FEST: Over 200 mennesker feiret Bildøy bibelskoles 40-årsjubileum. ALLE FOTO: Brit Rønningen

En betydningsfull fest

Når mange samles til jubileumsfest, kommer det frem hva jubilanten har betydd. Jubilanten Bildøy bibelskole er det mange som har noe godt å si om.

Der er lørdag 3. juni, og Bibelskolehallen på Bildøy er full av jubileumsstudenter kledd til fest. Det skal feires at det er 40-år siden bibelskolen flyttet fra C. Sundts gate i Bergen til Søre Bildøy. Over 200 mennesker er samlet for å feire jubilanten. Her er studenter som avsluttet bibelskolen for 5, 10, 20, 25, 30, 40, 50, 60 eller 70 år siden.

– Vi har spurt tidligere studenter om hva som var det viktigste som skjedde med dem som kristen og menneske i løpet av året på Bildøy, sier rektor Andreas Evensen som leder festen sammen med studieveileder Laila Eidsheim Flaa. Han viser fram noen av svarene på en Power Point-presentasjon.

REKTORER: Nåværende rektor Andreas Evensen (til h.) intervjuer tidligere rektorer Gunnar Ferstad (til v.) og Karl Johan Hallaråker.

Vitnesbyrd
«Ta oppgjør med fortiden og ønske å bli en Jesu etterfølger.»

«Blitt mer bevisst på min tro og på Jesus som herre over livet mitt.»

«Det viktigste er nok et nært forhold til Bibelen, en dypere forståelse av Bibelen, bibelske historier og bibeltolkninger, og ikke minst en frelsesvisshet jeg ikke hadde før jeg begynte her.»

«Jeg har fått større evighetsperspektiv. Guds storhet har gått mer og mer opp for meg, viktigheten av bønn og hvor kraftig det er.»

– Dette er vitnesbyrd om det som har skjedd her på skolen, fastslår rektor stolt.

SANG: divisi sørget for sang på jubileumsfesten.

Bibelkvinne
Rigmor Blomvik Holst har også et vitnesbyrd om hva som er skjedd på skolen, og hun kommer med en hilsen fra de som gikk sammen med henne for 50 år siden.

– Jeg husker Harald Myklebust, og der ser jeg ham, sier Blomvik Holst og vinker til Myklebust før hun fortsetter:

– Han er vel den eneste blant lærerne fra den gang som fortsatt lever. Og i 1917/18 gikk min bestemor på bibelskolen. Jeg fant hennes dagbok fra bønnerommet fra det året. Hun hadde en drøm om å bli en bibelkvinne. Bibelkvinner var en del av Santalmisjonens arbeid i India. Det var kvinner som var analfabeter, men de gikk rundt med bibelfortellinger.

BIBELKVINNE: Rigmor Blomvik Holst kommer med hilsen fra 50-årsjubilantene.

Blomvik Holst leser litt fra sin bestemors dagbok. «Kjære Gud, i dag har det skjedd noe, men det vil jeg ikke fortelle deg om.» «I dag ser Blomvik bedrøvet ut. Jeg tror jeg vet hvorfor.» «Kjære Gud, i dag har jeg tatt en beslutning. Jeg vil takke ja til Blomviks frieri. Og jeg har tatt en beslutning til: Jeg vil tjene deg, Gud, uansett hvor hen.»

En kan nesten si at Rigmor Blomvik Holst også har vært og er en bibelkvinne. Hun er en sunnmøring som har bodd mange år i Sverige og reist som forkynner og arbeidet som bibelskolelærer.

Bygger karakter
Ordfører Tom Georg Indrevik er invitert for å komme med en hilsen fra kommunen, og han bruker anledningen til å skryte av Bildøy bibelskole.

HÅND: For Olaug Bollestad er en bibelskole en sterk og god hånd.

– Det er noe av det beste som har hendt kommunen at skolen ble lokalisert her. Den er en naturlig del av nærmiljøet. Og tenk på alle unge som reiser fra kommunen med gode minner, fremholder Indrevik.

KrF politiker Olaug Bollestad, som har gått på bibelskole, men ikke på Bildøy, er også invitert til festen.

– Med en far som ikke var kristen og en mor som var syk, var bibelskolen som en sterk og god hånd som ga meg tro, forteller Bollestad i sin hilsen.

– Bibelskolen skaper tro og trygghet i unge mennesker. Bibelskolen bygger folk. Jeg skal jobbe for at det skal fortsette. Vi blir fattigere uten bibelskolene, avslutter Bollestad.

Laila Eidsheim Flaa er i løpet av festen inne på noe av det samme.

– På Bildøy sier vi at vi gir ikke karakter, vi bygger karakter, fastslår hun.

Holdbarhetsvare
De to tidligere rektorene Karl Johan Hallaråker og Gunnar Ferstad blir intervjuet av dagens rektor og blir spurt om hva som var viktig for dem som rektor på Bildøy.

– Det var møte med elevene og samholdet i personalet, svarer Hallaråker.

– Det var å virkeliggjøre mottoet «nær Jesus – nær livet» og verdier som tydelighet og det å være ærlig om livet, slik at det kan bli holdbarhetsvare ut året. Og det var å gi solid bibelundervisning og å være nær studentene, svarer Ferstad.

FINT: Edmund Giskeødegård hadde et fint år på Bildøy.

For livet
Festtaler er ImF-leder Runar Landro som gikk på bibelskolen i 1977 og er sønn av tidligere rektor Mikael Landro.

– For meg var det skolen for livet. Den har en spesiell personlig betydning, både menneskelig og åndelig, og den formidler boken for livet, begynner Landro.
– Det er en fare at vi som regner oss som bibeltro, blir opptatt av hva andre skal mene og tro. Det er lett å peke utover, men vi må først peke innover, fortsetter han.

Han tar utgangspunkt i Ordsp 23,7 «Som han tenker i sin sjel, slik er han» og 2. Kor 10,4-5 som handler om å ta tankene til fange i Kristus.

– Slik vi tenker, slik er vi. Hvordan være preget av at jeg tar enhver tanke til fange i Kristus? Hva tenker vi om tro? Hva tenker vi om livet? Det går på måten vi lever på, prioriterer på med tanke på penger og tid. Hva tenker vi om vandringen med Jesus? I Ef 4,17 blir vi oppfordret til å ikke leve som hedningene, men å legge av oss det gamle mennesket. Det skal ikke prege den som har tatt imot Jesus. Ordet må først være til oss og treffe oss. Bibelen er boken for livet, radikal, nær, ekte, sier Landro.

VOKSTE: Karoline Ramsdal vokste i troen de to årene hun gikk på Bildøy.

Vokse
I pausen etter middagen får sambåndet.no snakket med to jubileumsstudenter, Edmund Giskeødegård og Karoline Ramsdal.
Giskeødegård gikk på Bildøy i 1992/93 på Bibel og misjonslinjen og jobber i dag på Toro fabrikker.

– Det var et veldig fint år. Jeg vokste menneskelig og fikk mye ut av det året, sier Giskeødegård.

Ramsdal har gått to år på Bildøy, først på musikk og så på disippel. Hun gikk der i 2017-19. I dag studerer hun teologi på NLA høgskolen.

– Det var veldig fine år. Jeg vokste i troen, jeg fikk lov til og turte å stille spørsmål, og jeg har fått venner for livet. Det har gjort meg tryggere og er en verdifull bakgrunn å ha når en studerer teologi, sier Ramsdal.

Veileder og forkynner Aud Karin K. Ringvoll kommer med egen hilsen og hilsen fra ImFs kretsledere. Hun er inne på hva det har betydd for henne å gå på bibelskolen.

– Det er en skole som har satt dype spor i livet. Det har gjort livet mitt rikt, og for meg har det vært møte med mennesker, møte med Gud og utvikling og utfordring, sier Ringvoll.

SANG: Politiet kom da Bjørg K. Børtveit og medstudenter sang utfor på altanen i 1953.

Sang
I det sambåndet.no gjør seg klar til å dra hjem fra festen, treffer vi på 90-åringen Bjørg K. Børtveit. Hun gikk på bibelskolen i C. Sundts gate i 1953. 70-årsjubilanten har en morsom historie hun husker fra året på bibelskolen.

– Vi sang utenfor på altanen, og politiet kom. Vi hadde ikke lov til å synge. Men det gikk en som var politi, på skolen. Han gikk ut og snakket med dem, og da ordnet det seg, forteller Børtveit.

Hun har vært kristen hele livet, men året på bibelskolen betydde mye for at hun fortsatt er en kristen, og det betydde også at hun fikk venner.

– Jeg ble kjent med en som jobbet på kjøkkenet, og vi er fortsatt venner, sier Bjørg K. Børtveit.

I Sambåndet som kommer ut i uke 25, kan du lese mer om hvordan det gikk til da bibelskolen flyttet til Bildøy.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.