DOM: Påtalemyndigheten tapte ankesaken mot den finske riksdagspolitikeren Päivi Räsänen.

Päivi Räsänen frikjent for andre gang

Den kristne riksdagspolitikeren Päivi Räsänen er i Helsingfors lagmannsrett frikjent for anklagen om hatprat mot homofile.

Dommen i ankesaken var enstemmig og i tråd med dommen fra tingretten.

– Det finnes ikke grunnlag i bevisene til å endre vurderingene som tingretten gjorde, heter det i dommen fra lagmannsretten.

Det kommer fram i en pressemelding fra organisasjonen ADF International, som har støttet Räsänen i rettsprosessen. Dagen var først ut med nyheten i Norge.

Agitasjon

Den tidligere innenriksministeren i Finland var tiltalt for agitasjon mot en minoritetsgruppe, i dette tilfellet homofile (se faktaboks nederst). Hun ble blant frifunnet i Helsingfors tingrett 30. mars i fjor. Og ankedomstolen har nå altså opprettholdt den avgjørelsen. Den evangelisk-lutherske misjonsstiftelsen i Finland ble også tiltalt, ved biskop Juhana Pohjula, for å ha publisert heftet som er nevnt i tiltalebeslutningen (se faktaboks). Også biskopen ble frifunnet begge ganger.

Aktor i begge rettssakene, statsadvokat Anu Mantila, har nå fram til 15. januar til å avgjøre om påtalemyndigheten ønsker å anke saken til Høyesterett. Det anses som sannsynlig at statsadvokaten kommer til å gjøre det, og at Høyesterett i så fall også kommer til å ta saken.

Lettet

– Jeg er dypt lettet. Lagmannsretten har helt og fullt stilt seg bak og opprettholdt avgjørelsen fra tingretten, som anerkjente enhvers rett til ytringsfrihet, uttaler Räsänen i pressemeldingen.

Politikeren med lengst fartstid i det finske parlamentet, konstaterer at retten mener det ikke er en kriminell handling å tvitre et bibelvers eller å engasjere seg i offentlig debatt ut fra et kristent perspektiv.

– Rettsforfølgingen av at jeg har gitt uttrykk for mine meninger, har resultert i fire svært vanskelige år , men mitt håp er at dommen får presedens som beskytter av menneskerettigheten til frie ytringer. Jeg håper inderlig at andre uskyldige mennesker vil bli spart for den samme prøvelsen bare for å gi uttrykk for sin overbevisning, sier Räsänen.

Blasfemi

Aktor uttalte i ankerettsaken at «man kan sitere Bibelen, men at det er Räsänens tolkning av, og meninger om, bibelversene som er kriminelle».

Leder av ADF International, Paul Coleman, mener at aktors utspørring av den kristne politikeren lignet på «kjetter-sakene fra middelalderen».

– Det ble antydet at Räsänen hadde begått blasfemi mot dagens dominerende samfunnssyn, sier Colaman.

Fornærmende

Aktor argumenterte med at Räsänen burde ha visst at hennes ord kunne være fornærmende overfor enkeltmennesker, og at hun derfor skulle ha unnlatt å gi uttrykk for synspunktene sine. «Poenget er ikke om det er sant eller ikke, men at det er fornærmende», hevdet aktor.

Bibeltolkning

Forsvaret viste til at Räsänens bruk av ordet «synd» i den aktuelle Twitter-meldingen, som aktoratet påsto var «fornærmende» og derfor ulovlig, var sitert direkte fra Bibelen, og at enhver dom som fordømte slik ordbruk, ville fordømme Bibelen selv.

Les mer: Kristendommen på tiltalebenken.

Tingretten uttalte at det måtte en overstyrende samfunnsmessig grunn til å begrense ytringsfriheten, og at retten ikke fant noen slik grunn i dette tilfellet. «Det er ikke opp til tingretten å tolke bibelske begreper», konstaterte tingretten – noe altså lagmannsretten var enig i.

Tiltalen

  • Tiltalebeslutningen mot Päivi Räsänen tre anklagepunkter, med en strafferamme bøter eller fengsel i maksimalt to år.
  • Det første punktet gjelder en traktat den kristne riksdagspolitikeren skrev i 2004 og som hadde tittelen «Til mann og kvinne skapte han dem – homoseksuelle forhold utfordrer den kristne forståelsen av menneskeheten» (fritt oversatt). Utgiveren av traktaten, Den evangelisk-lutherske misjonsstiftelsen i Finland, er også tiltalt, ved biskop Juhana Pohjula.
  • Det andre anklagepunktet gjelder en tweet som ble publisert 17. juni 2019 som, i tillegg til Twitter, ble publisert på Facebook og Instagram. I denne mikrobloggen satte hun spørsmålstegn ved Den evangelisk-lutherske kirkes tilslutning til Helsinki Pride i 2019. Hun illustrerte teksten med et bilde fra Bibelen, oppslått på Rom 1,24-27.
  • Den tredje anklagen gjelder synspunkter som politikeren la fram i et radio-program på Finlands utgave av NRK om temaet «Hva ville Jesus ha tenkt om homoseksuelle?»
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.