HAMAS: Yahua Sinwar (t.v.), som var Hamas' leder på Gazastripen, og Ismail Haniyeh (t.h.), som var øverste politiske leder, er nå drept. Bildet er fra 8. desember 2012. FOTO: Hadi Mohammad/Wikimedia Commons

Dagen etter Hamas på Gazastripen

ANALYSE Hamas' lederskap er eliminert, og håpet om løslatelse av gislene og en slutt på krigen er tent. Hvem skal nå styre på Gazastripen?

– Hamas kommer ikke lenger til å regjere over Gazastripen. Dette er begynnelsen på dagen etter Hamas. Det sa Israel statsminister, Benjamin Netanyahu, etter at det torsdag kveld ble bekreftet at israelske soldater hadde drept Hamas-leder Yahya Sinwar i en skuddveksling i åpent lende dagen før. Det er grunn til å tro at dette representerer et vendepunkt i  krigen.

Fritt leide?

I talen sin kom statsministeren med en appell til de gjenværende Hamas-terroristene på Gazastripen: Alle som holder gisler fanget, vil få lov til å leve dersom de legger ned våpnene og frigir fangene.

Min yrkesbror i Jerusalem Post, Zvika Klein, tok torsdag dette et steg videre i en kommentarartikkel. Han refererte til «et forslag som sirkulerer i sikkerhetskretser» i Israel om å gi gjenværende terrorister fra Hamas og Islamsk hellig krig tilbud om å forlate Gazastripen dersom de løslater gislene.

Dette skal i så fall skje under internasjonal observasjon, og terroristene er tenkt relokalisert til lands som Qatar, Tyrkia og til og med Europa.

Netanyahus plan

Gjentatte ganger, og senest torsdag kveld, har det blitt hevdet at Israels statsminister ikke har noen plan for Gazastripen etter krigen som terrororganisasjonen Hamas startet 7. oktober i fjor. Det er ikke riktig. 22. februar i år la Netanyahu fram en plan. BBC gjenga hovedpunkter fra planen 23. februar:

  • Israel kontrollerer sikkerheten på Gazastripen på ubestemt tid. Palestina-arabere uten forbindelse til grupper som er fiendtlige overfor Israel, skal utgjøre styrende myndigheter. Torsdag kveld ble muligheten for at den palestinaarabiske selvstyremyndigheten på «Vestbredden» (Judea og Samaria) kan komme til å ta over styringen. Det alternativet var ikke nevnt i Netanyahus plan. Ifølge BBC skal statsministeren på et tidligere tidspunkt ha utelukket denne muligheten.
  • Gazastripen blir demilitarisert. Israel vil fjerne alt militært utstyr utover det som er nødvendig for å opprettholde ro og orden.
  • Det skal være et stengsel på grensa i sør, mot Egypt, som skal forhindre over- og underjordisk smugling.
  • «Av-radikaliseringsprogrammer» skal gjennomføres i alle institusjoner som berører religion, undervisning og velferd. Arabiske land kan bli involvert i dette.
  • Israel skal kontrollere sikkerheten over hele området vest for Jordan, både fra land, sjø og luft.

Etterretningsdepartementet

Det er gjenkjennbare elementer her fra en plan som det israelske etterretningsdepartementet la fram allerede 13. oktober i fjor, mindre enn en uke etter at krigen brøt ut. Planen anbefalte en evakuering av sivilbefolkningen på Gazastripen, noe det internasjonale samfunnet forutsigbart nok var sterkt imot. Planen ble i det hele tatt latterliggjort utenfor Israel.

Alternativene der befolkningen ble værende under krigen, slik resultatet ble, var enten å la den palestinske selvstyremyndigheten overta styringen på Gazastripen etter at Hamas var satt ut av stand til å styre (alternativ A), eller å bygge opp et lokalt, arabisk styre (alternativ B).

Utfordringer

Alternativ B er nok det som ligner mest på den planen Netanyahu selv la fram noen måneder senere. Etterretningsdepartementet så for seg et innledende israelsk militært styre, mens man parallelt forsøkte å bygge opp et lokalt arabisk ikke-islamsk styre til å ta seg av sivile forhold. Modellen skulle være De forente arabiske emirater. Humanitære behov skulle ivaretas av Israel.

Departementet så i oktober i fjor en utfordring i at det manglet lokal opposisjon til Hamas. Et lokalt styre ville dermed kunne bestå av Hamas-tilhengere, noe som ville gjøre det vanskelig å skape nødvendig ideologisk endring på Gazastripen. En hel generasjon er vokst opp under innflytelse av Hamas’ ideologi. Dette kan, advarte departementet, føre til at det vokser fram islamistiske bevegelser som er verre enn Hamas.

Appell

I talen sin torsdag kveld påpekte Benjamin Netanyahu at krigen ennå ikke er over. Men drapet på Sinwar gjør det klart overfor kritikere, i inn- og utland, hvorfor regjeringen insisterte på å fortsette kamphandlingene og blant annet gå inn i Rafah.

Statsministeren henvendte seg også til befolkningen i hele Midtøsten og sa at Sinwars død innebærer en «stor mulighet til å stoppe ondskapens akse og skape en annen framtid, en framtid med fred og der hele regionen kan vokse.

– Sammen kan vi presse forbannelsen tilbake og fremme velsignelsen, sa Benjamin Netanyahu.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.