JUBILEUM: 27. juni 2024 er det 60 år siden leirstedet Ognatun åpnet dørene. FOTO: PETTER OLSEN

Et sted for modning og utrustning i 60 år

For 60 år siden fikk ImF Rogaland en tomt på Ogna gratis av grunneier for å bygge leirsted, et sted for å samle barn og unge til bibelopplæring og aktiviteter.

Den siste uken i mai skal ImF Rogaland feire 60-årsdagen til kretsens leirsted, Ognatun. Leirstedet åpnet den 27. juni 1964. De fleste av leirstedene til kretsene i  Indremisjonsforbundet (ImF) er bygd i løpet av 60-tallet. Brusdalsheimen ble bygd i 1960, Kvinatun ble bygd samme år som Ognatun, Raknestunet kom 1965, Brandøy i 1966 og Fjell-Ly i 1967.

– Før byggingen av leirsted på 60-tallet reiste man rundt til ulike bygder og leide lokaler for å ha leir. Nå så man et behov for å ha et eget leirsted, og at det kunne være tjenlig i arbeidet, forklarer fungerende kretsleder Terje Slettebø i ImF Rogaland til sambåndet.no.

Kretsen så på tomt til leirsted. Så fikk de en tomt på Ogna, nord for Sirevåg. Den fikk de gratis av grunneier.

– Et eventyr
– Hvordan har utviklingen for Ognatun vært disse 60 årene?

– Utviklingen har vært som et eventyr, sier Slettebø og tenker da først på den bygningsmessige utviklingen.

– Vi har bygd nye bygg og pusset opp de eldste, sånn at vi nå står veldig godt rustet med en stor og tjenlig bygningsmasse. Den er vi veldig takknemlige for, og vi er takknemlige for den store dugnadsånden som misjonsfolket har vist.

Slettebø uttrykker også takknemlighet overfor vertskommunen Hå, som han beskriver som en velvillig kommune som har støttet leirstedet.

UTVIKLING: Det øverste bygget er del av den bygningsmessige utviklingen på Ognatun. FOTO: PETTER OLSEN

Arbeidsredskap
– Når det gjelder programmet, så startet det med bibelsamling og møte og aktiviteter av ulike slag. Det er konseptet, og det fungerte 1964, og det fungerer i 2024. Det har vært et flott arbeidsredskap som har nådd barn og unge med evangeliet i 60 år, fastslår Slettebø.

Men også når det gjelder aktiviteter, har det vært endringer. Det har kommet mer utleie av Ognatun til forsamlingsweekender, konfirmasjoner, bryllup og feiring av runde dager. De siste to-tre årene har skoler hatt leirskole, og vår og høst er det en del skoleturer.

– Jeg synes det er kjekt når folk vil bruke plassen og vi er glade for det, sier Slettebø.

Modning
– Hvilken betydning har Ognatun hatt?

– Det har betydd veldig mye. Det er det ikke tvil om. Når vi snakker med folk, så er det mange som sier: «Vi var på leir i barndommen og ungdommen.» Det er mange som har fått hjelp til å ta et bevisst valg om å følge Jesus og å modnes som kristne gjennom leirarbeidet.

Videre nevner Slettebø alle de som har vært med som ledere på leir.

– Det er utrolig mange som har fått modnes i tjeneste gjennom leirarbeidet. Det er også en viktig side av leirarbeidet at lederne får lederutvikling og bli utrustet og opplært til videre tjeneste i livet.

I jubileumsuken blir det Ognatunkafé, jubileumsfest, åpen dag og markedsdag og søndagsbuffét med jubileumskake.

KVINESDAL: Kvinatun på Kvinlog er også 60 år i år. Det eies av ImF Sør. FOTO: PETTER OLSEN

Kvinatun
Kretsleder Ragnar Ringvoll i ImF Sør opplyser til sambåndet.no at de vil markere at Kvinatun er 60 år med familiedag siste søndag i mai og juleavslutning første fredag i desember.

– Vi kjenner på en veldig takknemlighet for alle foreldre som sender ungene på leir, og vi er veldig glade for å få lov å få stå i denne sammenhengen. Jeg tror at det har en viktig funksjon i arbeidet vårt å ha en leirplass og en misjonssenter som Ognatun har blitt, sier Terje Slettebø i ImF Rogaland.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.