ROGNE: En avdeling av tidligere Voss vidaregåande skule er aktuell som lokale for Danielsen ungdomsskole Voss. FOTO: SAMBÅNDET ARKIV

Ny godkjenning for friskole på Voss: – Retorikk har skapt usikkerhet

OPPDATERT Egill Danielsen Stiftelse har nå nye tre år på seg til å få etablert en kristen friskole på Voss.

Som sambåndet.no skrev 21. mars i fjor, måtte Egill Danielsen Stiftelse (EDS) sende ny søknad om godkjenning av Danielsen ungdomsskole Voss (DUV). Grunnen var at de ikke fikk godkjent noe skolebygg innen oppstartsfristen på tre år, det vil si seinest høsten 2022.

I brev av 2. februar i år godkjenner Utdanningsdirektoratet (Udir) den fornyede søknaden. Ny treårsfrist for oppstart løper fra høsten 2023. Innen den tid må det aktuelle skoleanlegget være godkjent av Statsforvaltaren i Vestland.

Motstand

Godkjenningen fra Udir gjelder for inntil 90 elever på 8.-10. trinn. Det er i tråd med den opprinnelige godkjenningen, selv om EDS da søkte om inntil 180 elever.

Voss herad stilte seg begge gangene negativ til etablering av det som ville blitt den første friskolen i kommunen. Begrunnelsen andre gang var at også 90 elever i friskole kunne ha negativ innvirkning på økonomien og skolestrukturen på Voss.

– Skal kunne håndtere

Udir viser i sin vurdering til Voss herads egen uttalelse om at friskolen vil være et positivt supplement som kan gi nytenkning og et større pedagogisk mangfold i kommunen. Udir mener også at det er først dersom elevtallet ved friskolen overstiger 180 at det vil får store konsekvenser for den offentlige skolestrukturen.

– Så vidt direktoratet kan vurdere, vil potensielt 90 elever ved en privatskole (Sambåndet bruker fortsatt begrepet «friskole», red.anm.) være innenfor det en kommune på Voss herads størrelse skal kunne håndtere. Vi vurderer at de strukturmessige endringene kommunen må gjøre, ikke er så omfattende at det utgjør negative konsekvenser som tilsier at godkjenning ikke bør gis, konkluderer Udir.

Skolebygg

EDS opplyser at de helt siden 2017 har hatt kontakt med foreldregrupper som ønsker å få etablert en kristen friskole på Voss. Disse har nå organisert seg i en interessegruppe med representanter fra flere ulike forsamlinger på Voss. Det er nå 40 familier med barn i grunnskolealder som har gitt uttrykk for ønske om at barna skal gå på en kristen friskole på Voss.

Det er godkjenning av et skolebygg som nå gjenstår. Til nå har minst seks bygg vært vurdert. Til tross for at fire av disse har vært brukt av tidligere Voss vidaregåande skule, har det ikke vært mulig å komme til enighet med Voss herad. I den siste søknaden til Udir er det tidligere Voss vidaregåande skule avdeling Rogne som er trukket fram av EDS.

Retorikk

Daglig leder Asle Ystebø i Egill Danielsen Stiftelse (EDS) påpeker at den nye godkjenningen er kommet etter samme lov som sist. Forslaget fra Støre-regjeringen om å gi lokale myndigheter en form for vetorett, er akkurat nå på høring og ikke behandlet i Stortinget.

– Retorikken fra kunnskapsministeren skaper likevel en usikkerhet på hele friskolefeltet, og derfor har vi ikke tatt noe for gitt. Vi er glade for den utvidelsen av godkjenningen som vi nå har fått, sier Ystebø til sambåndet.no.

På grunn av usikkerheten har EDS avventet ytterligere arbeid med skolebygg til godkjennelsen fra Udir nå er på plass.

– Rogne er et bygg vi må få avklart om er aktuelt, bekrefter Asle Ystebø.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.