KRETSLEDER: Arild Ove Halås bekrefter at alternativet til reduserte stillinger var oppsigelser. Foto: Privat

Nordmøre og Romsdal kutter

Gaveøkning som var forutsatt å vare i fem år, tørket inn etter ett. Nå skjærer Nordmøre og Romsdal Indremisjon (NRI) i stillingene.

Ved utgangen av september måned i år hadde NRI et driftsunderskudd på 959.000 kroner, og kretsleder Arild Ove Halås hentet utropstegnet fram i lederen i kretsbladet Indremisjonsnytt: «Største underskuddet (…) noen gang!» I kretsstyremøtet 27. november ble det tatt grep:

• Gaveinntektene for 2018 ble budsjettert ned med 200.000 kroner for å tilpasse seg det reelle nivået i regnskapene for 2016 og 2017.
• Kretsleder og kontormedarbeider får redusert sin stillingsprosent med henholdsvis 20 og 25 prosent allerede fra 1. januar 2018. På styremøtet før var det allerede bestemt at barne- og ungdomsarbeideren halverer sin stilling fram til sommeren 2018. I tillegg reduseres reisekostnadene med ca. 60 prosent.

Fem år
Trang økonomi i kretsen er ikke noe nytt. Så sent som høsten 2014 ble det innkalt til ekstraordinært årsmøte i NRI med økonomien som tema. I forkant av møtet opplyste Halås til sambåndet.no at kretsstyret og han selv var enig om at de faste inntektene måtte opp med minimum 300.000 kroner i året, og at det på årsmøtet måtte komme på bordet forpliktelser som sikret dette for «i alle fall en femårsperiode».

En kriseinnsamling gjorde da også at regnskapet for 2015 gikk godt i pluss, og på årsmøtet i juni 2016 var stemningen positiv.

– Folk trodde vi var over kneika, og flere av utsendingene mente jeg var negativ da jeg påpekte at det var snakk om ekstraordinære inntekter, sier Halås til Sambåndet.

Som før
Det skulle vise seg at kretslederen gjorde rett i å helle kaldt vann i blodet.

– I fjor gikk de samlede gaveinntektene tilbake til omtrent der de var før det ekstraordinære årsmøtet høsten 2014, og det samme er tilfellet for i år. Givertjeneste og foreningsgaver holder seg oppe , men gavebrevene har begge de to siste årene vært 200.000 kroner lavere enn i 2015. Kretsleder og -styre har fulgt årsmøtets anvisning om ikke å nedbemanne, men det har vært feil, og nå går det ikke lenger, sier Halås.

Kretsen ligger an til et underskudd på mellom 300.000 og 400.000 kroner for i år, men takket være nedskjæringene fra 3,45 til 2,8 årsverk er budsjettet for 2018 lagt opp i balanse.

– Alternativet var oppsigelser, bekrefter Halås

Tar støyten
Fra før var planen at Arild Ove Halås skal ned fra 100 til 40 prosent stilling i NRI fra sommeren 2018 og gå inn i en tilsvarende stillingsprosent i nabokretsen i sør. Kontormedarbeideren skal i pensjon fra mai 2018.

– Vi to litt eldre ansatte hadde mulighet til å ta støyten ved å redusere stillingene våre fem-seks måneder før planen, i tillegg til at det passet for barne- og ungdomsarbeideren å jobbe redusert i en periode vinter. Det har vært viktig å verne de yngre, sier Halås.

Det blir ikke noe ekstraordinært årsmøte denne gangen. Kretsledelsen satser på at folk skjønner alvoret.

– Etter styremøtet 27. november var vi litt lettet over at vi hadde funnet en vei videre. Men vi er spent på hva som skjer med gaveinntektene når vi bemanner ned og får en permanent lavere drift, sier Halås.

Anbefaler fusjon
Kretslederen bekrefter at de ansettelsene Sambåndet har omtalt, står ved lag. Fra sommeren 2018 starter dagens barne- og ungdomsleder, Ole Christian Martinsen, i full stilling som kretsleder. Dagens barne- og ungdomsarbeider, Hans Ivar Guddal, erstatter Martinsen i 80 prosent stilling, og Lene Hoem starter 1. mai som administrasjonsleder i 80 prosent.

I den nevnte lederen i kretsbladet gjør Halås igjen oppmerksom på at han mener NRI bør søke sammenslåing med Sunnmøre Indremisjon. Grunnen er at han mener inntektsnivået til kretsen i nordfylket er for lavt.

– Jeg ser det som rett å påpeke at det er grenser for hvor lenge en krets kan leve med det inntektsnivået vi har, sier Arild Ove Halås til Sambåndet.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.