AWANA: – Gleden ved å samle så mange organisasjoner og kirkesamfunn, er spesiell for Awana, sier daglig leder Lars Dale. Bildet er fra ImFs lederkonferanse i november 2023. I bakgrunnen Aud Karin Kjølvik Ringvoll. FOTO: PETTER OLSEN  

Disippel for en tid som denne

Awana DNA-konferansen 27. januar vil handle om disippelgjøring og hva som betyr noe når gjelder å skape varig tro i dagens barn og unge.

– Det er fantastisk å oppleve å samle mange barne- og ungdomsledere. Gleden ved å samle så mange organisasjoner og kirkesamfunn, er spesiell for Awana. Det sier daglig leder for Awana, Norge, Lars Dale, til Sambåndet.

Påmeldingsfristen til konferansen for 2024 går ut fredag kveld, 19. januar. Antall deltakere nærmer seg 200.

Støtte
Awana Norge eies av ImF med ImF-Ung som en av flere partnerorganisasjoner. For at så mange som mulig av ledere i lokallag innmeldt i ImF-Ung skal kunne delta på konferansen, har ImF-Ung en ordning hvor en kan søke om å få sponset kursbilletter. Lag som allerede er medlemmer av Awana, kan sponses inntil fem personer, mens lag som ikke er medlem i Awana, sponses inntil ti personer. De som vil søke om støtte, melder seg på konferansen innen fristen 19. januar – legger ut for billettene selv og søker om støtte i ettertid, innen 9. februar 2024.

Program
Temaet for konferansen er «For en tid som denne», og det vil handler om disippelgjøring for den tiden vi lever i. Det blir besøk fra Awana internasjonalt ved Mike Handler (Chief Information Officer), som blant annet vil løfte frem betydningen av å kjempe for familiene. Daniel Sæbjørnsen, pastor i Passion, er en annen foredragsholder, og han vil snakke om hvordan formidle evangeliet i et språk som barn og unge kan forstå.

Disippelgjøring
– Hvorfor handler det om disippelgjøring? 

– Awana ønsker å arbeide strategisk klokt. Mange opplever at de unge forsvinner ut fra kirken når de fyller 19 år, og forskning viser at 50–70% forsvinner ut når de fyller 19 år. Derfor er det viktig med disippelgjøring. Vi har et mål om de unge skal eie sin egen tro når de fyller 19 år, og at den troen skal være mobil og slitesterk, sier Dale. 

Det er noe av det Andreas Bjørntvedt, pastor i Fredheim Arena, forsker på. På Awana DNA-konferansen vil han dele funn fra sin pågående forskning: «Hvem betyr noe for etablering av tro, og hva kjennetegner dem?»

Mobil og slitesterk
– Hva vil det si at barn og unge skal eie sin egen tro og at troen skal være mobil og slitesterk? 

– Å eie sin egen tro vil si at dette er min tro, ikke mammas og pappas tro. I gamle dager snakket vi om «personlig kristen». «Mobil» vil si at når de flytter hjemmefra til et annet sted, tar de med seg troen dit de flytter. Troen er ikke avhengige av menigheten hjemme. «Slitesterk tro» innebærer at de er trygge i troen, og at de har lært seg trosforsvar og å stå på troen i møte med en kultur som kan være utfordrende. 

– Hva er målet med konferansen? 

– Det er å sette mot i hverandre og gi nyttige verktøy til å arbeide klokt inn mot barn og unge, og at alle får en berøring av Gud til den tjenesten de står i, svarer daglig leder Lars Dale i Awana Norge.

KARMØY: Maria Nordstrand kan fortelle at opptil 400 barn og unge er innom Åkra bedehusforsamling i løpet av en uke. FOTO: PRIVAT

 

Karmøy

Åkra bedehusforsamling startet opp med trosopplæringsopplegget Awana høsten 2023 og blir godt representert på Awana DNA-konferansen 2024. 

Maria Nordstrand som er kontaktperson for barne- og ungdomsarbeidet i Åkra bedehusforsamling på Karmøy, var første gang på Awana DNA-konferanse i januar i fjor. Hun var da sammen med åtte andre fra forsamlingen. 

– Vi syntes det var helt fantastisk at Awana har laget ferdig et undervisningsopplegg og med bøker som de har tilgjengelig, og at det legger vekt på tro i hjemmet. Det er en hjelp til å gi Jesus til barna, sier Nordstrand til Sambåndet.

Grundig
I fjor høst startet forsamlingen opp med Awana for de ulike aldersgruppene fra de minste og opp til ungdom. 

– Vi ønsket å satse på tro i hjemmet, så det å ha et opplegg for trosopplæring fra liten og opp til ungdom som Awana har, var midt i blinken for vår forsamling. Vi fikk også god opplæring og starthjelp fra Awana-ledelsen før oppstart. 

Ifølge Nordstrand er det opptil 400 barn og unge innom i løpet av uken i forsamlingen.

– Det er helt fantastisk å få en så grundig gjennomgang av den kristne troen for de ulike aldersgruppene, som Awana gir, synes Nordstrand.

Kan tilpasses
– Hvordan har det fungert så langt? 

– Opplevelsen er at det er godt med de ferdige oppleggene som vi kan hente andaktene ut fra og tilpasse. Jeg er en av dem som har andakt når det er undervisning, og det er flott at samtidig som det er ferdig opplegg, kan du også tilpasse det og gjøre det litt personlig, fremhever Nordstrand. 

Forsamlingen samarbeider med fire menigheter på Karmøy om konfirmantarbeidet, og i arbeidet bruker de Awanas konfirmantopplegg «Smak og se».

Ledere
– Hvordan er det med ledere for de ulike aldersgruppene? 

Vi er heldige, for vi har en del ledere i hver aldersgruppe. Så må vi jo organisere med grupper på ulikt vis alt etter størrelsen på barnegruppa, men vi tilpasser det litt. I konfirmantarbeidet er vi over 15 ledere, og det er til sammen 37 konfirmanter på tvers av menighetene som møtes til undervisningskveldene.

Forventninger
Nordstrand skal på Awana DNA-konferansen neste helg. Der vil Åkra bedehusforsamling bli godt representert med hele 14 personer. 

– Hva slags forventninger har du til konferansen? 

Det er å bli inspirert og få enda mer giv for det som vi har startet, og så gleder vi oss til å møte andre som brenner for barn og ungdom, sier Maria Nordstrand. 

En versjon av denne artikkelen ble først publisert i Sambåndet nr. 8/23, som kom ut like før jul.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.