Lærer krisehåndtering

En tidligere politimann har laget beredskapsplaner for Si-Reiser som del av ny mal for reiselederkurs.

– Vi håper at vi skal få gjennomført kurset før påske, og vi inviterer både nåværende og potensielle reiseledere, sier daglig leder Aud Kindervåg Halsne i misjonseide Si-Reiser til Sambåndet.

Kvalitet

Det er tidligere politiinspektør, nå pensjonist, Ragnar Ringvoll i Kristiansand som har utarbeidet malen på oppdrag fra landets største operatør innen kristne feriereiser.

– Det dreier seg om kvaliteten på tjenestene våre, sier Halsne.

Si-Reiser gjennomførte også tidlig på 90-tallet et kurs for reiseledere, og reiselederne har allerede en perm som inneholder prosedyrer for ulike situasjoner. Reiseselskapet har i tillegg en egen HMS-plan i tråd med lovverket.

– Men vi ønsker å si noe om hvordan våre reiseledere skal møte mennesker, og hvordan de skal takle en krise, sier Halsne.

Prosedyrer

De ansatte i Si-Reiser har allerede vært gjennom et kurs på halvannen dag i de nye prosedyrene som Ragnar Ringvoll har laget.

– Da ble det lagt vekt på å bli kjent med sider av seg selv og hvordan vi som mennesker reagerer på en krise. Noe av poenget er å bruke personer på det de er god på, sier Halsne.

De skriftlige prosedyrene handler om viktige roller og oppgaver og om hvem som skal gjøre hva. For eksempel hvem som skal uttale seg til mediene og hvordan man oppretter et sekretariat slik at folk kan ringe dersom noe har skjedd.

Ulykker

Spesielt to ulykker i løpet av fjoråret har ifølge Halsne aktualisert beredskapsplanleggingen. I Kenya i februar omkom to elever fra Valdres Folkehøgskole, og i juli omkom tre mennesker i en ulykke med en sveitsisk turistbuss i Nord-Trøndelag.

– I ulykken med den sveitsiske bussen viste det seg blant annet at det var viktig å ha folk som kunne turistenes morsmål. Vi håper jo at vi aldri får bruk for disse prosedyrene, men vi må uansett tenke gjennom hvordan vi skal håndtere det på best mulig måte dersom ting skjer, sier Aud Kindervåg Halsne.

Si-Reiser har også en avtale å kunne bruke Sjømannskirken dersom det skulle skje noe på steder der de er representert.

Forberedt

Normalt er det en taler og en reiseleder som følger turgruppene til Si-Reiser. Og begge to må være forberedt på å trø til med oppgaver utenom det vanlige.

– Det hender for eksempel at reiselederen må følge noen på sykehus eller trøste noen som mottar triste beskjeder, og vi har også opplevd dødsfall, sier Halsne.

Beredskapsplanene er i størst mulig grad standardisert, men noen få ting gjelder særskilt for enkeltland.

– Vi er svært glad for den jobben Ragnar Ringvoll, med den erfaring han har, har gjort for oss, sier Aud Kindervåg Halsne.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.