KONSERT: divisi synger på festkonserten lørdag. Karoline Sævig er solist. FOTO: Arnt Thyve

Møte med musikkens mangfoldige muligheter

Festivalleder Jostein Myklebust opplevde at mange ting falt på plass under forrige ukes Concordiafestival slik at det hele ble en festreise.

I forrige uke var Jostein Myklebust travelt opptatt med Concordiafestivalen på Kongshaug musikkgymnas i Bjørnafjorden kommune sør for Bergen. Han er tydelig fornøyd festivalen som varte fra tirsdag til søndag.

– Det var en festreise, rett og slett, fordi det var så mange ting som falt på plass, er hans korte oppsummering.

Noe som falt på plass, var et variert program med blant annet åpning av det hele med Irene Krokeide Alnes og bibeltimer med pensjonert sokneprest Jan Kåre Jakobsen, generalsekretær i NLM, Gunnar Bråthen, og Harald Myklebust.

MESSE: Dirigent for Gospel Compagniet, Terje Kleppe, tar festivaldeltakerne med gjennom sin messe, «Fred». FOTO: Arnt Thyve

«Ferdiglagte gjerninger»
– I Guds puslespill er det godt å være når de «ferdiglagte gjerningene» blir så synlige som vi opplevde på Kongshaug. Den tydelige tråden fra Irene Krokeide Alnes sitt innlegg på tirsdag, og igjennom de tre bibeltimeholderne – uavhengig av hverandre, la Guds ord frem for oss på en så sammenfallende måte.

Myklebust fremholder at mange dyktige instruktører var i sving. Det gjelder Haldis Reigstad, som var med på de fleste Concordiakursene fra 1974 og helt frem til 1992, operasangeren Magne Fremmerlid, jazzpianisten Tord Gustavsen og Liv-Margrethe Ulvund. Sistnevnte er kjent som deltaker i sangkonkurransen The Voice på TV2, og hun hadde seminar om lovsang.

Det var også barneopplegg, temasamlinger og felleskor. Det hele ble avsluttet med festkonsert og festgudstjeneste.

Konsert og gudstjeneste
– Vi hadde planlagt at konserten skulle var i 90 minutter, men den varte i 2 timer, forteller Myklebust.

GUDSTJENESTE: Festgudstjeneste i Os kirke. Her er festivalkoret i sving. FOTO: Arnt Thyve

Festgudstjenesten var i Os kirke, og der sang operasangeren Magnar Fremmerlid.

– Det var en gudstjeneste preget av musikalsk mangfold og en fantastisk fellessang hvor vi fikk kombinere den gamle salmen med nye lovsang- og gospelstykker på en veldig sterk og flott måte.

Utsettelse
– I fjor måtte dere avlyse festivalen. Hvordan var det å kunne gjennomføre i år?

– Jeg vil vel korrigere det og si at det vi gjorde i fjor, var å utsette, da vi opplevde at vi trengte mer tid for å klare å ta opp igjen en så stor, sterk arv som Concordia. Vi trengte mer tid for å nå ut til alle forsamlingene med at vi faktisk gjorde dette. Dessuten hadde vi behov for at vi var et visst antall for å kunne ha en sånn festival, sier Myklebust.

Det var rundt 100 deltakere på festivalen, inkludert ImF-koret Divisi som også var med og hadde lagt sin sommersamling til festivalen.

INSTRUKTØR: Liv-Margrethe Ulvund leder gjennom nattsang. FOTO: Arnt Thyve

God effekt
Liv-Margrethe Ulvund er også med i Divisi, og siden hun likevel var på festivalen, sa hun ja til utfordringen om å være instruktør og ha seminar.

– Det var en veldig spennende utfordring og veksling mellom roller. Det var mye nytt og mye læring, og det ga erfaring og gode ideer. Det er også en mulighet til å forme Concordia når de nå starter det opp igjen, og mulighet til å evaluere og komme med innspill, sier Ulvund.

Hun er klar på at hun synes Concordia skal fortsette.

– Vi må bli bevisst på hvordan vi bruker lovsangen, og da må vi dykke dypere ned i det. Jeg tror Concordia kan ha en veldig god effekt inn mot arbeid i menighet og i arbeid med sang og musikk. Det kan også ha god effekt ved at en kan lære mer og bli bedre på instrumenter, begrunner hun.

Fagfellesskap
Jostein Myklebust er inne på noe av det samme.

– Når vi bruker så mye tid på sang og musikk i vår misjonale virksomhet, trenger vi slike arenaer og fagfellesskap som kan være en hjelp til de som står i lovsangtjeneste, slik at sangen og musikken kan virke med en hensikt, sier han.

Prosessen videre
– Vil dere legge opp til å ha Concordia hvert år?

– Prosessen med dette videre ligger ikke mine hender. Jeg har fått en utfordring og en invitasjon til å være med på å realisere denne festivalen. Nå er det opp til lederskapet i Indremisjonsforbundet og Misjonssambandet på bakgrunn av evalueringen som vi leverer av dette prosjektet. De må synliggjøre hvilken retning de eventuelt ønsker at Concordia skal gå i, og om de ønsker at Concordia skal være liv laga og om det er behov for det, svarer Jostein Myklebust.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.