SENGESTREKK: Audun og Signe Hjellvik legger laken på madrassene. ALLE FOTO: Brit Rønningen

Bygger Guds rike på dugnad

Daglig leder Martin Eknes på Raknestunet har ikke noe problem med å få folk til å stille på dugnad. Forrige helg ble den nyrenoverte leirplassen tatt i bruk.

OSTERØY: 13. juni er det fortsatt kaos og full aktivitet på Nordhordland Indremisjons leirsted Raknestunet. Siden oktober i fjor har det vært dugnadsarbeid hver uke på leirstedet som ligger idyllisk til innerst i Raknesvågen på Osterøy.

Nå nærmer dugnaden seg snart slutten, og sambåndet.no har lyst til å få med seg litt av dugnadsstemningen før det er for sent. En gjeng på ti stykker er i sving denne mandagskvelden. En av dem er Kristoffer Christensen, som jobber som kjøkkenmedarbeider på Raknestunet.

– Jeg har vært med på hele dugnaden siden den begynte, og har hatt ansvar for mat, kaffekoking og annet arbeid. Vi hadde nedpakkingsleir i august der vi tømte bygget for å gjøre det klart til at håndverkerne kunne jobbe. Da var det ganske fullt med folk her, forteller Christensen, som regner Raknestunet for sitt andre hjem.

KAOS: Kristoffer Christensen er klar for å få orden i det nye Raknestunet.

Optimistisk
Leirstedet pusses opp til 25 millioner kr, og planen er at det nye Raknestunet skal være klar til å tas i bruk i løpet av uka. Helgen 17.–19. juni skal det være leir, og 19.–21. august blir det åpningsfest.

For Sambåndets utsendte ser det litt optimistisk ut at stedet blir ferdig til helgen. Inntrykket er at det er en del arbeid som gjenstår.

– Kanskje vi må jobbe litt utover det, medgir Christensen.

– Jeg har troen på at vi blir ferdig til fredag, sier daglig leder Martin Eknes.

En drøm
– Hvordan har det vært å være daglig leder under dette prosjektet?

– Det er veldig spennende, og det er over 30 år siden Raknestunet ble rehabilitert. Jeg har ikke vært med på et slikt prosjekt før, svarer Eknes.

Han opplever at mange er engasjerte og ønsker at nye Raknestunet skal bli bra.

– Sånn sett er det en drøm å holde på med. Vi har ikke behøvd å anstrenge oss for å få folk til å stille på dugnad. Vi har bare lagt ut informasjon på Facebook, og folk har kommet. Noen har vært på dugnad 60 ganger, forteller han.

Særlig vil den daglige lederen trekke frem Leiv Nesheim som en som har gjort en flott jobb med å få med seg folk på dugnad slik at de har hatt folk der jamt og trutt gjennom prosessen.

Engasjement
Hoveddøren går opp, og Audun og Signe Hjellvik kommer inn for å gjøre en innsats. Audun har med seg fotoapparat og er der blant annet for å dokumentere byggeprosessen. Han kan bekrefte at det er engasjement for Raknestunet.

– Det er en voldsom interesse. Det er gamle leirdeltakere fra 40 år tilbake som vil bidra med dugnad og penger. Mange sier det er deres åndelige hjem, forteller Hjellvik.

For å belegge sin påstand viser han til at Raknestunets Facebookside har 540 følgere, og at det i løpet av to måneder er samlet inn 180.000 kr.

Selv var han med på leir da Raknestunet åpent i 1965.

– Jeg var med som leirdeltaker. Siden har jeg vært med som leder og som taler, utdyper han.

I tillegg til å ta bilder er Auduns jobb denne kvelden å legge laken på madrassene sammen med Signe.

– Det var noen fruer som ville ha nye tepper og nye møbler til den gamle peisestuen, fortsetter Audun.

– Men det har de ennå ikke fått gjennomslag for, skyter Signe inn.

Noe større
I rommet som blir brukt som kiosk, er Siv-Merethe Myhr opptatt med å vaske, tørke støv og henge opp gardiner. Det er hennes første gang på dugnad.

– Det er en kjekk plass å komme til. Jeg har gode minner herifra, og jeg håper fremtidige generasjoner får glede av dette stedet. Vi ønsker jo at de skal bli kjent med Jesus. Du kan si vi bygger hus, men vi bygger også noe større. Vi bygger Guds rike, og vi kan bygge opp om at vi kan bli flere, sier Myhr.

RENT: Solveig Romarheim (foran) og Wenche Soltveit vasker gulv.

Skryt
Wenche Soltveit og Solveig Romarheim vasker gulvet i korridoren i andreetasjen.

– Jeg er med i styret for Raknestunet og har vært med på noen vaske- og ryddedugnader, forteller Soltveit.

Romarheim har vært ti ganger på dugnad, blant annet maledugnad.

– Det er ikke mye å skryte av, synes hun.

Audun Hjellvik kommer ut av et av soverommene. Han synes tvert imot at det er grunn til å skryte av Romarheim.

– Vet du hvor langt hun har kjørt for å komme på dugnad? Seks mil hver vei, opplyser han.

Ansatt
På kjøkkenet vasker Gunlaug Melhus opp. Hun og mannen Rune Melhus ble spurt om de ville jobbe på Raknestunet. Etter å ha tenkt seg om, bestemte de seg for å si ja. De begynner å jobbe 1. august, hun som kjøkkenarbeider og han som vaktmester. Men de er begynt å jobbe på forhånd. Hun skal jobbe på kjøkkenet på leiren til helgen.

– Nå har vi muligheten til å jobbe for at andre skal komme på leir. Det er viktig arbeid, sier Gunnlaug.

Rune er enig.

– Leirarbeidet er noe av det viktigste ImF driver med. Det vil være synd med det nye bygget om man skulle stå uten mannskap til å drive leirarbeid. Vi får håpe unge kommer på leir, sier han.

Spennende
De siste sju årene har han vært pensjonist.

– Jeg har fått hvilt meg noen år. Nå er jeg klar til å jobbe igjen. Det kan være greit å jobbe på samme sted som kona, fortsetter Rune.

Han har vært med på dugnad siden i fjor sommer, og når han regner på det, viser det seg at han har vært 55 dager på dugnad.

– Det er litt spennende å se hvor ferdig det blir til helgen og hvordan kjøkkenet virker, sier Gunlaug.

Hun var på leir første gang da hun gikk i 3. klasse, siden har det blitt familieleirer, og hun har jobbet dugnad på leir i helgene.

– Jeg gleder meg til å begynne å jobbe her. Jeg håper barn, unge og voksne kan trives her, og at det kan være det andre hjemmet for noen, sier hun.

PAUSE: Uten mat og drikke …

Utpå kvelden samles gjengen i spisesalen. Kristoffer Christensen og Gunlaug Melhus har ordnet med rundstykker og kaffe. På dugnad trenger man også en pause.

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.