BERGEN: Flere førsteårselever startet på Danielsen videregående skole i år enn i fjor. FOTO: ImF MEDIA ARKIV

Kristne skoler står støtt

KOMMENTAR Det lover godt for kristne skoler at antall førsteårselever ved Danielsen videregående skole øker nettopp i år.

Som sambåndet.no meldte tirsdag 18. august, er det i høst 175 elever som startet på første året (VG1) ved den delvis ImF-eide skolen i Bergen sentrum. Det representerer en økning på nesten 13 prosent sammenlignet med starten av skoleåret 2019/20 (155 VG1-elever). Antall førsteårselever er særlig viktig fordi det gir et naturlig rekrutteringsgrunnlag for VG2 og VG3.

Rektor Birger Danielsen understreker at «ett år er ikke en trend», og at det har gått både opp og ned de siste fem årene. Går man ti år tilbake i tid, var ca. 180 VG1-elever vanlig.

Mediestorm

Likevel er det ikke i hvilket som helst år at tallene peker oppover sammenlignet med fjoråret. I desember 2019 og januar 2020 var Danielsen videregående skole gjenstand for en mediestorm fra Bergensavisen, en nummer to-avis i Vestlandets hovedstad med ca. 24.000 abonnenter. Store nyhetsoppslag og meningsbærende artikler framstilte verdigrunnlaget til Danielsen-skolene på en svært negativ måte, særlig det klassisk kristne synet på at ekteskapet er mellom én mann og én kvinne.

«Homofile lærere er uønsket», lød den første overskriften, som også var hovedoppslag på førstesiden. De resterende artiklene og kommentarene hadde en «dramaturgi» der det åpenbare målet var å få lokale og nasjonale politikere til å stemple ekteskapssynet som skadelig og ulovlig, og at skolene i neste omgang skulle miste offentlig støtte. Dette lyktes man dårlig med fra sentralt hold ettersom Danielsen-skolenes verdigrunnlag er grunnlagt på menneskerettighetene og internasjonale konvensjoner som Norge er forpliktet på. Avisen lette også opp tidligere elever som man oppfattet hadde noe negativt å si om skolen.

Valg

Alt dette skjedde altså i en tid der mange skoleelever og deres foreldre skulle ta valget fram mot 1. mars om hvilken videregående skole man skulle satse på. I tillegg – og tilsynelatende uavhengig av skriveriene i Bergen – brøt det i januar og februar løs en lignende mediestorm i forbindelse med ImF-eide Sjøholt folkehøgskole på Sunnmøre. Vinklingene og «dramaturgien» fra lokale og regionale medier på Sunnmøre og Nordmøre var til forveksling lik, og her grep også riksdekkende medier tak i saken i beste sendetid. Svaret fra kulturministeren på et spørsmål fra en stortingsrepresentant, bekreftet at det verdigrunnlag og praksis blant annet Danielsen-skolene har, er i tråd med lovverket. 

Jeg velger å tro at dette vitner om elever og foreldre som er bevisst på hva de vil, og at de klarer å skille klinten fra hveten når det gjelder offentlig omtale som har en tydelig agenda

Man skulle kanskje tro at alt dette hadde påvirket søkningen til skoleåret 2020/21 negativt, men når det gjelder de videregående skolene som har ImF inne på eiersiden, virker det altså ikke slik. Elevtallet ved KVS Lyngdal og Framnes kristne vidaregåande skule er grovt sett stabilt sammenlignet med fjoråret. At KVS Bygland ikke nådde måltallet på 60 elever er mest sannsynlig også upåvirket av medieoppmerksomheten i Vestland og Møre og Romsdal. Ved Danielsen videregående skole har det i tillegg også vært god søkning til utlyste lærerstillinger foran dette skoleåret.

Jeg velger å tro at dette vitner om elever og foreldre som er bevisst på hva de vil, og at de klarer å skille klinten fra hveten når det gjelder offentlig omtale som har en tydelig agenda. Det er et tegn på at kristne skoler med et klassisk kristent verdigrunnlag har en grunnfestet plass både i folks bevissthet og som en naturlig del av det samlede undervisningstilbudet. Selv om en slik bekreftelse ikke nødvendigvis kommer overraskende, er det grunn til å glede seg over den.

Les også: Ekteskap på skolebenken.            

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.