Header_annonse1Ss1000x2002
HJH mai22 SAMBÅNDET 1000x200 Ukraina
HJH mai22 SAMBÅNDET 1000x200, Russland
Sambåndet NO 1000x200

SUNNMØRE: Nåværende Møre barne- og ungdomsskole Ålesund startet som ungdomsskole, men utvidet i 2020 med barnetrinn. Andreetasjen i skolens nybygg er snart klart til bruk. Rektor Øystein Engås sier de ikke ville ha gått i gang med utvidelsen om de hadde visst om hva Støre-regjeringen kom til å foreslå. FOTO: SAMBÅNDET ARKIV

Regjeringen vil redusere kuttet til friskolene

Økt tilskudd på andre områder skal gjøre at Støre-regjeringen totalt kutter mindre til friskolene enn det den hadde lagt opp til.

Publisert onsdag 08. november 2023 kl. 14.39.

Regjeringen vil gjennomføre omleggingen til ny tilskuddsmodell, men skal vurdere andre endringer i tilskuddet til private grunnskoler i revidert nasjonalbudsjett våren 2024, heter det i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet (KD) onsdag.

VG publiserte nyheten først.

Som sambåndet.no har skrevet om, foreslo regjeringen å kutte til sammen en halv milliard i statsstøtten til friskoler med både barne- og ungdomstrinn. Dette skulle skje gradvis fram mot skoleåret 2028/29. Disse kalles kombinerte skoler eller 1-10-skoler, og i indremisjonsfamilien finnes det flere slike skoler.

Smådriftstilskudd

Regjeringen mente det ikke var rettferdig at kombinerte skoler har fått smådriftstilskudd for de 42 første elevene både på barne- og ungdomstrinnet. Kristne friskolers forbund (KFF) har framholdt at tilskuddet er en kompensasjon for høyere faste kostnader og smådriftsulemper knyttet til klassestørrelse og flere klassetrinn. Rektorer ved flere skoler eid av ImF Sunnmøre uttalte til sambåndet.no at bortfallet kunne føre til nedlegging av trinn.

KFF påpekte også at friskoleorganisasjonene ikke var blitt informert om omleggingen. KD innrømmet nylig overfor Vårt Land at de hadde feilinformert Stortinget ved å hevde at organisasjonene var blitt informert på forhånd, men ikke hadde reagert.

– For lavt

– Det er riktig å endre slik at kombinerte skoler ikke får dobbelt smådriftstilskudd. Det kan være andre deler av tilskuddet til skolene som er for lavt, slik skolenes organisasjoner gir uttrykk for, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun i pressemeldingen.

– Sammen med representanter for skolenes organisasjoner skal vi derfor vurdere om det er grunn til å gjøre andre endringer i tilskuddet til privatskoler, sier Nordtun.

Regjeringen vil sette ned en arbeidsgruppe med representanter fra friskoleorganisasjonene. Arbeidsgruppen skal vurdere behovet for endring i hvordan utgifter til skolebygg håndteres i tilskuddsmodellen, og kartlegge om det er spesielle forhold ved ulike typer friskoler på grunnskolenivå som påvirker kostnadene på en annen måte enn offentlig skole, som for eksempel klassestørrelser eller kompetansekrav.

Justert

I lys av resultatene fra arbeidsgruppen skal kuttet i bevilgningen til friskoler på grunnskolenivå for skoleåret 2024/2025 vurderes på nytt i revidert nasjonalbudsjett våren 2024. Det samlede tilskuddet til friskoler vil bli justert i lys av resultatene fra arbeidsgruppen, slik reduksjonen i tilskudd blir mindre enn det nåværende anslaget på 515 millioner kroner.

– Omleggingen til ny tilskuddsmodell gjennomføres som planlagt, men i lys av arbeidsgruppen skal vi vurdere justeringer allerede i revidert nasjonalbudsjett våren 2024, sier Nordtun.

Høringen av lovendringene går som planlagt, og regjeringen tar sikte på å fremme en lovproposisjon for Stortinget våren 2024 med iverksetting fra høsten 2024. Det vil også bli fastsatt forskrifter for ordningen med virkning fra høsten 2024.

1 svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.