Til Tsjekkia med kjærlighet

En gjeng mannfolk fra Bedehuskirken på Bryne bruker sine praktiske ferdigheter til å fremme Guds rike i Tsjekkia.

– Det er en historie som går langt tilbake, 8-10 år. Daniel Chlebek kom på Impuls og ville starte tilsvarende virksomhet i Tsjekkia. Etter hvert har vi blitt mer kjent. Det har vært veldig kjekt å bli kjent med dem og arbeidet deres. Vi har bygd en relasjon over tid, forteller Svein Arne Fasseland til sambåndet.no på telefon fra Tsjekkia.

«Vår» tsjekkiske familie
Han snakker om den tsjekkiske familien Chlebek, som består av Daniel og Kristina og deres sønner Timothy og David. Den familien er blitt «vår» familie for en gruppe menn i den ImF-tilknyttede menigheten Bedehuskirken på Saron, Bryne. Familien driver et misjonsarbeid ikke så langt fra en av Tsjekkias største byer som heter Ostrava. De er ansatt i et evangelisk luthersk kirkesamfunn, men lønna er «verken til å leve eller dø» av, den holder hjulene så vidt i gang. I 2006 startet de byggingen av sitt hjem, men bare tre uker senere fikk de en tro for at Gud ville at de skulle gi sparepengene til en stiftelse som hjelper kristne familier og fellesskap i Tsjekkia som bor i byer hvor det ikke finnes kristne. Det betyr at huset deres ennå ikke er helt ferdig. I en periode bodde familien hos Kristinas foreldre, og senere har de leid noen rom i et hus. Her er det altså at mennene fra Bryne kommer inn.

Romjulstur%20Tsjekkia_Side_06_Bilde_0001

Huset til familien Chlebek. Foto: Privat

Et besøk
Sommeren 2014 ble familien Chlebek inivtert av noen nordmenn til deres hytte i Risør. De kom også på besøk til Bedehuskirken. Der delte de litt av historien om huset. Det sto ferdig utvendig, men ikke innvendig. På en mannsweekend ble historien fortalt, og mennene fikk spørsmål om de kunne tenke seg å hjelpe familien med å få ferdig huset, slik at de kunne flytte inn.

– Femtifem menn samlet inn 65 000 kroner til dette prosjektet, og en måned etterpå var det kommet inn 115 000 kroner og de klarte å flytte inn til jul 2014, oppsummerer Fasseland.

Hus-problem
Men hus-problemet var ikke over med det. Huset hadde ingen innvendige dører, og familien hadde nesten ingen møbler, bare en dobbeltseng som Daniel og Kristina sov på, en madrass som guttene sov på, en hjørnesofa, et gammelt kjøkkenbord de har lånt, og et skap de har arvet.

Så på mannsweekenden i 2015 ble mennene utfordret igjen. Kunne de tenke seg å samle inn penger til møbler og utstyr? Det kunne de. I tillegg ble de sponset av en rekke firma, som Color Line, Grude Bygg og Neumann. Og den 27. desember kjørte 11 voksne menn og fem gutter nedover i Sven Harbos buss til familien Chlebek. De jobbet intenst i to dager, før de vendte nesen nordover igjen.

Romjulstur%20Tsjekkia_Side_25_Bilde_0001

Her monteres det møbler. Foto: Privat

– Da fikk vi gjort alt vi hadde tenkt å gjøre. Vi la gulvlister i hele huset og satte inn seks inne-dører, malte hele andre etasje, pusset et rom i kjelleren og monterte masse møbler som vi hadde kjøpt på Ikea. Vi samlet inn 40 000 kroner til møbler.  Gjennom hele 2015 hadde de bedt om å få ferdig andre etasje så de kunne flytte til sine egne rom der. Den dagen vi reiste, fikk de sine egne rom som de kunne lukke og trekke seg tilbake i. Det var en stor opplevelse, sier Fasseland oppglødd.

Kjelleren
Når han snakker med sambåndet.no, er han altså i Tsjekkia igjen. Murmester Karl Johnny Mageland som pusset det ene rommet i kjelleren i romjula, var nemlig ikke helt fornøyd. Familien Chlebek har en drøm om at kjelleren skal bli brukt i Guds rikes arbeid. Mageland ønsker derfor å gjøre ferdig hele kjelleren. Med seg har han en lærer og fire elever fra byggfag Vg2 på Tryggheim videregående skole. Fasseland er med som reiseleder og hjelper på turen. De skal jobbe tre lange arbeidsdager.

– Vi håper å komme langt på de dagene. Det blir lange dager. Men elevene er ekstremt motiverte. De meldte seg umiddelbart til å være med, og de betaler for turen av egen lomme. Vi har blitt positivt møtt av lærere og rektor på Tryggheim. Medelevene har støttet og samlet inn penger. Det er mye positivt og bra som skjer, og det er veldig gøy, fortsetter Fasseland.

Romjulstur%20Tsjekkia_Side_27_Bilde_0001

Et av soverommene. Foto: Privat

Brukt i Guds rike
– Hva er det som gjør at dere er så tent på akkurat dette prosjektet?

– Etter mannsweekend er det bare blitt slik at dette er blitt vårt prosjekt. Det var historien, det at de har lagt ned livet sitt og gitt tiden, ressursene og pengene for Guds rike, som grep oss. Og her var det noe vi kunne gjøre. Byggmestre og murere kan bli brukt i Guds rike. Jeg kan bruke evnene og gavene mine. Mine gaver er verdifulle. Guds rike vokser i Tsjekkia, og vi får være med på det.

Når det gjelder Guds rike i Tsjekkia, så er landet et av de landene i Europa med færrest kristne, og tsjekkerne er et av Europas mest sekulære folk, særlig i den bøhmiske landsdelen. Ifølge snl.no viste folketellingen 2011 at bare 13,9 % oppga at de tilhørte et trossamfunn. Etter jernteppets fall har den kristne veksten vært minimal. Familien Chlebek har en utfordrende jobb, men Svein Arne Fasseland er optimistisk.

– På turen i romjula fikk vi bekreftelse på bekreftelse på at dette vil Gud. Det var fantastisk å oppleve at alt la seg til rette. Det kommer en gjeng nordmenn for å jobbe på et hus. Det er veldig sterkt for familien selv og for naboer, venner og bekjente, og det får konsekvenser for Guds rike. Huset kan være en hjelp til å tjene på en bedre måte, slår han fast.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.