MOMS: Administrasjonsleder Helge Kleven i ImF oppfordrer enda flere lag og foreninger til å være med i søknaden om momsrefusjon. FOTO: ImF MEDIA ARKIV

Jakter moms-kroner

Lag og foreninger i ImF kan få kompensasjon for moms. Men da må man huske fristen 20. mai – og sørge for å være registrert i Frivillighetsregisteret først.

1,6 milliarder kroner ble i fjor delt ut til lag og foreninger gjennom ordningen med momskompensasjon. Snaue 6 millioner av disse havnet i ImF-relatert sammenheng.

– ImF sentralt fikk 580.000 kroner. Resten ble gitt til kretser, lag og foreninger, sier administrasjonsleder i ImF, Helge Kleven.

I disse dager mottar han skjema og meldinger fra de lag og foreninger i ImF som i år blir en del av søknaden fra ImF. Ordninger ble etablert i 2010, og «formålet med ordningen er å fremme frivillig aktivitet», heter det på regjeringen.no. «Momskompensasjonsordningen skal kompensere for kostnader som frivillige organisasjoner har til merverdiavgift ved kjøp av varer og tjenester etter enkelte fradrag. Det kreves ikke rapportering for bruken av midlene.»

For å gjøre det enkelt for søkerne er det heller ikke krav om dokumentering og framlegging av reelle momsutgifter. Ordningen er «flat» og baserer seg på en fast prosentandel over gitte driftskostnader.

– I fjor hadde vi ca. 70 lag og foreninger som søkte. Jeg tror den lista kunne vært mye lenger, sier Kleven.

Det som er nytt i årets søknadsrunde, er at søkerne må være registrert i Frivillighetsregisteret før de kan søke. For å registrere seg der, må man være registrert i Enhetsregisteret med eget organisasjonsnummer. Har man ikke dette på plass, kreves det noe forarbeid med å etablere vedtekter før registrering.

– Jeg tror ikke dette blir et stort problem, for min erfaring er at de enhetene som er aktuelle søkere, allerede er på plass med vedtekter og organisasjonsnummer, sier Kleven.

Informasjon om ordningen og årets søkning er sendt ut, men dersom noen skulle ha spørsmål eller ikke har mottatt nødvendig informasjon, er Helge Kleven mannen å snakke med.

– Dette er en god ordning som gir våre lag og foreninger gode penger i slutten av året. Vi vil derfor oppfordre flest mulig til å bli en del av ordningen. Dersom spørsmål, er det bare å ta kontakt, sier Helge Kleven, som legger til:

– Send gjerne en epost til momskompensasjon@imf.no, så sender vi utfyllende informasjon og skjema for utfylling.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.