Gikk fra KrF til De Kristne

Nå vil hun i regjering med Høyre og FrP

n-trine-dekristne– Vi vil samarbeide med Høyre og FrP, og vi vil stille verdikravene i et slikt samarbeid, sier Trine Overå Hansen (36) til Sambåndet.

Den tidligere fylkesstyrerepresentant for KrF i Hordaland, forlot i mars sitt gamle parti til fordel for det nystartede partiet De Kristne. Kvinnen fra Øygarden utenfor Bergen stiller nå som listetopp for partiet i Hordaland og har ambisjoner om å få en fot med i en borgerlig regjeringskabal etter valget.

Hun betrakter det som lite sannsynlig at KrF vil inngå et samarbeid med FrP og ser for seg to regjeringsalternativer etter høstens valg: enten Høyre, Venstre og KrF i en mindretallsregjering, eller en med Høyre og FrP.

– Men de kan få vanskeligheter med å danne mindretallsregjering. Det er her vi kommer inn. Vi trenger ikke så mange mandater for å være viktige her. Vi kan være de som vipper makten hvis vi kommer inn med et par mandater på Stortinget. Vi kan snu landet hvis vi får til en flertallsregjering, håper hun.

Ønsket å påvirke

Ønsket om å påvirke samfunnet med de kristne verdiene var årsaken til at hun i sin tid gikk inn i KrF.  Hun kom etter hvert inn i fylkesstyret, der hun prøvde å påvirke KrF til å bevare sin sjel og sine verdier sånn som det var stiftet. Forgjeves, viser det seg – som hun sier til Sambåndet: «Jeg har jo registrert at KrF har gått i liberal retning de siste årene.»

– Da partiet ble stiftet i 1933, så var det på kne for Gud. De innså at det ikke lenger var nok å påvirke i andre parti ettersom de alltid ble skvist ut når det gjaldt viktige posisjoner. Også nå opplevde jo vi som konservative kristne at vi ofte ikke fikk de viktige plassene. Jeg følte vi var sterkt underrepresentert innad i styre og stell, sier hun oppgitt.

Strategiutvalget avgjorde

I fylkesstyret opplevde hun marginal innflytelse, og det var et fåtall i styret hun kunne identifisere seg med. Men konklusjonen om at det ikke lenger var verdt å fortsette i KrF kom først etter det siste kommunevalget. KrF gjorde et dårlig valg, og det ble satt ned et strategiutvalg med Dagrunn Eriksen som leder for å finne ut hva de måtte gjøre. Det de kom frem til, var at de måtte endre politikken for å få nye velgere.
– Da hadde jeg allerede følt at KrF hadde beveget seg vekk fra sitt grunnfjell. Vi ville heller at KrF skulle lære av sitt dårlige resultat med å spisse verdiene sine og åpne opp for samarbeid med Høyre og FrP, sier Overå Hansen. Hun tror at grunnfjellet til KrF ønsker et samarbeid med høyresiden, som hun mener er mer verdikonservative enn motparten på den politiske skalaen.

– Den rødgrønne regjeringen har jo aktivt gått inn for å avkristne landet. De har ønsket å ta vekk skolegudstjenestene, de prøvde å få vekk bordbønn fra skolen og har generelt hatt en aggressiv avkristning i den tiden som de har holdt på. Dette ser jo velgerne, også KrF sine velgere. De har ønsket å snu KrF i en mer konservativ retning og til samarbeid med Høyre og FrP.

Snuoperasjon

Ved valget i 2009 var FrP innstilt på å bevare ekteskapet mellom mann og kvinne. Hvis KrF hadde merket seg dette, og samarbeidet med dem da, kunne de ha stoppet den nye ekteskapsloven, mener Trine Overå Hansen.

– Dette var ting velgerne så. Derfor skjønte vi ikke strategien til Dagrunn Eriksen da hun sa «Det vi må gjøre, det er å bli mer spiselige for folk flest. Vi må ta vekk bekjennelsesparagrafen sånn at vi kan samarbeide med f.eks. med muslimer, som har mange av de samme verdiene, men som ikke kan være med fordi de ikke er bekjennende kristne», sier hun.

Motstanden mot å fjerne paragrafen var omfattende – i begynnelsen. Overå Hansen lister opp en rekke KrF’ere som var sterkt imot da forslaget kom opp, men som siden har tatt en helomvending og stemt for.

– Jeg opplever at det ikke er noe kraft igjen i KrF. De bare følger strømmen og ønsker å tilpasse seg samfunnet. Og da har KrF mistet hele sin betydning, mener hun.

Abortkamp

Trine Overå Hansen ønsker likevel ikke å svartmale sitt tidligere parti og nevner abortsaken som et av de områdene KrF har fått til mye bra.

– De har jo mange gode verdier, det er jo derfor jeg har vært med der. Men jeg opplever at de svikter på flere punkt, og at de har en tendens til å gi etter i stedet for å stå opp når det blir en kamp om noe, poengterer hun.

Også den nåværende abortpolitikken blir kritisert. Innad i KrF har hun fått høre fra flere hold at det blir regnet som en tapt sak, og at man heller bør kjempe på nye fronter.

– De er jo prinsipielt imot, men de ønsker på en måte ikke å stå og kjempe for en sak de opplever som tapt. Mens jeg mener at den saken er så viktig at den må vi løfte så høyt som mulig, hele tiden.

– Svikter når det gjelder

Med henvisning til USA, der abort var en av hovedsakene i valgkampen, mener hun det ikke er unormalt for et kristent parti å ha det som flaggsak. Hun minner om at det var KrF som i regjering avsatte Ludvig Nessa, den landskjente abortmotstanderen.

– Jeg føler at de svikter når det gjelder. Og de sa også at de ville flytte ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem, men de har jo hatt regjeringsmakt, og de har ikke gjort noe med det. Og de sier at de vil kjempe for de kristne verdiene, men det var de som avkristnet kristendomsfaget. Det var de som innførte KRL. Og så gikk det fem år, og vi fikk RLE (under den rødgrønne regjeringen, journ. anm.). Og det er jo et sånt religionsblandingsfag som forvirrer elevene fullstendig.

– De skjønner ikke at hvis du først gir lillefingeren til disse avkristningssosialistene, så tar de hele hånden. Så det nytter ikke å gå på kompromiss med disse tingene her, fastslår hun.

Ikke representert

Overå Hansen tror det finnes mange som henne blant kristenfolket som ikke føler seg representert med sine verdier i politikken. Mange av partiene på Stortinget har gått vekk fra det de en gang sto for, mener hun.

– Arbeiderpartiet har jo også vært Israelsvennlige. Og Høyre har en gang vært et veldig verdikonservativt parti, der de aller fleste har vært kristne, forklarer hun.

– Men nå er landet vårt blitt så avkristnet helhetlig at nå trenger vi et parti som er kristent og som kan stå opp for de verdiene i dag også. For vi taper på så mange fronter, vi har ikke råd til å tape mer. Nå må kristenfolket ta ansvar og gå til valglokalene, og så må de stemme på partiet De Kristne så vi kan få en forandring i landet vårt! avslutter hun.

 

FAKTA De Kristne:

 • Stiftet 24. februar på Moster i Bømlo Kommune
 • Partileder: Erik Selle
 • Motto: «Frihet og trygghet for alle»
 • Aktuelt: Har ambisjoner om å komme i vippeposisjon etter stortingsvalget 2013
 • Medlemmer: 2085 (wikipedia)
2 replies
 1. Os says:

  Hvor er Jesus i dette partiet? 1. Ekteskapsloven. Jesus utaler seg ikke om homofili i Bibelen. 2. Tydelig støtte til Israel: Jesus sier ingenting i Bibelen om at vi skal gi Israelsupport. 3. Et rungende JA til livet!: Jesus sier heller ingenting i Bibelen om abort, hvorfor fokuserer dere heller ikke på voldtektsforbryteren, istede for å belaste voldtektsofferet. 4. Frihet, trygghet og ansvar: Jesus gorde et oppgjør med relgionen jødedommen, han oppfylte loven på sin måte. Derfor er det ikke sikkert at Jesus ville kalt seg kristen, siden kristendommen bruker GT. 5. Borgerlig flertallsregjering: Jesus femstår ikke som en kapitalist i Bibelen, han gikk rundt i en sjortel, sammen med horer og pengeinnkrevere og snakket tilrette kapitalister.

  Svar
 2. Johannes says:

  Alt Guds ord er Jesu ord:
  Joh. 1;1
  I begynnelsen var Ordet.
  Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud.

  2. Tim 3,16
  Hver bok i Skriften er innblåst av Gud og nyttig til opplæring, tilrettevisning, veiledning…

  Ekteskap:
  Mark. 10;6
  Men fra begynnelsen av, ved skapelsen, skapte Gud dem som mann og kvinne. 7 Derfor skal mannen forlate sin

  far og mor og holde fast ved sin kvinne, …
  Israel – Jerusalem:
  Se Sak.12 — 1. Mos 12,3 — Sal. 122 — +++

  Abort:
  Sal. 139,15-16
  Knoklene mine var ikke skjult for deg da jeg ble laget på hemmelig vis og vevd dypt i jorden.
  Dine øyne så meg da jeg var et foster.
  Alle dager er skrevet opp i din bok, de fikk form før én av dem var kommet.
  2. Mos. 20,13
  Du skal ikke slå i hjel.

  Kristen:
  Ap.gj. 11,26
  … og i Antiokia fikk disiplene først navnet kristne.

  Status:
  Matt. 2,11
  …bar fram gaver til barnet: gull, røkelse og myrra.
  Matt. 6,32
  …Men den Far dere har i himmelen, vet jo at dere trenger alt dette.
  Joh. 19,24
  …«La oss ikke rive den i stykker, men kaste lodd om hvem som skal ha den.»

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.