– Gratulerer Åge!

Geir Magnus Nyborg gratulerer Åge Nevland med dagen.

RADIOMISJON SOM LIVSKALL

Tidligere generalsekretær i Familie & Medier (tidligere Kristelig Kringkastingslag), Åge Nevland, fyller 80 år 15. september. Internasjonalt er Åge kjent som ”Age”, men alderen tynger ham ikke. Det er en utrolig sprek jubilant som kan se tilbake på et langt liv med radio og andre medier. Åge er en av radiomisjonens pionerer. Han ble tent for kristent radioarbeid på 50-tallet og var med fra den første fasen i Norea Radio. I 1979 ble han generalsekretær i Familie & Medier, en stilling han hadde i 22 år. Fra 2001 har han vært en aktiv pensjonist. Han er fortsatt aktiv i P7-Kristen Riksradio og har laget 2600 programmer i serien Veien gjennom Bibelen. For sitt store arbeid ble Nevland tildelt Kongens Fortjenstmedalje i 2009.

Åge Nevland er født i Saudasjøen. Han forteller ofte at han på sett og vis vokste opp i to hjem. Den gjennomgripende forvandlingen av hjemmet kom etter at faren opplevde en dramatisk omvendelse på bedehuset. Dette gjorde sterke og varige inntrykk på den unge Åge. Den kristne visjonen som kom over hjemmet i Saudasjøen fikk Åge med seg ut i livet. Han hadde stor interesse for biler og utdannet seg derfor til motoringeniør ved Bergen Tekniske Skole. Det ble ikke biler, men kristen radio som skulle bli hans arbeid og hans personlige kall.

Som tekniker i nystartede Norea Radio så Åge de store mulighetene som lå i radiomisjonen til Norge og verden for øvrig. Han steg i gradene og endte opp som daglig leder for et internasjonalt radioarbeid i sterk vekst. I etterkrigstiden var radio et effektivt middel som kunne nå gjennom både jernteppet og bambusteppet. Norea Radio sendte programmer til flere land i Øst-Europa og til det folkerike Kina. Åge har gang på gang fått oppleve å møte mennesker som fikk et åndelig gjennombrudd, eller fikk hjelp til sitt kristne liv, ved å lytte til radiosendinger i skjul for undertrykkende regimer.

Åge Nevland kom tidlig med i styret for Kristelig Kringkastingslag. I 1979 ble han den første generalsekretæren i KKL. Denne lytter- og seerorganisasjonen vokste sterkt under Nevlands ledelse og er fortsatt en av Europas største i sitt slag. Her fikk Nevland kjempe for kristne verdier og kristne programmer i radio og tv. Han hadde også en klar front mot alt som bryter ned og virker ødeleggende på hjem og familie. Under Nevlands ledelse har KKL delt ut mange millioner i stipend til folk som har ønsket å videreutdanne seg eller arbeide med ulike medieprosjekter.

I radiomisjonens storhetstid var det kort- og mellombølge som dominerte. Dette førte Nevland i kontakt med kringkastingsfolk i Europa og USA. Han var en av grunnleggerne av organisasjonen Fellowship of European Broadcasters, der han var nestleder i styret til han gikk av i år 2000. I 1996 ble han tildelt en internasjonal hederspris fra den store kristne medieorganisasjonen National Religious Broadcasters i USA. I 2001 fikk han den europeiske Brobyggerprisen.

«Radiobølger uten grenser» er tittelen på en bok om Nevland som Asle Hetlebakke førte i pennen i 2010. Der kommer det fra at tross mange reisedager og et aktivt engasjement på ulike felter, har Nevland alltid gitt familien den sentrale plassen i livet. For meg personlig har det vært en sterk opplevelse å gå inn og ut i dette hjemmet og oppleve ekte kristen varme og omsorg, både fra Åge og kona Gudrun. I sin aktive pensjonisttilværelse har Åge også funnet mye tid sammen med barn og barnebarn.

Det er mange som ønsker Åge Nevland til lykke med dagen og velsignelse over mange aktive år framover.

Geir Magnus Nyborg

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.