LEDERPAR: Jorunn og Aksel Ingvard styrer Helgatun. FOTO: Brit Rønningen

Helgatuns lederpar

Ekteparet Jorunn og Aksel Ingvard Johannessen er kollegaer og synes det er noe av det beste med å dele på jobben som daglig leder på Helgatun.

HELGATUN: For nesten to år siden begynte Jorunn og Aksel Ingvard Johannessen i en 1,5 stilling som daglig leder på Helgatun fjellpensjonat. Nå sitter Jorunn i sofaen ved resepsjonen på Helgatun sammen med samåndet.no. Hun finner frem artikkelen fra 2018 på sambåndet.no om at de var fjellpensjonatets nye lederteam.

«Tidligere har vi tenkt på og snakket om å jobbe på Helgatun. Med det samme jeg ble spurt, tenkte jeg at «dette vil jeg». Jorunn var ikke like klar. Hun var mer skeptisk, men nå er hun enda mer giret enn det jeg er. Vi er klar for Helgatun, sier Aksel Ingvard Johannessen.», leser Jorunn før hun kommer med sin versjon av saken:

‒ Da jeg så annonsen, kunne jeg ikke tenke meg å søke, men etter noen runder sammen ble vi klare for dette. Aksel ble spurt av Ims om vi kunne tenke oss å gå inn i stillingen i januar og vi begynte i august. Så vi gikk noen runder med oss selv før vi sa ja.

Kjekt
‒ Og hvordan har disse to årene vært?

‒ Det har vært travelt, men veldig kjekt. Det er veldig kjekke folk vi jobber med, og det er spennende å treffe nye folk. Vi møter mange takknemlige folk og folk som sier de føler seg hjemme her. Så har vi god kontakt med Odd Inge Austevoll som er prosjektleder for Helgatunlia.

Johannessen begynte som lederteam sammen med Sylvi Røssland Sørfonn, men Sørfonn har sluttet og ingen har tatt over etter henne.

‒ Nå har vi ikke noe lederteam. Vi må finne noen som kan vikariere når vi har fri, sier Jorunn.

Helgatun fjellpensjonat har 30 rom inkludert to leiligheter. I fjor pusset man opp loftet på dugnad og laget til en sovesal der med 24 senger. På dugnad har man også malt alle rom og skiftet tepper. Den 1. mai 2019 ble Helgatun et AS.

Ulike folk
‒ Hvordan er det å veksle mellom å bo på Helgatun når dere er på jobb, og være hjemme på Moster i friperiodene?

Nå sier vi at vi bor på fjellet, men har hytte ved sjøen. Vi har hus på Bømlo som er ved sjøen, men etter at vi begynte å jobbe på Helgatun er det som om vi er på hytta når vi er hjemme på Bømlo, svarer Jorunn.

Hva er det beste med å jobbe på Helgatun?

Det er at man treffer mange ulike folk med forskjellig bakgrunn. Vi har leirskole for barn og unge og utleie til organisasjoner og menigheter, i tillegg til alle turistene som kommer innom nå vi driver som pensjonat.

Risiko
‒ Og hva er det mest utfordrende?

Utfordringen er å få Helgatun til å gå rundt økonomisk, svarer Jorunn og viser til at Helgatun hadde 1,8 millioner kr i minus i 2018.

Fjoråret ble imidlertid godt for Helgatun. Fjellpensjonatet hadde 800 flere gjestedøgn i 2019 i forhold til 2018, og omsetningen økte med 1,7 millioner kr fra 2018 til 2019. Gaveinntektene var på 1,1 millioner kr i 2019.

Det er fantastisk at folk gir gaver, både enkeltgaver og fast givertjeneste, til Helgatun, og det viser at mange sette pris på Helgatun.

Alkohol
Aksel Ingvard er ferdig med det han holder på med og setter seg ned ved siden av Jorunn.

Helgatun er en fin måte å drive misjon på, skyter han inn.

Vi hadde antagelig hatt større omsetning om vi hadde hatt alkoholservering, men jeg er glad for at vi ikke har det, sier Jorunn og er visst ikke helt ferdig med Helgatuns økonomi.

Og det er mange som synes det er fint at vi ikke serverer alkohol, selv om de selv ikke har et restriktivt forhold til alkohol. Du sparer deg selv for masse ekstraarbeid som du må passe på når det er alkoholservering, argumenterer Aksel Ingvard.

Kollega
Jorunn vil ha Aksel Ingvards svar på hva som best med å jobbe på Helgatun.

Jeg har aldri hatt det kjekkere på jobb. Det beste med jobben, er å jobbe sammen med kona, kommer det kontant.

Når sambåndet.no lurer på hvordan akkurat det ser ut for Jorunn, svarer hun noe av det samme.

Det går veldig bra å jobbe sammen med mannen, sier hun med et smil.

Jorunn må av gårde for å ordne noe og Aksel Ingvard fortsetter med det som er bra med å jobbe på Helgatun.

Vi har fantastiske kollegaer og får kontakt med mange forskjellige folk.

Indremisjonen
Både Aksel Ingvard og Jorunn kommer fra indremisjonsfamilier og har vært med i bedehusmiljø. Men på 1980-tallet ble de kristne på en møteaksjon. I en periode var Aksel Ingvard ansatt som forkynner i ImF og jobbet i en liten stilling i Indremisjonssamskipnaden (Ims). Fortsatt har han litt møtevirksomhet for Ims. Før Jorunn begynte å jobbe på Helgatun, var hun ansatt i XL-bygg, og hun har også vært engasjert i byggingen av et helt nytt bedehus på Mostershavn.

Jorunn kommer tilbake og begynner å snakke om dagens situasjon. Året 2020 begynte bra for Helgatun, men så kom korona og avbestillinger og fra 1. april har 3 av fem ansatte vært permittert, deriblant Aksel Ingvard. Jorunn har jobbet fullt og kokken har vært permittert i 50%.

Koronapause
‒ Hvordan har det vært under stengingen av Helgatun?

Det har vært roligere enn vanlig, men vi nyttet denne tiden til å gjøre unna papirarbeid og til oppussing og vasking. Blant annet har vi malt alle rommene i andre etasje. Jeg synes koronapausen har vært bra. Under koronapausen har vi brukt området og vært mye på tur. Når folk spør om tips og hvor de kan gå, er det godt å kunne forklare hvor de kan gå. Jeg liker å komme meg ut, og vi liker fjellet, sier Jorunn.

Det er første arbeidsdag for Aksel Ingvard siden han ble permittert.

Det har vært helt greit å være permittert, for det var så travelt rett før. I vinterferien var det fullt hus. Det var veldig godt med pause og roligere dager, men det er også godt å begynne å jobbe igjen.

Helgatun er åpnet igjen og det er flere arrangementer som venter, som tre konfirmasjoner, damehelg, pusterom og jakt- og friluftleir. I sommer blir det for første gang café i matsalen som vil være åpen hver dag kl. 12.00-18.00.

Hvis det roer seg med pandemien, er det veldig mange som vil komme en helg på Helgatun, menigheter, forsamlinger og ungdomslag, sier Jorunn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.