SIKKERHET: Lyngdal bibelcamp jobber nå med å tilpasse seg strengere krav til brannsikring fra nyttår. FOTO: SAMBÅNDET ARKIV

Måler opp campingplassen

Lyngdal bibelcamp gjør nå et arbeid for sikre at man ikke mister campingtomter som følge av nye og strengere avstandskrav fra 1. januar 2022.

I januarnummeret skrev Sambåndet om en høring der regjeringen foreslo å dele opp campingplasser i parseller (se faktaboks). Området mellom parseller, og mot områdene utenfor campingplassen, skal utgjøre branngater. Hensikten er å hindre brannspredning fra ett område på campingplassen til et annet.

Vedtatt

26. mars ble et lovforslag – proposisjon – om dette sendt til Stortinget, og 28. mai ble lovforslaget enstemmig vedtatt. Det skal nå utformes en forskrift. Detaljene kan komme allerede i sommer, og det vil da bli ny høring. De nye reglene skal etter planen tre i kraft 1. januar 2022.

Dette er slutten på en sak som startet høsten 2013 og som Sambåndet har fulgt tett med bakgrunn i at ImF eier Lyngdal bibelcamp (LBC). I tillegg til inndeling av campingplassen i parseller skal avstanden mellom de enkelte tomtene i hver parsell økes fra dagens tre til fire meter. Avstandskravet var på høring i 2019.

Nye tiltak

Det er avklart at utvidet avstand gjelder for nye tiltak. Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) definerer nye tiltak som utvidelse av campingplassen med nye plasser, legging av ny infrastruktur (vann, avløp, strøm) og utskiftning av eksisterende. Gjøres det endringer bare på en del av campingplassen, vil de nye reglene bare gjelde for den delen.

Mindre endringer vil ikke være omfattet. Det gjelder utskiftning av campingvogn på en plass eller bytte av eier/leietaker, når vognen tas ut midlertidig eller ved bygging av ny platting eller reparasjoner.

Regelendringene skal altså ikke ha tilbakevirkende kraft. Det innebærer at vogner med spikertelt eller isolerte fortelt som er plassert med tre meters avstand med tillatelse fra kommunen, fortsatt kan bli stående slik de gjør i dag.

Tomter

BOOKING: I år må også campinggjester med campingvogn, bobil eller telt booke plass på forhånd. Gjestene velger f.eks. tomt J 12 på de dager de ønsker, og får opp den prisen som gjelder. ILLUSTRASJON: LYNGDAL BIBELCAMP

LBC har per i dag 36 drop inn-plasser og 50 helårsplasser. Innen 1. januar vil resterende plasser på området som kalles camping vest, bli målt opp utfra tremeterskravet. Dersom dette ikke blir gjort innen nyttår, ville campingplassen stått igjen med ca. ti færre tomter. Det bekrefter arrangementsansvarlig i KVS Drift, Mats Alvheim, som også er driftsansvarlig for LBC, overfor Sambåndet. Målet er å komme opp i 50 drop inn-plasser i tillegg til de 50 som er helårs.

Statssekretær Heidi K. Nakken i KMD opplyste på et webinar 14. april at de enkelte kommunene også kan gi «etterfølgende tillatelse til en eksisterende plassering», altså før 1. januar 2022, «hvis den finner det forsvarlig».  

Sesong

Mats Alvheim opplyser at det er gjennomført befaring med Lyngdal kommune og brannvesenet. Foreløpig tilbakemelding er at LBC er godt innenfor dagens regelverk med tre meter mellom vognene. LBC er likevel blitt oppfordret til å søke kommunen og godkjenning. En brannkonsulent er i den forbindelse i gang med å lage en rapport.

– LBC ønsker å framstå mer som en campingplass og ikke bare en bibelcamp. Det betyr at vi ønsker å utvide sesongen i begge ender av de fire ukene med bibelcamp, sier Alvheim.

Eksempelvis vil det være helgevakt på campingen fra påske til høstferien, men butikken vil ikke være åpen hele den perioden. Allerede i dag er det også mulig å bruke plassen som bobilparkering for kortere opphold.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.