TYSKLAND: Totalt er det ventet en halv million tilskuere til årets oppføring av pasjonsspillet i Oberammergau. Foto: Passion Play, Oberammergau.

Feirer 17. mai med fem timers pasjonsspill

For en fulltegnet reisegruppe fra Plussreiser blir grunnlovsdagen preget av det tradisjonsrike pasjonsspillet i Oberammergau.

Lørdag 14. mai var det premiere på verdens største amatørteaterforestilling. Årets versjon er 42. oppføring av pasjonsspillet i Oberammergau siden starten i 1634. Innbyggerne i den tyske byen ga et løfte om å fremføre et pasjonsspill hvert tiende år dersom Gud skånte dem for en byllepest som herjet i området. Oppføringen visualiserer frelsen gjennom Jesu lidelse, død og oppstandelse.

Plussreiser skriver i en pressemelding at det er ventet 500.000 gjester fra hele verden til årets oppføring, som på grunn av koronapandemien er utsatt fra 2020. Selv sender det kristne reiseselskapet 24 turistgrupper til Oberammergau i tiden mai til oktober.

Oversatt til norsk

Den første gruppen landet i Milano torsdag 12. mai. De oppholdt seg først i området ved Italias største innsjø, Gardasjøen – som ligger nord i landet. I starten av denne uka satte de kursen mot Tyskland. Turen gikk via Brennerpasset til den tyske delen av alpene. De feirer den norske grunnlovsdagen i Oberammergau, hvor de fra kl. 14.30 og fram mot kl. 22.30 får se pasjonsspillet. De åtte timene inkluderer en tre timers middagspause.

Kurt Hjemdal er reiseleder på turen sammen med sin kone Reidun. Hjemdal har stått for norsk oversettelse av den tyske spillteksten, og alle gjestene på Plussreisers turer får utdelt denne boken på 120 sider slik at de enkelt kan følge med på spillet som fremføres på tysk.

Forventninger

REISELEDER: Kurt Hjemdal er reiseleder sammen med kona Reidun. Foto: Plussreiser

sambåndet.no når Kurt Hjemdal på telefon noen timer før pasjonsspillet starter 17. mai. Han forteller at han oversatte teksten på oppdrag fra Plussreiser.

– Gruppen vår på 40 personer har store forventninger til det vi skal få oppleve, og vi har gått gjennom hele spillet på forhånd, sier Hjemdal.

Sammen med kona har han sett pasjonsspillet to ganger tidligere. Det består av 12 akter med mange replikker og framføres i to omganger på to og en halv time hver, avbrutt av middagspause.

Evangeliet

– Spillet plasserer oss midt i evangeliet, og det er veldig meningsfullt for min kone og jeg å få være med på å formidle det til andre, sier Hjemdal.

– Hvilken effekt tror du spillet vil ha på folk som ser det for første gang?

– Jeg tror det vil ha en sterk effekt, særlig om man har et personlig forhold til det som formidles. Det er sterkt å se eksempelvis når Jesus piskes og når Judas tar sitt eget liv. Spillet tar hele deg, sier en tydelig engasjert Kurt Hjemdal på telefon fra Oberammergau.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.