Fylkeslegen ber om svar

Fylkeslegen i Troms ber om flere opplysninger fra to helsearbeidere som sitter i fagrådet til det ImF-støttede nettstedet GuttogJente.no.

Det opplyser fylkeslege Svein Steinert ved Fylkesmannen i Troms til sambåndet.no i ettermiddag.

Det er Maren og Sven Weum som har mottatt brevet fra fylkeslegen. De sitter i fagrådet til GuttogJente og skal kvalitetssikre de rådene som frivillige gir (se faktaboks).

– Vi ønsker å få ytterligere klargjort hvilken rolle de har og hvilke råd som gis, for å kunne ta stilling til om dette er helsearbeid eller ikke, opplyser Steinert.

Bred støtte

GuttogJente.no er en kristen veiledningsside på internett med temaene kropp, sex, forhold og identitet. Veiledningen retter seg både mot ungdommer, foreldre, lærere og ungdomsledere. «Vår veiledning baserer seg på klassisk kristen seksualetikk, det kristne verdigrunnlag og menneskesyn. Ut fra dette ser vi at ekteskapet er den eneste rammen for et seksuelt samliv som hører hjemme i et livslangt ekteskap mellom mann og kvinne», heter det i verdigrunnlaget.

Styret for nettstedet ledes av daglig leder i ImF-Ung, Kenneth Foss. Arbeidet med siden ble startet av Familie og Medier i 2012. Tjenesten var fra starten av støttet økonomisk av 16 medlemsorganisasjoner, deriblant Indremisjonsforbundet og ImF-Ung. Nå har Frelsesarmeen svart at de ikke ønsker å fornye sitt medlemskap. Styret i Frelsesarmeens barn og unge (Fabu) mente, ifølge Dagen, at nettsiden gir for ensidige svar.

Negativ omtale.

Siden juni har nettstedet, igjen ifølge Dagen, blitt omtalt mer enn 60 ganger i norske medier, i all hovedsak med negativt fortegn. Omtalen startet allerede i fjor sommer i forbindelse med homofestivalen Europride i Oslo. Det er særlig anbefalingen til homofile om å leve enslig – noe som er i tråd med konservativ kristen samlivsetikk – som har vakt motstand. Et fagråd, bestående av helsepersonell og teologer, kvalitetssikrer svar som frivillige gir, på spørsmål som kommer inn. Sambåndet får opplyst at bare om lag 5 prosent av spørsmålene handler om homofili. Nettstedet har om lag 200 unike brukere per dag.

Styrelederen i Human-Etisk Forbund uttalte i Dagen 22. oktober at han ville be fylkeslegen se på om helsepersonellets rolle i fagrådet var i tråd med offentlige retningslinjer. Helsedirektoratet uttalte allerede i juni at helserådgiverne i fagrådet ikke bryter med helsepersonelloven, men fylkeslegen i Troms har sagt at han likevel vil gå inn i saken.

27. oktober sendte Human-Etisk Forbunde formell klage til fylkeslegen i Troms, og der er denne som nå behandles av fylkeslegen. Svein Steinert opplyser at saken også har vært diskutert på bredere basis både med fylkesmannsembetet, Helsetilsynet og Helsedirektoratet.

– Spesiell sak

– Dette er en spesiell sak, og grunnen er at det ligger i et grenseland om de to helsearbeiderne her driver helserådgivning. De bruker sine yrkestitler i forbindelse med fagrådet, sier Steinert.

Årsaken til at fylkeslegen i Troms er særlig opptatt av denne saken, er ifølge Steinert at de har introdusert det såkalte Sjumilssteget – som beskrives som «et felles løft for å iverksette FNs barnekonvensjon i kommunene i Norge» – i sin saksbehandling.

– Å finne sin seksuelle identiet er følsomt og krevende. I Barnekonvensjonen heter det blant annet at barn mellom 0 og 18 ikke skal utsettes for diskriminering av noe slag, sier Steinert.

Ekteparet Weum har fått svarfrist til midten av desember, og fylkeslege Svein Steinert kan ikke love at saken er ferdigbehandlet før nyttår.

Maren og Sven Weum sier til NRK Nordnytt  , som også omtalte saken i kveld, at de ikke ønsker å kommentere saken før fylkeslegen har ferdigbehandlet klagen fra Human-Etisk Forbund.

– Ikke medisinske råd

Espen Ottosen er pressekontakt og medlem av fagrådet i GuttogJente.no.

– Det finnes tusenvis av både helsepersonell og andre i landet vårt som står for en kristen etikk, og ønsker å formidle det i privat sammenheng. For oss er det det dette handler om, sier han til NRK. Han vil også avvente fylkeslegens avgjørelse i saken før han kommenterer den ytterligere.

– Men vi har ikke tenkt at vi gir spesifikke medisinske råd. Dette er kristen veiledning som man kan droppe å bry seg om hvis man ønsker det.
Det vil være underlig hvis ikke kristent helsepersonell kan stå for kristen etikk, mener han.

 Slutter

Som Sambåndet meldte i novemberutgaven, slutter Kristine Sandvik i stillingen som daglig leder i GuttogJente med virkning fra 1. februar.

– Det er ikke den negative medieomtalen av GuttogJente som er grunnen, sier Sandvik.

Kristine Sandvik har vært daglig leder for nettstedet i 30 prosent stilling fra 1. januar i år. Nå har hun altså sagt opp stillingen. Sandvik opplyser at det fra starten av var meningen at hun skulle jobbe til juni 2015.

– Jeg avslutter mitt engasjement i guttogjente.no, et halvt år tidligere enn først planlagt. Godkjenninger av ulike fag i studieløpet mitt har gjort at jeg raskere enn antatt har blitt ferdig utdannet som lærer, og det føles riktig og naturlig å begynne å jobbe innenfor fagområdet jeg er utdannet til, sier Sandvik til Sambåndet.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.