PÅ LUFTA: 13. mai var det direktesending fra KVS Lyngdal i forbindelse med et annerledes misjonsprosjekt i korona-året 2020.

Et annerledes misjonsløp

OPPDATERT Elevene ved KVS Lyngdal har ikke latt koronakrisen stanse dem fra å løpe til inntekt for sitt misjonsprosjekt i Liberia. Det har gitt over 600 000 kroner til prosjektet.

Det er over all forventing. Elevene ved KVS Lyngdal har vist et voldsomt flott engasjement, sier Janne Øygard til Sambåndet.

Hun kom hjem fra Liberia i midten av mars og er imponert over at elevene ved den ImF-eide skolen har samlet inn over 600 000 til årets misjonsprosjekt. I år har skolen i samarbeid med Misjonsalliansen, samlet inn penger til å bygge skole, brønn og sanitæranlegg i Zebay i Liberia. Øygard og mannen Rune har jobbet der som misjonærer for Misjonsalliansen siden 2015 og har vært engasjert i arbeidet.

Spesielt

KVS Lyngdal bruker å arrangere en dag med misjonsløp til inntekt for misjonsprosjektet. I år har koronakrisen ikke gjort det mulig å gjennomføre misjonsløpet på vanlig måte. 

Det har vært veldig spesielt i år. Før løpet lå vi godt an til å nå vårt mål om å samle inn 1,1 million kroner. På grunn av koronakrisen var vi veldig spent på om vi ville klare å nå målet for løpet, sier leder Ole Andreas Austbø for misjonsprosjektet og føyer til:

Vi måtte tenke nytt og kreativt, og det har vært ekstraarbeid for å få tak i sponsorer.

Direktesending

Elevene ble oppfordret til å løpe fra og med fredag 8. mai til og med onsdag 13. mai hver for seg eller sammen med noen så lenge de overholdt smittevernreglene. Det var rett før og under gjenåpningen av skolen, og derfor rådet komiteen for misjonsløpet elevene til å løpe før de kom tilbake til KVS Lyngdal.

Reglene for løpet var at det skulle vare en klokketime, og distansen skulle registreres enten på pulsklokke, mobil eller app. Onsdag 13. mai var det direktesending med misjonsprosjektet hvor blant annet Janne og Rune Øygard ble intervjuet.

Resultat

Vi er veldig fornøyde med resultatet. Det er rekord for løpet, og det er imponerende at vi klarer det når det er koronakrise. Det kan vi være stolte av, sier Austbø.

Misjonsløpet er hovedinntektskilden for misjonsprosjektet, men elevene har også hatt aksjonsdag, hvor de har arbeidet for 500 kroner til prosjektet, samt juleball og pantedag hvor de har samlet inn flasker. Austbø tror de ligger godt an til å nå målet om å samle inn 1,1 million kroner.

Oppdatering fra Facebook-profilen til KVS Lyngdal:

https://www.facebook.com/kvslyngdal/photos/a.413622185448240/2036177619859347/?type=3&theater

 

Utdanning

Det nåværende bygget til skolen i Zebay er fra 1964 og ble bygd for 100 elever, opplyser Øygard. Det er nå over 400 elever på skolen i Liberia, og mer plass er høyst nødvendig. Pengene fra KVS Lyngdal går til to nye skolebygg som skal inneholde klasserom for 1.– 6. klasse, bibliotek og lærerværelser samt toalettfasiliteter for elever og lærere.

Vi håper bygningene står ferdig til skolestart til høsten, sier Øygard.

Skolen har elever fra 1. klasse til og med videregående.

Det er en offentlig skole som de lokale myndighetene har ansvaret for når det gjelder utdanningen av elever og lærere. Misjonsalliansen har ansvar for å bygge de nye skolebyggene samt å kurse lærere, foreldre og skoleadministrasjon. Lokalsamfunnet sammen med det offentlige overtar vedlikehold av skolen når den er ferdig. Det er veldig viktig å satse på utdanning i Liberia. Nesten 50% av barn og unge går ikke på skole, og veldig mange dropper ut etter tre–fire år på skolebenken, forteller Øygard.

SKOLEBYGG: Pengene fra KVS Lyngdal går til to nye skolebygg som skal inneholde klasserom for 1.– 6. klasse, bibliotek og lærerværelser samt toalettfasiliteter for elever og lærere. FOTO: PRIVAT

Korona

Av det som samles inn og som blir til overs, skal man bygge brønner.

Det er veldig mange som ikke har rent vann, og det er dårlige hygieniske forhold.  For å opprettholde god helse er det viktig med tilgang til rent vann. Nå under koronakrisen blir tilgang på rent vann enda viktigere.

– Hvordan er koronasituasjonen i Liberia? 

Så langt er det rapportert om 200 smittede og 20 døde av korona i Liberia, men det er nok en underrapportering. Landet ble stengt ned i midten av mars på grunn av koronakrisen. Folk som lever fra hånd til munn, får ikke gå på gaten og selge sine produkter. Det er veldig vanskelig for dem, sier Janne Øygard.

Først publisert i maiutgaven av Sambåndet.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.