SOSIALE MEDIER: Gudrun Longva reagerte da hun ble hindret i å poste den eldgamle kristne påskehilsenen på Facebook. Bildet er fra Brattvåg bedehus på Sunnmøre under et jubileumsmøte for ImF høsten 2023. FOTO: PETTER OLSEN

Påskehilsen på Facebook ble stanset

Gudrun Longvas Facebook-konto ble begrenset etter at hun hadde postet hilsenen «God påske. Han er oppstanden» til cirka ti venner. Hun tror det kan være fordi budskapet var for kristelig.

Første påskedag var det mange av Gudrun Longvas venner på Facebook som la ut meldinger som «God påske» og «Velsignet påske». Longva som er fritidsforkynner og aktiv i ImF Sunnmøre, svarte på sine venners meldinger med å legge ut: «God påske. Han er oppstanden.»

Kristne har i 2000 år hilst hverandre slik på første påskedag: «Kristus er oppstanden! Ja, han er sannelig oppstanden!»

– Jeg kopierte og limte det samme svaret til alle disse vennene mine. Det ble vel en ti kopieringer, og da stoppet det, forteller Longva til sambåndet.no.

Begrenset
Hun fikk opp meldingen «Kontoen din er begrenset i 1 time. Kontoaktiviteten din fulgte ikke standardene våre, så du kan ikke utføre en eller flere handlinger som du vanligvis gjør.» hver gang hun prøvde å legge inn svaret.

– Man kan tenke og filosofere rundt det. Er det fordi det er sitert et bibelord? Er det det som er upassende? Jeg kjente at jeg rett og slett ble irritert.

Da hun ikke lenger kunne publisere meldingen, kommenterte hun det slik: «Jeg har visst minnet om oppstandelsen for mange ganger i kommentarfeltet i dag. Skal jeg bare finne meg i det?»

Mer enn en time

– Kontaktet du Facebook for å be om en forklaring?

– Det var høytid, og jeg visste ikke hvordan jeg skulle klage. Jeg vet ikke hvordan man får kontakt med Facebook i det hele tatt.

– Ble det normalt igjen etter en time?

– Nei, det ble egentlig ikke det. Det varte utover dagen, men jeg gjorde ikke noen flere forsøk heller på å sende hilsenen. Neste dag var alt som vanlig, men da har jeg ikke gjort noe forsøk på å legge ut noe sånn veldig kristelig heller.

Slik så det ut på Gudrun Longvas Facebook-profil første påskedag.

For kristelig?

– Du tenker at det kanskje hadde med at det var veldig kristelig det du la ut?

– Ja, vet du, det tror jeg virkelig. Det er flere som har opplevd det. Det passer ikke inn i konseptet til Facebook.

– Hva tenker du om det?

– Jeg synes det er synd hvis det skal være sånn, men vi har jo ikke noe bekreftelse på at det er slik. Men der er tendenser som kan tyde på at det er sånn. Det er spekulasjon.

Masseutsendelse?
Der er også en annen forklaring hun ser på som mulig. NRK Møre og Romsdal hadde sett meldingen hun hadde fått, og de tok kontakt med henne, men de bestemte seg foreløpig for å ikke lage noen sak på det.

– Når vi snakket sammen, konkluderte vi med at det kanskje kan være noe som blir utløst når det blir for mange kopieringer på folks statuser, for her er det noen som holder på med masseutsendelse. Det kan være en logisk forklaring som det, sier Longva og legger til:

– Du vet ikke hva som skjer her, men det er sikkert at du er overvåket. Du trenger ikke være paranoid for å tenke det.

Publisert tidligere denne uka: Begår Israel krigsforbrytelser? (03.04.24) Her er datoene for kretsenes årsmøter (02.04.24)

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.