlig.

  Ukraina-parallel

  Ukraina gjorde en avtale med Russland med å demilitarisere. Deretter agerte Russland aggressivt og flyttet styrker til grensen for øvelser og forsøkte så en invasjon av hovedstaden som med rent hell ble unngått. Dette scenariet er det jeg ser om Golanhøydene oppgis.

  Israel har ikke agert aggressiv med invasjoner mot ikke-militære aggresjoner siden de satte seg på militært strategiske områder. Derfor bør Israel ha lov til å fortsette sin tilstedeværelse, og disse landområder bør anses av alle land som en naturlig del av Israel. Dette med mindre man ønsker den situasjonen som Ukraina har vært og er utsatt for.

  Signal

  Det virker på meg at når Støre-regjeringen kommer med uttalelsen om at de ønsker grensene tilbake til før 4. juni 1967, så er det fordi de ønsker å utslette jødene og Israel som stat på sikt. Eller også har de ingen idé om hva det er de sier og hva det betyr og medfører. De som utfører terrorisme mot jøder og israelere, har akkurat fått et signal om at det de gjør, er bra. Å kjøre fredelige sivile ned med bil og å sprenge busser med eldre eller barn, er greit, Norge støtter de.

  Hamas

  Og i alt dette har Hamas nylig ikke gjennomført fredsforhandlinger med Israel, forhandlinger som kunne ha unngått ytterligere invasjon av Gaza for å utrydde Hamas som militær terrororganisasjon og trussel mot israelere uansett religion. Det er stadig ikke frigitt sivile gisler, det var også en baby som skulle ha 1 års dag. Unge kvinner blir torturert og voldtatt. Og Støre mener at dette er helt greit. De skal belønnes med en egen stat i Israel.

  Egypt

  Og da undrer man seg over at ingen har forhandlet med Egypt om å lukke opp grensene og etablere nedhjelpsbyer til Gaza-befolkningen, demilitarisere og avvæpne folk som ønsker å utøve vold, for å avslutte nedkjempingen av Hamas-terroristene med minst mulig konsekvens for sivile som ønsker en fredelig tilværelse med Israel som nabo.

  Jordan

  Samtidig kan man ikke underkjenne Jordan sin posisjon. Siden man i Jordan mottok arabere som flyktet fra Israel i forbindelse med borgerkrigen rett etter opprettelsen av den israelske staten, har de selv hatt problemer med daværende PLO, bander og voldelige gjenger som var en trussel mot regjeringen. Det løste man forholdsvis med sorte september, som stabiliserte Jordan, og man unngikk en overkastelse av kongedømmet.

  Men i dag er det stadig 80% av Jordans befolkning som er såkalte palestinere, og et Palestina og en palestinsk stat bør da opprettes der de bor nå. Der kan de få selvstyre på den andre siden av Elven, borte fra Israel.

  Gaza som eksempel

  Hvorfor skal de oppfordres til å emigrere til israelske områder? I 2005 ble israelere som levde og dyrket frodige områder i fred i Gaza, tvunget ut, og ingen jøder hadde lov å bo i Gaza. Det virker som samme situasjon man ønsker å gjenta nå. Da kan det hele foregå en gang til i større skala, med flere rakettangrep mot Israel, hvor hele israelske byer kan bli invadert og uskyldige slaktet i langt større antall enn det vi så bare siste året. Det virker dumt og ulogisk om man faktisk ønsker fred for israelere og de som lever fredelig og ikke ønsker å slå andre i hjel der de bor i dag. Ønsker Støre-regjeringen virkelig en større eskalering og flere døde og en total krig mot uskyldige i Israel?

  Oslo-avtalen

  Med tanke på den intifada, voldelig opprør og terrorisme mot uskyldige med bilbomber som skjedde ved siste Oslo-avtale, er det kanskje best om den norske regjeringen slutter å prøve å hjelpe med fred i Midtøsten, for det virker som det hver gang bare blir verre. De har ikke forstått situasjonen og gjør bare ting mye verre.

  Ærlig talt er jeg lei av den norske regjeringen og dens naive og dårlig informerte beslutninger.

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.