Tror på moms-løsning i budsjettforhandlinger

Kristne Friskolers Forbund (KFF) tror på politisk flertall i revidert nasjonalbudsjett for å beholde momskompensasjonen for private skolers internatbygg.

– Vi hadde i forrige uke nok et møte med Hans Olav Syversen (KrF). Han ønsker å ta saken om momskompensasjon opp som merknad i forbindelse med behandling av revidert nasjonalbudsjett (se faktaboks), sier generalsekretær Jan-Erik Sundby i KFF til Kristelig Pressekontor.

Han tror på politisk velvilje og har inntrykk av at flere politikere og partier er positive til at de har satt søkelys på saken.

Fredag 29. januar var stortingspolitiker Siri Meling (H) invitert til Tryggheim vidaregåande skule, som eies av NLM, for å møte ansatte og elever. De ti siste årene har Tryggheim fått rundt sju millioner kroner i momskompensasjon for internatdelen ved skolen, penger de nå risikerer å måtte betale tilbake.

Ifølge Aftenbladet betaler elevene i dag 55.000 kroner i året for kost og losji på internatet. Borteboerstipendet fra Lånekassen dekker 39.000 kroner, og egenandelen er på 16.000 kroner. Nå risikerer elevene et prishopp på 9000 kroner.

– Jeg synes dere har en god sak. Det vil være en stor økning og mye penger for mange å gå fra en egenandel for elevene på 16.000 kroner til 25.000 kroner. Jeg kan ikke love hva som blir resultatet, men vil engasjere meg i saken, sier Meling til Aftenbladet.

Mandag 25. januar var Kristne Friskolers Forbund i møte med Finansdepartementet for å få politisk støtte i kampen for å beholde momskompensasjonen for internatdrift. Men møtet med statssekretær Jørgen Næsje gikk ikke helt som de hadde ønsket. Finansdepartementet understreket igjen at de ikke kommer til å gå inn i den konkrete saken.

– Vi fikk ingen direkte imøtekommelse i saken. Det blir ingen rask løsning på dette, sa generalsekretær i KFF, Jan-Erik Sundby, til KPK dagen etter.

Les også: Jensen vil ikke redde internatskoler

Han så likevel ingen grunn til å gi opp og mener friskolene har en god sak.

– Vi går videre og jobber inn mot både Skattedirektoratet og de politiske kanalene, sa Sundby i forrige uke.

Nå har de altså kommet ett skritt videre:

– Vi regner med at det er mulig å skaffe flertall på dette, enten enkeltstående eller som del av en pakke under forhandlingene. Det viktigste er at vi får et vedtak som er så tydelig at det ikke er til å misforstå for myndighetsutøvelsen, sier Hans Olav Syversen.

Les også: Skattedirektoratet fastholder momskrav

Det reviderte nasjonalbudsjettet kommer i mai. Deretter skal det behandles av de relevante komiteene og i Stortinget. Dermed kan det gå mot sommer før saken avklares.

– Dersom vi får en politisk løsning som er klar og uomtvistelig rundt juni, så er vi godt fornøyd med det. Slik saken står nå, skal vi uansett gå en runde med klagefrister, foreløpige utkast til vedtak, tilsvar og nye vedtak med klagefrist på. Det er umulig at vi er kommet stort lenger i juni uansett, sier Jan-Erik Sundby.

Les også leder: Mer verdiavgift

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.