Hva stemmer ImF-kjernen?

Sambåndet.no spurte folket under sommerens Generalforsamling

 • Hvis du stemte ved forrige valg, hvilket parti stemte du på?
 • Hvis du skal stemme ved høstens valg, hvilket parti vil du stemme på??

Det var de to enkle spørsmålene som ble stilt under Sambåndets uhøytidelige gallup-måling som ble foretatt under sommerens generalforsamling i Lyngdal. 90 personer valgt å ta turen innom ImF-standen for å gi sin «forhåndsstemme» de fire dagene målingen foregikk. Så godt som alle definerte seg som aktive i ImF-sammenheng og alderen fordelte seg jevnt fra 30-70 år.

Ikke uventet er det KrF som utgjør flertallet i målingen. 80 prosent av de spurte sier de kommer til å stemme KrF ved årets valg.

Men til tross for et solid tall – vinden blåser litt i mot for de gule. For blant de samme velgerne var det 93 prosent som stemte KrF ved forrige valg. Det vil si at 14 velgere som ved forrige valg slapp KrF-seddelen i valgurna, nå planlegger å stemme annerledes.

Denne prognosen er ikke så ulik tallene som kom fram i en tilsvarende undersøkelse under GF i Molde i 2009. Da var det 94 prosent som hadde stemt KrF i 2005, men «bare» 85 prosent som var sikre på å fortsette med det. Men der de usikre KrF-velgerne i Molde i hovedsak hadde plassert seg på gjerdet, har de fleste usikre denne gang bestemt seg for å forlate KrF-skuten.

 • 6 velger å hoppe videre mot Høyre.
 • 3 velgere De kristne
 • 1 velger De grønne
 • 4 tidligere KrF-velgere har ennå ikke bestemt seg.

Dermed er det Høyre (med 9 prosent) og De Kristne (med 4,5 prosent) som seiler opp som de største «utfordrerne» for KrF.

FrP-vinden som rørte litt rundt i kristenfolket ved forrige valg, de gikk blant annet fra 2 til 9 stemmer i Molde, ser ut til å ha stilnet. Faktisk kan den ha snudd, skal man tro tallene fra Lyngdal. 2 av de 3 som oppgir at de stemte FrP, stemmer nå annerledes: en velger KrF og en foretrekker De kristne.

For ordens skyld: årets GF der denne målingen ble utført, foregikk i Lyngdal. Dette er kommunen der KrFs førstekandidat Hans Fredrik Grøvan var ordfører fra 1995-2007. Han ble nominert som førstekandidat på KrFs stortingsliste etter kampvotering med KrFs nestleder Dagrunn Eriksen.

 

1 svar
 1. David says:

  Et stort KrF er kjekt. Dette trenger vi for å samle en god regjering i sentrum! Stem KrF om en ønsker et parti på Stortinget som tar de kristne grunnverdiene seriøst!

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.