BERGEN: Danielsen videregående skole og Danielsen intensivgymnas ligger i samme veikryss i Bergen sentrum. FOTO: SAMBÅNDET ARKIV

To skoler får felles ledelse

Danielsen videregående skole og Danielsen intensivgymnas i Bergen sentrum skal ha et tettere samarbeid framover for å utnytte ressursene bedre.

– Vi har hatt nedgang i elevtall på begge skolene de siste årene og er nødt til å tenke på hvordan pengene best mulig skal komme elevene til gode, sier daglig leder Asle Ystebø i Egill Danielsen Stiftelse (EDS) til Sambåndet. 

Skolene ligger i samme veikryss i Nygaten i Bergen sentrum, atskilt av et gangfelt, noe EDS nå i større grad ønsker å utnytte. 

– Fra neste skoleår vil vi samlokalisere lærerne og dermed få et større fagmiljø og økt kollegasamarbeid. Vi vil også lage en felles ledergruppe med felles rektor og se bruken av ressursene mer under ett. Dette er både for å effektivisere driften nå og rigge oss for vekst og utvikling fremover, utdyper Ystebø.  

Mange bygg

EDS-lederen understreker at de forholder seg nøye til at ressursene skal følge elevene. 

– Til sammen har vi mange bygg i Bergen sentrum, og vi tror dette vil hjelpe oss til en best mulig ressursbruk med tanke på lederressurser, bygninger og mulige fellesfunksjoner. Vi vil drive mest mulig effektivt i ledelse og administrasjon for å kunne prioritere tilbudet til elevene, sier Ystebø. 

EDS vil beholde begge byggene. – Det er for tidlig å si om det blir ledig kapasitet totalt sett. Ved å kunne se helhetlig på byggene har vi mulighet for å forvalte dem til elevens beste, sier Ystebø. 

Søkere

Våren 2023 var det uvanlig lave søkertall til Danielsen videregående skole (VGS), og det satte i gang en prosess. 

– Vi har jobbet med ulike løsninger siden da. Danielsen-skolene har over 700 godkjente studieplasser på videregående i Bergen sentrum, og vi tror et tettere samarbeid mellom de to skolene kan hjelpe oss til å legge en langsiktig strategi for et godt elevtilbud for fleste mulig, framholder Ystebø.  

INTENSIVGYMNAS: Det blir totalt sett færre ledere når to Danielsen-skoler i Bergen sentrum skal samarbeide. FOTO: Danielsen Skoler

Færre ledere

Samarbeidstiltaket er vokst fram på bakgrunn av analyser gjort i dialog mellom skolene og skolestyret. – Rektorenes stemmer har vært vesentlig for at det er denne samarbeidsmodellen vi nå går for. Alle detaljene i prosessen er ikke ferdig, sier Ystebø. 

Den daglige lederen er likevel klar på at det blir færre ansatte i den samlede ledergruppen enn det er i dagens to. – Vi har vært tydelige på at vi må drive effektivt i ledelsen. Det er for tidlig å si omfanget av eventuell nedbemanning i skolene totalt sett, det vil blant annet lærerbehovet avgjøre. Samarbeidet gjør at vi kan se mulighetene bedre og dermed rigge oss for framtidig vekst, sier Ystebø. 

– Kjempejobb

Mens søkertallet til intensivgymnaset ikke blir klart før nærmere skolestart til høsten, er det klart at Danielsen VGS har betydelig flere søkere til VG1 for skoleåret 2024/25 enn for inneværende skoleår. 

– Det er gjort en kjempejobb med å utvikle det pedagogiske tilbudet, framholder daglig leder Asle Ystebø i Egill Danielsen Stiftelse.

Artikkelen ble først publisert i Sambåndet nr. 03/24, som kom ut 13. mars.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.