LYNGDAL: Det kan nå komme krav om å dele inn campingplasser som Lyngdal bibelcamp, i atskilte områder. FOTO: PETTER OLSEN
Vil stykke opp campingplasser
I en ny høring foreslår Kommunal- og moderniseringsdepartementet å dele opp campingplasser i parseller med branngater imellom.
Med utgangspunkt i at ImF eier Lyngdal bibelcamp (LBC), har Sambåndet fulgt den mangeårige saken om avstandskrav på campingplasser. Våren 2019 ble det sendt på høring et forslag som innebar en sikkerhetsavstand mellom campingenheter på fire meter, én meter mer enn det som lenge har vært praksis.
Lave bygg
Mange campingvogner har i dag såkalte isolerte fortelt eller «spikertelt». Disse kommer inn under reglene i plan- og bygningsloven om lave bygg, som det helt siden 1960-tallet har vært krav om en minimumsavstand på åtte meter imellom. Unntaket er dersom det er iverksatt tiltak for å hindre brann. Høsten 2013 valgte eksempelvis Brannvesenet Sør IKS å sette dette på spissen, noe som førte til en saksbehandling i departementer og direktorater som altså ennå ikke er avsluttet. Våren 2019 leverte LBC sammen med 20 andre campingplasser høringssvar der de blant annet påpekte at en påtvungen flytting av veier, vann, strøm og avløp ville kunne få «uoverkommelige» økonomiske konsekvenser.
Høringsnotatet inneholdt også andre ting som vakte reaksjoner, deriblant et forslag til maksimal høyde på en campingenhet på 3,5 meter. Fagfolk innen campingbransjen mente at måten høyden skulle regnes ut på (fra laveste punkt mot bakken til høyeste punkt på f.eks. campingvogna), ville gjøre det umulig å oppfylle kravet. I juni 2019 besluttet Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) å utsette innføringen av nytt regelverk på ubestemt tid i påvente av ytterligere utredning.
Ny høring
4.november 2020 ble så altså nytt høringsnotat sendt ut, hvor det står at dette er «en oppfølging» av høringen fra året før. KMD foreslår å innføre en hjemmel i plan- og bygningsloven til å vedta en forskrift om inndeling av campingplasser i parseller eller avgrensede arealer med et gitt antall campingenheter eller vognplasser. Området mellom to parseller skal utgjøre en branngate, og her kan det ikke plasseres biler eller andre ting som kan hindre brannvesenet i å ta seg fram. Hensikten er å hindre at en brann i én parsell sprer seg til andre deler av campingplassen.
I februar 2019 kunne Sambåndet bringe nyheten om at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, underlagt Justisdepartementet, fortsatt ønsket å beholde kravet om åtte meters avstand mellom «spikertelt», mens Direktoratet for byggkvalitet, underlagt KMD, ville gå for fire meter. Etter at høringsnotatet i 2019 ble sendt ut, har en rekke dokumenter i saken blitt unntatt offentlighet. I det nye høringsnotatet skriver KMD at begge de to direktoratene «har påpekt at forskriftsfesting av parsellkrav på campingplasser er en forutsetning for å lempe dagens avstandskrav på åtte meter mellom lave byggverk som spikertelt, villavogner og lignende, til fire meter».
Krav
Sambåndet har fått innsyn i et brev fra KMD til Direktoratet for byggkvalitet (DIBK) datert 30. november 2020, der DIBK får i oppdrag å utrede «hvilke krav til parsellinndeling og etablering av branngater som skal stilles i forskriften». Det gjelder blant annet størrelsen på parsellene og avstanden mellom dem. Disse kravene skal «virke sammen med avstandskravene på fire meter» som var på høring i 2019. Veiledningen til Byggteknisk forskrift (Tek17) anbefaler i dag parseller med et grunnareal på 1200 kvadratmeter og en avstand på minimum åtte meter imellom, men KMD understreker at DIBK ikke uten videre kan legge dette til grunn for arbeidet.
I høringsnotatet står det at forskriftsbestemmelsene «vil gjelde for nye tiltak». DIBK skal også utrede konsekvensene av forslaget om parsellinndeling for alle berørte parter, særlig for næringslivet. Som Sambåndet har skrevet, fikk KMD i 2019 påpakning fra Regelrådet om at spørsmålet om tilbakevirkende kraft ikke var vurdert i høringsnotatet. Dette pålegges DIBK nå også å drøfte. Fristen er 2. april i år.
Svært få campingplasser har denne gang valgt å sende inn høringssvar, og det har heller ikke Lyngdal bibelcamp gjort.
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!