TORVIKBUKT: Årsmøtet til Nordmøre og Romsdal Indremisjon foregikk i vakre omgivelser på Nordvestlandet folkehøgskole. FOTO: TOREHUM/WIKIMEDIA COMMONS

Puster lettere i Nordmøre og Romsdal

I løpet av årets første måneder er økonomien til Nordmøre og Romsdal Indremisjon noe forbedret, og mange forslag diskuteres i organisasjonsprosessen.

«Nødrop fra Nordmøre og Romsdal», lød overskriften på sambåndet.no 8. februar. Bakgrunnen var det ekstraordinære årsmøtet halvannen uke tidligere, der en utfordrende kretsøkonomi enda en gang var på dagsordenen.

Da utsendingene møtte fram lørdag 28. januar, var det med kunnskap om at kretsstyret hadde sett seg nødt til å nedbemanne med et halvt årsverk i Ung-leder-stillingen, slik Sambåndet meldte i januarnummeret.

Årsmøte

09.–11. juni var det ordinært kretsårsmøte, som denne gangen ble holdt på Nordvestlandet folkehøgskole i Torvikbukt. Kretsleder Ole Christian Martinsen i Nordmøre og Romsdal Indremisjon (NRI) kan fortelle at det ikke bare var været som innfridde forventningene.

– Årsmøtet samlet mye folk, og det ble en fantastisk helg på alle måter, sier Martinsen.

Lavere underskudd

Alvoret manglet likevel ikke. Regnskapet for 2022 viste at året ble avsluttet med millionunderskudd. Reduksjonen i Ung-leder-stillingen vil bli vurdert på nytt i oktober. Det har ikke vært ytterligere nedbemanning.

– I saken om årsregnskapet var det relevant å nevne at per 31. mai i år er underskuddet redusert til litt under 130.000 kroner, sier Martinsen til sambåndet.no.

Bedringen på nærmere 900.000 sammenlignet med samme tid i fjor, skyldes flere ting. Lønnsutgiftene er noe redusert som følge av sykmelding, og frivillige gaver med skattefradrag (FGS) og kollekter har økt noe.

Lønnsreduksjon er imidlertid ikke den største enkeltårsaken.

Utleie

– Økningen er størst på utleieinntekter. Vi har hatt en solid oppgang når det gjelder utleie. Frænabu og daglig leder Reidun Åndal har et godt ord på seg, framholder Martinsen.

Utleie var da også noe kretssekretæren påpekte overfor Sambåndet i januarnummeret at de ville satse mer på våren og sommeren 2023. Frænabu åpent eksempelvis for camping fra 1. juni.

– Situasjonen er bedre nå enn den har vært, så vi puster litt lettere. Men sammen med kretsstyret arbeider vi fortsatt med å få økt inntektene, og vi må være årvåkne med tanke på pengebruken. Vi må ikke glemme oppdraget vårt oppi alt annet, påpeker Martinsen.

OPPDRAGET: – Vi må ikke glemme oppdraget vårt oppi alt annet, påpeker kretsleder Ole Christian Martinsen i Nordmøre og Romsdal Indremisjon. FOTO: PRIVAT

God dynamikk

Kretsen har for tiden 2,3 årsverk, mens 1,6 årsverk er knyttet til Frænabu. Kretsens framtidige struktur, organisasjonsprosessen, var også en sentral sak på årsmøtet.

Kretslederen kan fortelle om god representasjon og en god dynamikk i kretsgruppa som jobber med organisasjonsstrukturen. Motivasjonen har økt etter at prosessen ble «restartet» i mars, slik Sambåndet skrev om i nr. 3/23.

– Vi må gjøre endringer, og vi vil intensivere arbeidet til høsten, sier Martinsen.

Kretsgruppa diskuterer flere konkrete ting: Leirstedene er én sak. Skal de skilles ut fra kretsen, eksempelvis som AS-er? Skal leirstedet Visthus, som drives av frivillige, selges? Det er mange spørsmål som ennå ikke er landet.

Molde

– Vi tenker det er naturlig at kretsen kobler seg tettere på Molde Indremisjon – og omvendt. Spørsmålet er hvordan det skal se ut. Så vurderer vi om kretsen skal deles inn i områder med egne områdearbeidere, eksempelvis i Romsdal. Å bygge en tettere relasjon med skolene er også noe vi snakker om, eksemplifiserer Martinsen og understreker:

– Vi må fortsette å løfte denne saken frem for Gud og be om visdom og retning. Det er han som må være i førersetet her. Vi kan ikke bygge huset aleine. Da blir det kanskje et fint rammeverk, men ikke noe innhold.

Kretslederen legger til at gruppa har begynt å skissere på en modell for ny kretsstruktur.

– Vi håper å komme i land innen 2024, sier Ole Christian Martinsen.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.