HELSINGFORS TINGSRÄTT: Dommen ble forkynt for den kristne politikeren kl. 13 finsk tid, det vil si kl. 12 norsk tid. Selve rettssaken fant sted 24. januar og 14. februar. FOTO: MakeF/Wikimedia Commons

Päivi Räsänen frikjent for hatprat

Den finske riksdagspolitikeren Päivi Räsänen ble i Helsingfors tingsrätt onsdag frikjent for hatprat mot homofile.

Publisert onsdag 30. mars kl. 12.12.

Dommen ble forkynt for den kristne politikeren kl. 13 finsk tid, det vil si kl. 12 norsk tid. Selve rettssaken fant sted 24. januar og 14. februar. Aktor, statsadvokat Anu Mantila, la ned påstand om 120 dagslønner i bot for Räsänen og 60 dagslønner for hennes medtiltalte, biskop Juhana Pohjola.

Tre anklagepunkter

Som sambåndet.no tidligere har skrevet, hadde tiltalen mot Päivi Räsänen tre anklagepunkter, med en strafferamme bøter eller fengsel i maksimalt to år.

Det første punktet gjelder en traktat den kristne riksdagspolitikeren skrev i 2004 og som hadde tittelen «Til mann og kvinne skapte han dem – homoseksuelle forhold utfordrer den kristne forståelsen av menneskeheten» (fritt oversatt). Utgiveren av traktaten, Den evangelisk-lutherske misjonsstiftelsen i Finland, er også tiltalt, ved biskop Juhana Pohjula.

Det andre anklagepunktet gjelder en tweet som ble publisert 17. juni 2019 som, i tillegg til Twitter, ble publisert på Facebook og Instagram. I denne mikrobloggen satte hun spørsmålstegn ved Den evangelisk-lutherske kirkes tilslutning til Helsinki Pride i 2019. Hun illustrerte teksten med et bilde fra Bibelen, oppslått på Rom 1,24-27.

Den tredje anklagen gjelder synspunkter som politikeren la fram i et radio-program på Finlands utgave av NRK om temaet «Hva ville Jesus ha tenkt om homoseksuelle?»

Dommen

Det var finske YLE som var først ute med dommen, kl. 11.40 norsk tid onsdag. Vårt Land la ut en sak kl. 11.58. Også Juhana Pohjola ble frikjent.

Retten finner at Räsänen ikke har gjort seg skyldig i hets mot folkegruppen med sine uttalelser og meninger om homofile. Noen av Räsänens uttalelser i Yles radioprogram var ifølge retten støtende for homofile, men de var ikke hatefulle ytringer.

Päivi Räsänen kommenterte dommen på en live-streamet pressekonferanse fra kl. 12.15 norsk tid. Pressekonferansen foregikk på finsk.

– Jeg er takknemlig mot Gud og alle mine støttespillere, sa Räsänen, ifølge Yle.

1 svar
 1. Haakon Olav Andreassen says:

  Congratulations on the victory over the Word of God and your Faith in the text of the Bible.

  Päivi Räsänen belonging to the sincere

  Finsk: Onnittelut voitosta Jumalan sanasta ja uskostasi Raamatun tekstissä.
  Päivi Räsänen kuuluu vilpitön

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.